Βγαίνει σήμερα, Πέμπτη 26 Οκτωβρίου, στις αίθουσες, σε όλη την Ελλάδα, «Το τελευταίο σημείωμα», η νέα ταινία του Παντελή Βούλγαρη, αναβιώνοντας την ιστορία των 200 κομμουνιστών που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς στην Καισσαριανή, την Πρωτομαγιά του 1944. Μία ταινία, που αναβλύζει έναν πατριωτισμό συνδεδεμένο με την πίστη στο μεγάλο ιδανικό της αλλαγής του κόσμου.
Οι 200 της Καισαριανής εκτελέστηκαν σε αντίποινα της επίθεσης ανταρτών, όπου σκοτώθηκε ο στρατηγός Κρεχ και τρεις Γερμανοί. Τα αντίποινα ήταν 50 Έλληνες για κάθε νεκρό Γερμανό.
Ήταν η μαζικότερη εκτέλεση και οι εκτελεσμένοι ήταν στην πλειοψηφία τους μέλη του ΚΚΕ, πρώην κρατούμενοι στην Ακροναυπλία, τους οποίους είχε παραδώσει το καθεστώς του Μεταξά στις δυνάμεις κατοχής.
«Το τελευταίο σημείωμα» παρακολουθεί χωρίς μελοδραματισμούς και παράλληλα με ένταση τις σχέσεις των φυλακισμένων στο στρατόπεδο Χαϊδαρίου, περιτριγυρισμένων από την οσμή του θανάτου. Μέσα από εξαιρετικά πλάνα, σενάριο (Ιωάννα Καρυστιάνη), ερμηνείες και ένα συναρπαστικό ηχητικό τοπίο (μουσική The Boy).
Η ουμανιστική ματιά του Παντελή Βούλγαρη αναδεικνύει την προσωπικότητα του Ακροναυπλιώτη κομμουνιστή, συνδικαλιστή και πολύγλωσσου Ναπολέοντα Σουκατζίδη (Ανδρέας Κωνσταντίνου) στον επίπονο ρόλο του κρατούμενου που μεταφράζει στα γερμανικά, μέσα στο στρατόπεδο, για τον διοικητή Καρλ Φίσερ (Αντρέ Χένικε). Την αυταπάρνησή του με αποκορύφωμα το τραγικό στιγμιότυπο όταν ο Γερμανός διοικητής τού προτείνει να βάλει άλλον στην θέση του να εκτελεστεί, αλλά ο 35χρονος Ναπολέων Σουκατζίδης αρνείται.
Η ταινία γυρίστηκε στις φυλακές Ιτζεδίν, στα Xανιά, και έκανε την επίσημη αθηναϊκή πρεμιέρα της στο Μέγαρο Μουσικής, παρουσία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος συνοδευόταν από τη συντροφό του, Μπέτυ Μπαζιάνα. Μαζί τους ήταν ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς. Παραβρέθηκε, επίσης, ο Γερμανός πρεσβευτής στην Αθήνα, Γενς Πλέτνερ και ο Μανώλης Γλέζος, του οποίου ο αδελφός, Νίκος Γλέζος, έχει εκτελεστεί στην Κασσαριανή, σε ηλικία 19 ετών.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Discussion about this post