Η επιστολή, κοινοποιήθηκε στους Ευρωβουλευτές της Ν.Δ. για τις τυχόν δικές τους ενέργειες ενώπιον Αρχών Υπηρεσιών της Ε.Ε για τα δυο προαναφερόμενα προβλήματα τα οποία ως γνωστόν έχουν σοβαρότατες συνέπειες στους ανθρώπους και στα ζώα!
Επιπλέον στην επιστολή επισημαίνεται ότι η γειτονική Χώρα στα πλαίσια της διαδικασίας των προενταξιακών διαδικασιών της στην Ευρωπαϊκή οικογένεια, θα πρέπει να τηρεί με ευλάβεια τους κανόνες που τη διέπουν γενικά και όχι μόνο να εκμεταλλεύεται τα προβλεπόμενα προνόμια που ανακύπτουν από αυτήν την ειδική σχέση!
Δεν είναι έντιμο, ηθικό και διεθνώς παραδεκτό να εξάγει προϊόντα επί 10ετίες χωρίς δασμούς στην Ε.Ε και να εισάγει από αυτήν με δασμούς κατά το δοκούν όταν αυτά μάλιστα είναι ταυτόσημα με της Ελλάδας με ότι αυτό συνεπάγεται για την Ελληνική Οικονομία!
Ακολουθεί το περιεχόμενο της επιστολής:
Αξιότιμε Υπουργέ,
Στόχος της παρούσας επιστολής αποτελεί να σας γνωστοποιήσω καταστάσεις και απαράδεκτα φαινόμενα στην ευρύτερη περιοχή του Έβρου, τα οποία οφείλονται στην έλλειψη συνεννόησης και κοινής αντίληψης διαχείρισης των φυτικών υπολειμμάτων αλλά και την αντιμετώπιση των κουνουπιών με την γειτονική μας χώρα Τουρκία.
Συγκεκριμένα αναφέρομαι στην καύση καλαμιών που διενεργείται στους ορυζώνες στην απέναντι όχθη του ποταμού Έβρου, με συνέπεια την δημιουργία αιθαλομίχλης επικίνδυνης τόσο για την υγεία των κατοίκων της περιοχής, αλλά και την παρακώλυση της κυκλοφορίας των οχημάτων σε ένα οδικό δίκτυο χωρίς ορατότητα.
Μάλιστα το περασμένο Σάββατο 21/10 σε κοινή αυτοψία με το Δήμαρχο Σουφλίου στην ευρύτερη περιοχή των Οικισμών του Τοπικού Δήμου η κατάσταση ήταν ενοχλητική και πολεμική, επικίνδυνη από κάθε πλευρά !
Στην χώρα μας σύμφωνα με την Πολλαπλή Συμμόρφωση στα πλαίσια της Ενιαίας Ενίσχυσης (Αποφ. 262385/ΦΕΚ 509 Β/23-4- 2010), απαγορεύεται η καύση των φυτικών υπολειμμάτων (σιτηρά, αραβόσιτος, ηλίανθος κλπ.) και επιβάλλονται κυρώσεις στους παραβάτες.
Η Ε.Ε. δίνοντας μεγάλη σημασία επέβαλε στις χώρες , μέτρα συνδέοντας την παροχή ενισχύσεων με την εφαρμογή των μέτρων αυτών. Είναι συνεπώς υποχρεωτική η εφαρμογή των Κωδικών Ορθής Γεωργικής Πρακτικής που θεσπίστηκαν με την 568/20-1- 2004 Κοινή Απόφαση των Υπ.Οικονομίας και Οικονομικών, Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης, Αποκέντρωσης και Γεωργίας.
Οι κώδικες προβλέπουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις και μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται για την εφαρμογή του μέτρου της καύσης φυτικών υπολειμμάτων. Δυστυχώς οι παραπάνω συστάσεις αποτελούν οδηγίες και όχι δεσμευτικές απαγορεύσεις που να αποτρέπουν το φαινόμενο ή έστω να επιβάλλουν την λήψη συγκεκριμένων μέτρων πριν την διενέργεια της καύσης, πράγμα που αφήνει στην διακριτική ευχέρεια των αγροτών την
εφαρμογή της πρακτικής.
