Επιβεβαίωσε πανηγυρικά αυτά που ακούγονται και γράφονται για οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού που υπηρέτησε τις επιδιώξεις του ενεργειακού λόμπι για την μετατροπή της Βόρειας Εύβοιας σε εκτεταμένο αιολικό πάρκο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την χθεσινή συνέντευξη τύπου.
Το σχέδιο εμπρησμού μεταμορφώθηκε σε κλιματική κρίση
Αφού ανέπτυξε το γνωστό αφήγημα της κλιματικής κρίσης ως υπαίτιο της βιβλικής καταστροφής, ακυρώνοντας ακόμη και τα δικά του σενάρια για οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού, που κυβερνητικά και κομματικά στελέχη και φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ πρόβαλλαν, επιδόθηκε σε μια πλειοδοσία υποσχέσεων, ευελπιστώντας να κουκουλώσει τις εγκληματικές ευθύνες του κρατικού μηχανισμού. Φρόντισε παράλληλα να δώσει πλήρη κάλυψη στους χειρισμούς της Πολιτικής Προστασίας, δεν είδε καμιά ευθύνη και στην ουσία επιβεβαίωσε πως η συγνώμη του, ήταν ψεύτικη , υποκριτική και επικοινωνιακή.
Αυτό όμως που μένει από τις 2.5 ώρες συνέντευξης είναι η κυνική ομολογία του Πρωθυπουργού, ότι η Βόρεια Εύβοια θα ακολουθήσει την μοίρα της Νότιας Εύβοιας και θα δημιουργηθεί ένα νέο τοπίο, όπου θα κυριαρχεί το ενεργειακό στοιχείο.
Η ομολογία Μητσοτάκη για την Εύβοια
Ισχυρίζονταν εξαρχής πως οι περιοχές θα κηρυχθούν αναδασωτέες και πως δεν θα τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες και πως η Βόρεια Εύβοια θα ξαναγίνει όπως ήταν. Μετά ακούσαμε για φύτευση με άκαυτα δέντρα που θα φέρουν την ανάπτυξη και χθες μας είπε πως το Σύνταγμα επιτρέπει να τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες σε αναδασωτέες περιοχές για εθνικούς λόγους.
«Το Σύνταγμα επιτάσσει μια καμένη έκταση να κηρυχθεί άμεσα αναδασωτέα… από εκεί και πέρα το ίδιο το Σύνταγμα επιτρέπει στο άρθρο 24 εντός δασών για εξαιρετικές περιπτώσεις σπουδαίους λόγους που έχουν να κάνουν με το δημόσιο συμφέρον και την εθνική οικονομία να γίνονται παρεμβάσεις, δεν χρειαζόταν να καούν τα δάση για να κατασκευαστούν ανεμογεννήτριες, ανεμογεννήτριες θα μπορούσαν να φτιαχτούν και μέσα στα δάση, όπως έχουν φτιαχτεί σε πολλά δάση», είπε επί λέξη ανοίγοντας διάπλατα το δρόμο της υλοποίησης του ενεργειακού πλιάτσικου πάνω στα καμένα.
Βέβαια δεν μας υπέδειξε ένα δάσος που συνυπάρχει αρμονικά με τις ανεμογεννήτριες στη χώρα μας. Εμείς κοιτάζουμε στη Νότιο Εύβοια και σε όλες τις περιοχές της χώρας που τοποθετήθηκαν τα ενεργειακά δέντρα της πράσινης ανάπτυξης και είναι κρανίου τόπος. Όπως δεν μας ανέλυσε ότι οι εταιρίες επιθυμούν καθαρές επιφάνειες, αποψιλωμένες που έχουν υψηλές ενεργειακές αποδόσεις και μικρότερα κόστη κατασκευής αιολικών πάρκων.
Μην ξεχνάμε επίσης πως 15 ημέρες πριν τις πυρκαγιές όλως τυχαίως, είχαν προνοήσει να εκδώσουν αδειοδοτήσεις για αιολικά πάρκα στις περιοχές που κάηκαν. Αδειοδητήσεις για τις οποίες είχε τοποθετηθεί αρνητικά με ομόφωνη απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μαντουδίου-Λίμνης -Αγίας Άννας.
