Σε μια εκτίμηση σοκ προχώρησε ο sir Andrew Pollard επικεφαλής της ομάδας εμβολίων της Οξφόρδης (συνεργάστηκε με την AstraZeneca για το εμβόλιο του κορωνοϊού), τη στιγμή που η μετάλλαξη Delta έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο προκαλώντας πανικό λόγω της μεταδοτικότητας της.
«Περιμένω ότι κάποια στιγμή θα προκύψει μια μετάλλαξη που πιθανότατα θα μεταδίδεται πιο εύκολα μεταξύ των εμβολιασμένων.
Κι αυτός είναι ένας ακόμα λόγος ώστε τα εμβολιαστικά προγράμματα να μην βασίζονται στην ανοσία της αγέλης» προειδοποίηση ο Pollard απευθυνόμενους στους Βρετανούς βουλευτές.
Όνειρο θερινής νυκτός, η ανοσία της αγέλης
Όπως προκύπτει από την ομιλία του Pollard, η επίτευξη της ανοσίας της αγέλης με τα εμβόλια του κορωνοϊού, τη στιγμή που η υπερμεταδοτική μετάλλαξη Delta έχει μεταδοθεί, «δεν είναι πιθανή».
Ο Sir Andrew Pollard, επικεφαλής της Ομάδας Εμβολίων της Οξφόρδης, είπε στους Βρετανούς βουλευτές ότι καθώς τα εμβόλια Covid δεν σταμάτησαν την εξάπλωση του ιού εντελώς -καθώς οι εμβολιασμένοι μπορούν να μολυνθούν και να μεταδώσουν τον ιό- η ιδέα της επίτευξης ανοσίας της αγέλης είναι «παραμύθι».
«Νομίζω ότι βρισκόμαστε σε μια κατάσταση εδώ με αυτήν την τρέχουσα μετάλλαξη όπου η ανοσία της αγέλης δεν είναι πιθανή, διότι εξακολουθούν να μολύνονται εμβολιασμένοι», δήλωσε ο Pollard, ένας από τους κύριους ερευνητές στη δημιουργία του εμβολίου AstraZeneca-University of Oxford.
«Κι αυτό σημαίνει ότι οποιοσδήποτε δεν έχει εμβολιαστεί, κάποια στιγμή, θα συναντήσει τον κορωνοϊό.
Αυτό μπορεί να μην συμβεί αυτόν τον μήνα ή τον επόμενο μήνα, μπορεί να συμβεί το επόμενο έτος, αλλά κάποια στιγμή θα συναντηθούν με τον ιό και δεν έχουμε κάτι που μπορεί να σταματήσει αυτή τη μετάδοση».
Αν και οι μαζικοί εμβολιασμοί έχουν εξαφανίσει σοβαρές και θανατηφόρες ασθένειες στο παρελθόν, ο Pollard υποστηρίζει ότι ο κορωνοϊός και η μετάλλαξη Delta είναι διαφορετικά.
«Το πρόβλημα με αυτόν τον ιό, είναι ότι δεν είναι ιλαρά.
Εάν το 95% των ανθρώπων είχε εμβολιαστεί κατά της ιλαράς, ο ιός δεν θα μεταδιδόταν στον πληθυσμό» επεσήμανε ο ίδιος.
Σύμφωνα με τον Pollard, ενώ τα εμβόλια για τον κορωνοϊό μπορεί να επιβραδύνουν την εξάπλωση του ιού -επειδή οι πλήρως εμβολιασμένοι αλλά μολυσμένοι άνθρωποι, σε μελέτες, φέρουν λιτότερο ιικό φορτίο- πιθανόν να εμφανιστούν νέες παραλλαγές που θα εξαπλωθούν επίσης.
Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με νέα έρευνα του Ηνωμένου Βασιλείου, οι πλήρως εμβολιασμένοι έχουν τρεις φορές λιγότερες πιθανότητες -σε σχέση με τους ανεμβολίαστους- να νοσήσουν από κορωνοϊό. Από την ίδια έρευνα προέκυψε ότι, οι πλήρως εμβολιασμένοι ενδεχομένως να έχουν λιγότερες πιθανότητες -σε σχέση με τους ανεμβολίαστους- να μεταδώσουν τον κορωνοϊόυ.
Πηγή: OTAVOICE
Discussion about this post