Η σύγχρονη επιστημονική βιβλιογραφία είναι παραπάνω από πλούσια στην διερεύνηση των αρνητικών συνεπειών της καύσης των φυτικών υπολειμμάτων, καθώς όλες οι εμπειρικές έρευνες έχουν αποδείξει τα καταστροφικά αποτελέσματα στο περιβάλλον, την πρόκληση ή επιδείνωση αναπνευστικών προβλημάτων στον πληθυσμό, την καταστροφή της οργανικής ύλης του εδάφους και την επιδείνωση του φαινομένου της διάβρωσης και πολλά άλλα.
Η Τουρκία δεν έχει ολοκληρώσει την ενταξιακή της, διαδικασία στην Ε Ε και η θέση της αυτή στο προθάλαμο της Ευρώπης της επιτρέπει να απολαμβάνει μέρους ευεργετημάτων που απολαμβάνει ένα κράτος μέλος ενώ ταυτόχρονα να αποποιείται ευθύνες και υποχρεώσεις που συνεπάγεται η ταυτότητα ενός κράτους μέλους.
Απολαμβάνει ένα βολικό καθεστώς εξαγωγών προϊόντων (ομοειδών στην πλειοψηφία των περιπτώσεων των ελληνικών) χωρίς δασμούς προς τα κράτη -μέλη της Ε Ε ενώ ταυτόχρονα εισάγει από αυτά προϊόντα στα οποία επιβάλλει δασμούς κατά το δοκούν.
Η γειτονική μας χώρα διαθέτει απέραντες εκτάσεις ορυζώνων στην απέναντι όχθη του Έβρου με αποτέλεσμα την εποχή της καύσης των φυτικών υπολειμμάτων να δημιουργείται ιδιαίτερα ασφυκτικό περιβάλλον που προκαλεί δύσπνοια στους κατοίκους των παρέβριων περιοχών αλλά και χαμηλή ορατότητα στις οδικές αρτηρίες αυξάνοντας την πιθανότητα ατυχημάτων.
Επίσης λόγω χειμώνα οι βροχές κυρίως θα ξεπλύνουν τις καλλιεργήσιμες γαίες & τα μολυσμένα νερά μέσω ρεμάτων, καναλιών αποστράγγισης, παραποτάμων θα πάρουν τη θέση τους, στον ήδη μολυσμένο ποταμό Έβρο ΚΑΙ από αυτόν στο θρακικό πέλαγος με απειλή καταστροφής τον αλιευτικό πλούτο τόσο του ΔΕΛΤΑ ποταμού όσο ΚΑΙ της θαλάσσιας περιοχής του Β/Α Αιγαίου!
Το πρόβλημα έρχεται να προστεθεί στο χρονίζον πρόβλημα της αντιμετώπισης των αιματοφάγων την θερινή περίοδο, φαινόμενο το οποίο επίσης υπογραμμίζει την έλλειψη συνεννόησης και συνεργασίας των δυο κρατών. Τα αιματοφάγα έντομα μεταφέρουν ασθένειες σε ανθρώπους αλλά ταυτόχρονα μεταφέρουν και τις καταστρεπτικές ασθένειες στο ζωικό κεφάλαιο το οποίο βάναυσα έχει πληγεί τα τελευταία 30 χρόνια σχεδόν με συνολική εξόντωση του !
Σας απευθύνω έκκληση και αποτελεί αίτημα των κατοίκων της περιοχής όπως αυτό εκφράζεται από τους θεσμικούς παράγοντες για την δρομολόγηση ενεργειών προς τον Τούρκο ομόλογό σας, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα κοινό πλαίσιο συνεννόησης, δεσμευτικό και για τις δύο χώρες όσον αφορά στην εφαρμογή προληπτικών μέτρων για την εφαρμογή της καύσης των φυτικών υπολειμμάτων με γνώμονα την ποιότητα ζωής των κατοίκων των παρέβριων περιοχών και των δυο χωρών. Παρόμοια συνεννόηση πρέπει να γίνει και για το ζήτημα των έγκαιρων
ψεκασμών κατά των κουνουπιών καθώς αποτελεί αποδεδειγμένα παράγοντα μεταφοράς ασθενειών.
Για τον σκοπό αυτό πρέπει να επιστρατευτούν όλα τα εργαλεία που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι διεθνείς οργανισμοί προκειμένου να ασκηθεί αποτελεσματική πίεση.
Discussion about this post