Ποιος μπορεί να έχει εμπιστοσύνη σε ένα Πρωθυπουργό που με το ολοκαύτωμα νωπό, επικαλείται μια συνταγματική παρέμβαση (που επιβλήθηκε από συμφέροντα επιχειρηματικά την σκοτεινή περίοδο των μνημονίων με την υπογραφή της σημερινής Προέδρου της Δημοκρατίας) που επιτρέπει να καταπατηθούν αναδασωτέες περιοχές;
Με τα 510.000 στρέμματα στη Βόρεια Εύβοια να καπνίζουν ακόμη, τάχθηκε υπέρ της ανάπτυξης των αιολικών πάρκων στη χώρα και ανέφερε σαν ντίλερ ενέργειας πως οι «ανεμογεννήτριες δεν είναι εχθροί μας, αλλά σύμμαχοι μας».
» Η δαιμονοποίηση των ανεμογεννητριών βρίσκεται απέναντι στην πολιτική επιλογή όλου του πλανήτη να μεταφερθεί προς μονάδες ενέργειας που δεν θα εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα. Θα κάνουμε τη μετάβαση προς μία οικονομία χαμηλών και τελικά μηδενικών εκπομπών χρησιμοποιώντας τον ήλιο και τον άνεμο. Δεν είναι εχθροί, οι ανεμογεννήτριες. Δεν είναι εχθροί σε αυτή την προσπάθεια, είναι σύμμαχοι. Δεν είναι κάτι κακό το οποίο πρέπει να δαιμονοποιήσουμε», είπε χαρακτηριστικά παίρνοντας σαφής θέση υπέρ της εξάπλωσης των ανεμογεννητριών στην ελληνική επικράτεια την ίδια ώρα που σε πολλές χώρες ( Γερμανία- Νορβηγία…) έχει ξεκινήσει η αμφισβήτηση της θετικής τους προσφοράς μιας και έχουν δημιουργήσει ανισορροπία στο περιβάλλον.
Αυτά βέβαια που παρουσίασε ως πολιτική δεν αφορούν μόνο την Βόρεια Εύβοια, αλλά και όλη την επικράτεια. Αφορούν το Τατόι και τα σχέδια ανάπλασης του. Αφορούν τα καμένα στην Ηλεία, στην Αχαΐα, στην Κορινθία, στην Μεσσηνία και στη Αρκαδία. Βαδίζουμε σε μια γενικευμένη κυριαρχία των αιολικών πάρκων στη χώρα, την ίδια ώρα που διεθνώς η τάση αλλάζει και στρέφονται σε άλλες πηγές ενέργειας.
Ανάδοχος αναδάσωσης, το παράθυρο θεμελίωσης εταιριών ενέργειας στα δάση
Μια νέα βιτρίνα παρουσίασε, με τον όρο ανάδοχος αναδάσωσης , αποποιούμενος το ρόλο του κράτους στις αναδασώσεις. Προφανώς και δεν θα ανατεθεί η αναδοχή σε τυχαίες εταιρίες, αλλά θα εμφανιστούν οι μεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι ή δορυφόροι τους για να βάλουν χέρι στα δάση μας και οι ¨αναδασώσεις» να γίνουν θεμέλια για εμπορικές παρεμβάσεις.
«Να πάμε σε μεγάλες εταιρείες, σε ιδρύματα και να τους πούμε «πάρτε αυτό το κομμάτι της έκτασης, κάντε μας μια γρήγορη μελέτη για το τι θα κάνετε» -είναι προφανές το τι πρέπει να γίνει, την ξέρουν την δουλειά- «και μπείτε γρήγορα μέσα και καλύψτε εσείς τις δαπάνες για να μπορέσετε να προχωρήσετε γρήγορα, ώστε να γίνουν τα έργα αυτά». Πιστεύω ότι πολλά από αυτά τα έργα θα γίνουν και ως εταιρική κοινωνική ευθύνη.»
Πηγή: OTAVOICE
Discussion about this post