Η νέα τάση στον χώρο του fitness λέγεται Personal Training και κερδίζει συνεχώς έδαφος στην Ελλάδα. Με ολοένα και περισσότερο κόσμο να επιζητεί την αποκλειστική του εκγύμναση από εξειδικευμένο προσωπικό, το in2life παρουσιάζει όλες τις πτυχές της προσωπικής προπόνησης φτάνοντας στην “πηγή” του Personal training
Το Personal Training όσο και αν φαίνεται περίεργο έχει τις ρίζες του στην εποχή του Περικλή. Από τότε η κάθε οικογένεια είχε τον δικό της “παιδοτρίβη”, ο οποίος ασχολιόταν με την φυσική κατάσταση του κάθε παιδιού ξεχωριστά. Σήμερα, αρκετούς αιώνες μετά, βλέπουμε ολοένα και περισσότερο κόσμο να έχει προσλάβει τον δικό του, προσωπικό προπονητή.
Η “μόδα” ξεκίνησε από την Αμερική, όπου και το επάγγελμα γνωρίζει την μεγαλύτερη άνθηση, για να φτάσει σιγά σίγά και στην Ελλάδα, όπου τα τελευταία τέσσερα με πέντε χρόνια παρατηρούμε μια ραγδαία άνοδο της υπηρεσίας αυτής. Τι είναι όμως στην πραγματικότητα το Personal Training και προς τι όλος αυτός ο θόρυβος γύρω από το όνομα του;
O σύγχρονος άνθρωπος αφιερώνει πολλές ώρες στην προσωπική του εργασία,γεγονός που δεν του αφήνει πολλά περιθώρια για σωματική άσκηση. Το βλέπουμε καθημερινά και ορισμένοι από εμάς το ζούμε κιόλας. Οι λιγοστές λοιπόν ώρες που με κόπο εξοικονομούνται για άθληση πρέπει να έχουν την μέγιστη δυνατή ωφέλεια για το αθλούμενο. Εύλογα θα αναρωτηθεί κάποιος: “Και γιατί να μην πάω στο κοντινότερο γυμναστήριο;”.
Η αλήθεια είναι ότι στα περισσότερα πλέον γυμναστήρια οι ώρες αιχμής είναι ένας πραγματικός εφιάλτης, τόσο για τους γυμναστές οι οποίοι δεν προφταίνουν να επιβλέψουν όλο τον κόσμο, όσο και για τους πελάτες οι οποίοι περιμένουν αρκετή ώρα για να χρησιμοποιήσουν τα όργανα. Εδώ λοιπόν “επεμβαίνει” η φιλοσοφία του Personal Training, η οποία βασίζεται σε τρεις απλούς αλλά συνάμα “χρυσούς” κανόνες στον χώρο της γυμναστικής: επίβλεψη, διόρθωση και αυστηρή τήρηση του πρωτόκολλου προπόνησης-διαλλείματος. Ο Personal trainer επιβλέπει τον πελάτη, τον παρακινεί, του παρέχει ψυχολογική υποστήριξη, με αποτέλεσμα ο τελευταίος να μην βλέπει τον κόπο του να χαραμίζεται.
Το P.t. περιλαμβάνει ασκήσεις με βάρη, λάστιχα ή και σκέτο το βάρος του ανθρωπίνου σώματος και μπορεί να γίνει οπουδήποτε με ή και χωρίς εξοπλισμό. Διαχωρίζεται σε indoor (εσωτερικού χώρου) και outdoor (εξωτερικού χώρου) και μπορεί να πραγματοποιηθεί σε σπίτι, σε ειδικό studio,ή ακόμα και στην ύπαιθρο. Ο εξοπλισμός μπορεί να είναι είτε δύο καρέκλες τοποθετημένες αντικριστά, είτε ένα στρώμα στο δάπεδο, ένας καναπές ή και κάποιο ειδικό λάστιχο.
Η αύξηση στην ζήτηση της υπηρεσίας (40% τα τελευταία χρόνια) οφείλεται ακριβώς σε αυτήν την απλότητα και αποτελεσματικότητα που την διακρίνει. Βέβαια, πολύ σημαντικός παράγοντας είναι η σωστή επιλογή του Personal Trainer από τον πελάτη, ο οποίος οφείλει να είναι αρκετά προσεχτικός με τους διάφορους επιτήδειους που υπόσχονται γρήγορα και άμεσα αποτελέσματα. Η φιλοσοφία του P.t βασίζεται στην συστηματική συνεργασία προπονητή-ασκούμενου η οποία αποδίδει καρπούς ΜΟΝΟ εφόσον υπάρχει αφοσίωση και πειθαρχεία και από τις δύο πλευρές.
Οποιαδήποτε άλλη πληροφορία για το P.t θα ήταν περιττή αν δεν ζητούσαμε την γνώμη ενός επαγγελματία.
Αρνητικά – Θετικά του Personal Training
“Είναι κάτι που σαφώς και μπορεί να γίνει από όλους. Ενδείκνυται για ειδικές ομάδες πληθυσμού οι οποίες έχουν μυοσκελετικά προβλήματα και απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες, από δεκατριών μέχρι… ενενήντα. Το μόνο αρνητικό είναι ο κακός τρόπος σκέψης κάποιων trainers οι οποίοι έχουν υπερχρεώσει το επάγγελμα. Μόνο θετικά μπορώ να βρω , από την στιγμή που ένας υπεύθυνος επιστήμονας ασχολείται με ένα και μόνο άτομο αποκλειστικά. Η προπόνηση γίνεται σε κάθε πιθανό σημείο που να μπορεί ο πελάτης. Στο σπίτι του, σε ένα γυμναστήριο, ακόμα και στην ύπαιθρο. Αυτό που είναι σημαντικό είναι η εμπειρία που πρέπει να έχει ο trainer.
