Ανακοινώθηκε ο περιβόητος σαρωτικός ανασχηματισμός που μόνο σαρωτικός δεν αποδείχτηκε. Περιορισμένες αλλαγές, ισορροπίες και «ρουσφετολογικές» τακτοποιήσεις.
Με άρωμα ΣΥΡΙΖΑ η πιο σημαντική αλλαγή του ανασχηματισμού, στο νεοσύστατο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας η τοποθέτηση του τ. υπουργού της κυβέρνησης Τσίπρα ναυάρχου Βαγγέλη Αποστολάκη. Υποτίθεται πως επιχειρείται να δοθεί στίγμα διακομματικής εκπροσώπησης στο νεοσύστατο υπουργείο με την παρουσία Αποστολάκη , υιοθετώντας την πρόταση Τσίπρα για πρόσωπο κοινής αποδοχής στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας μετά τα τραγικά γεγονότα με τις πυρκαγιές.
Το νέα υπουργείο που αναβαθμίζει την μέχρι σήμερα ΓΓΠΠ και την εκπροσώπηση σε επίπεδο υφυπουργού του Προστασίας του Πολίτη, παίρνει και την Πυροσβεστική Υπηρεσία στη δικαιοδοσία του.
Η απομάκρυνση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη από το κυβερνητικό σχήμα είναι εμμέσως μια παραδοχή ευθυνών για τα όσα έχουν καταλογιστεί για την επιχειρησιακή λειτουργία της Πολιτικής Προστασίας , την προετοιμασία και την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού. Όμως αυτό δεν συνέβη και για τον αποκλειστικά υπεύθυνο υφυπουργό Νίκο Χαρδαλιά, ο οποίος όχι μόνο δεν αποχώρησε από το κυβερνητικό σχήμα αλλά αναβαθμίστηκε με την θέση του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, αντικαθιστώντας ένα εξαιρετικά σοβαρό και δραστήριο στέλεχος, όπως ήταν ο Αλκιβιάδης Στεφανής. Προφανώς το Μαξίμου επέλεξε να απλώσει πέπλο προστασίας γύρω από το στέλεχος της, ρίχνοντας όλη την ευθύνη στον αναλώσιμο Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.
Μεγάλη έκπληξη η υπουργοποίηση του Θάνου Πλεύρη σε ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο που διαχειρίζεται την επιδημιολογική κρίση. Δεν πήγαινε κανείς σε ένα υπουργείο που κρύβει παγίδες; Βρέθηκε ένας ακόμη αναλώσιμος να διαχειριστεί την επόμενη φάση της επιδημιολογικής κρίσης;
Πάντως από την μία γίνεται ενίσχυση της παρουσίας στελεχών της κεντροαριστεράς με την παρουσία Αποστολάκη αλλά και από την άλλη ενισχύθηκε η ακροδεξιά τάση με την γνωστή παρέα- τριπλέτα Βορίδη Γεωργιάδη Πλεύρη να έχει υπουργοποιηθεί και να κατέχει σημαντικά χαρτοφυλάκια.
Η επάνοδος του Τάκη Θεοδωρικάκου στο υπουργικό σχήμα ήταν αναμενόμενη – μετά την έκπληξη αποχώρησης του- και η τοποθέτηση του στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ίσως να στέλνει ένα διαφορετικό στίγμα, από αυτό που είχε δώσει η παρουσία Χρυσοχοΐδη.
Η μετακίνηση Κικίλια στο Υπουργείο Τουρισμού, πέρα της αποδοχής ότι η παρουσία Θεοχάρη υπήρξε ελλειποβαρής, μπορεί να εκληφθεί και ως αναγνώριση της παρουσίας του στο Υπουργείο Υγείας, αν και δεν είναι σαφές αν έγινε με την συγκατάθεση του.
Σταθερή και αμετακίνητη η ομάδα του Μαξίμου με τα στελέχη που έχουν σημείο αναφοράς την περίοδο του Σημίτη να καθορίζουν το πολιτικό σκηνικό.
Περιορισμένες και οι αλλαγές σε επίπεδο υφυπουργών – είχαν προαναγγελθεί σαρωτικές μετακινήσεις- όπου επιχειρείται μια εσωκομματική διαχείριση τάσεων αλλά και υπουργοποίηση στελεχών από περιοχές που πλήγηκαν, όπως η Εύβοια.
Είναι χαρακτηριστική η είσοδος στο κυβερνητικό σχήμα του Σίμου Κεδίκογλου, βουλευτή Ευβοίας όπου επιχειρείται να σταλεί ένα μήνυμα στους πυρόπληκτους της Βόρειας Εύβοιας και να αντιμετωπιστεί η οργή των κατοίκων απέναντι στην εγκληματική διαχείριση των πυρκαγιών. Ανάλογη σκοπιμότητα εξυπηρετεί και η είσοδος στην κυβέρνηση του Βουλευτή Κοζάνης Μιχάλη Παπαδόπουλου, μια περιοχή που έχει υποστεί σοκ από το βίαιο κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων και αντιμετωπίζει το φάσμα της φτωχοποίησης.
Μπορεί να είναι ανασχηματισμός που προμηνύει πρόωρες εκλογές; Το περιορισμένο εύρος του δεν συνηγορεί σε αυτό το σενάριο.
Συγκεντρωτικά οι αλλαγές που ανακοινώθηκαν από τον κυβερνητικό Εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου:
Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας – Υπουργός: Ευάγγελος Αποστολάκης
Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Τάκης Θεοδωρικάκος
Υπουργός Υγείας: Θάνος Πλεύρης
Αναπληρωτής υπουργός Υγείας: Μίνα Γκάγκα
Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας: Νίκος Χαρδαλιάς
Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης: Σίμος Κεδίκογλου
Υφυπουργός Μεταφορών: Μιχάλης Παπαδόπουλος
Υφυπουργός Υποδομών: Γιώργος Καραγιάννης
Υπουργός Τουρισμού: Βασίλης Κικίλιας
Υφυπουργός Εξωτερικών για τον Απόδημο Ελληνισμό: Aνδρέας Κατσανιώτης
Πηγή: OTAVOICE
Discussion about this post