Η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι θα συμμετάσχει στις εκλογές για την ανάδειξη δημάρχων, δημοτικών συμβούλων και κυβερνητών που αναμένεται να διεξαχθούν την 21η Νοεμβρίου, έπειτα από τρία χρόνια μποϊκοτάζ και εκκλήσεων σε αποχή ελλείψει, κατ’ αυτή, διαδικαστικών εγγυήσεων.
«Αναγγέλλουμε στους πολίτες της χώρας και στη διεθνή κοινότητα τη συμμετοχή μας στην εκλογική διαδικασία (…) της 21ης Νοεμβρίου 2021 με το Στρογγυλό Τραπέζι Δημοκρατικής Ενότητας (MUD)», τη συμμαχία στην οποία ανήκουν τα κυριότερα κόμματα της αντιπολίτευσης, σύμφωνα με ανακοίνωση που αναγνώστηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Καράκας.
Η αντιπολίτευση απείχε από τις προεδρικές εκλογές του 2018, στις οποίες επανεξελέγη ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο, και από τις βουλευτικές εκλογές του 2020, χάνοντας το κοινοβούλιο, τη μόνη εξουσία που έλεγχε από το 2015.
Επέλεξε να μη συμμετάσχει διότι έριζε ότι στις δύο ψηφοφορίες, τα αποτελέσματα των οποίων χαρακτήρισε προϊόντα «νοθείας», δεν υπήρχαν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την αξιοπιστία της διαδικασίας.
Οι εκλογές του Νοεμβρίου «γνωρίζουμε ότι δεν θα είναι ούτε δίκαιες, ούτε συμβατικές. Η δικτατορία έχει επιβάλει σοβαρά εμπόδια που θέτουν σε κίνδυνο την έκφραση της αλλαγής που θέλει ο λαός της Βενεζουέλας», σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Μεγάλο μέρος της αντιπολίτευσης χαρακτηρίζει «δικτατορία» την κυβέρνηση του κ. Μαδούρο, που από την πλευρά του κατηγορεί μερίδα της πως συνωμοτεί με την Ουάσινγκτον προκειμένου να τον ανατρέψει.
Ωστόσο «κατανοούμε ότι θα είναι πεδίο αγώνα, χρήσιμο για να φθάσουμε σε αληθινή λύση της σοβαρής κρίσης που διέρχεται η χώρα μας», μέσω «ελεύθερων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών», προστίθεται στο κείμενο.
Η ανακοίνωση δημοσιοποιήθηκε ενώ η κυβέρνηση του κ. Μαδούρο και η αντιπολίτευση ετοιμάζονται να επαναλάβουν (3η-5η Σεπτεμβρίου) τις διαπραγματεύσεις που άρχισαν τον περασμένο μήνα στο Μεξικό με διαμεσολάβηση της Νορβηγίας για να συμφωνήσουν για το εκλογικό χρονοδιάγραμμα και τις θεσμικές και διαδικαστικές εγγυήσεις, με αντάλλαγμα την άρση -μέρους τουλάχιστον- των διεθνών κυρώσεων σε βάρος της Βενεζουέλας.
Οι προσεχείς εκλογές αποκάλυψαν ρήγματα στην αντιπολίτευση: στελέχη της, αψηφώντας τη γραμμή, άρχισαν να διεξάγουν προεκλογική εκστρατεία.
Η αντιπολίτευση τα προηγούμενα δύο και πλέον χρόνια προσπάθησε να αναγκάσει τον σοσιαλιστή πρόεδρο να παραιτηθεί μέσω διεθνούς πίεσης ή καλώντας τον στρατό να τον ανατρέψει, χωρίς επιτυχία.
Πηγή: OTAVOICE
Discussion about this post