Αν είναι αρκετά έμπειρος, τότε μπορεί να καλύψει τις ανάγκες μιας προπόνησης χρησιμοποιώντας μόνο τα χέρια και τις γνώσεις του. Το personal που ασχολείται με μυϊκή ενδυνάμωση προσφέρει ενδυνάμωση στους μυς που την χρειάζονται, δηλαδή δυναμώνει όλο το σώμα. Το personal που έχει να κάνει με διατάσεις βελτιώνει μόνο την κινητικότητα στις αρθρώσεις, ίσως να προλαμβάνει και κάποια μυοσκελετικά προβλήματα. Το personal το οποίο έχει να κάνει με αερόβια εκγύμναση, δυναμώνει το καρδιοαναπνευστικό σύστημα. Το personal που έχει να κάνει και με τα τρία παραπάνω, είναι σαφώς πιο πλήρες και καλύπτει όλες τις ανάγκες ενός ατόμου. ”
Personal Training για όλους;
“Το P.T. δεν είναι για όσους σκοπεύουν να ασχοληθούν μόνο για έναν μήνα ή δύο. Οι ομάδες αυτές αντενδείκνυνται για personal, γιατί πολύ απλά κάνουν κακό στο… επάγγελμα! Αυτό που προσπαθούμε εμείς οι προπονητές, είναι να τους αλλάξουμε νοοτροπία και να τους κάνουμε να καταλάβουν ότι πρέπει να γυμνάζονται για πάντα και όχι μόνο για έναν ή δύο μήνες. Είναι ομάδες με κακή νοοτροπία. Επίσης, οι ομάδες υψηλού κινδύνου με καρδιακά νοσήματα που χρήζουν ειδικής ιατρικής παρακολούθησης δεν ενδείκνυνται τις περισσότερες φορές για προσωπική εκγύμναση. Αλλά ακόμα και σε αυτούς μπορούμε να κάνουμε μια προπόνηση χαμηλότερης έντασης και να μην υπάρξει κανένα απολύτως πρόβλημα.”
Προσωπικός γυμναστής: Πολυτέλεια ή όχι;
“Ας ξεκινήσουμε με κάτι απλό. Στην αγορά υπάρχουν δύο νόμοι: της προσφοράς και της ζήτησης. Από την στιγμή που πριν από μερικά χρόνια υπήρχαν ελάχιστοι personal trainers , οι τιμές ήταν κάπως “τσιμπημένες”. Βέβαια, μιλάμε για τιμές οι οποίες οι ίδιοι ανέβαζαν αυθαίρετα. Τον τελευταίο καιρό, έχουν εκτεθεί από πολύ κόσμο όσοι δεν πρόσφεραν την υπηρεσία σωστά και έμεναν μόνο στα λόγια χωρίς να έχουν την απαραίτητη τεχνογνωσία. Οπότε, αν ένας γυμναστής καλύπτει ακριβώς τις ανάγκες ενός ασκούμενου, εάν τον εξυπηρετεί πηγαίνοντας σπίτι του, αν η απόσταση που πρέπει να διανύσει είναι μεγάλη, τότε ασφαλώς και η τιμή που θα συζητηθεί θα είναι μεγαλύτερη. Εξαρτάται τόσο από την απόσταση όσο και από την προσφορά και την ζήτηση. Εάν ο προπονητής καλύψει στο έπακρο τις ανάγκες του ασκούμενου, τότε η οποιαδήποτε τιμή θα θεωρηθεί χαμηλή. Μιλάμε για ένα ζήτημα ζωής.
Personal Training Vs. Γυμναστήριο. Αγώνας στα σημεία;
“Άλλη δουλειά γίνεται σε ένα γυμναστήριο και άλλη στο indoor personal (γυμναστική σε εσωτερικό χώρο). Αν το σπίτι καλύπτει τις ανάγκες για το ασκησιολόγιο, σαφώς και μπορεί να γίνει πιο σωστή δουλειά στο σπίτι. Σε μερικά γυμναστήρια υπάρχει χώρος για personal, χωρίς κόσμο στα όργανα, οπότε μπορεί να γίνει και εκεί σωστή δουλειά. Αλλά στα περισσότερα γυμναστήρια αυτό δεν γίνεται, οπότε οι πελάτες αναγκάζονται να περιμένουν πάρα πολλή ώρα στα όργανα μέχρι να αδειάσουν. Για κάποιον ο οποίος κάνει πολύ καλή δουλειά στο home personal δεν χρειάζεται να πηγαίνει γυμναστήριο. Είναι περιττό. Κάνοντας σπίτι του καλύπτει την ανάγκη της μετακίνησης. Γιατί να χάσει χρόνο για να πάει σε ένα γυμναστήριο , από την στιγμή που μπορεί να έχει σπίτι του έναν δικό του personal trainer;”
Κλασσική ερώτηση: “Πότε θα δω αποτελέσματα;”
“Με την προϋπόθεση ότι γίνεται μια σωστή προπόνηση όσον αφορά στην συχνότητα, στην διάρκεια -εννοώντας με διάρκεια χρόνου και όχι μόνο για ενάμιση μήνα- και στο ότι ο πελάτης θα προσέχει την διατροφή του και θα έχει υιοθετήσει μία στάση ζωής, με την προπόνηση σαν βασικό κομμάτι της, τότε θα δει ορατά αποτελέσματα σε δύο με τρεις μήνες.”
Τι πρέπει να προσέξω στην επιλογή του trainer μου;
“Τους λεγόμενους «επικοινωνιακούς τυχοδιώκτες». Υπάρχουν πάρα πολλοί «Wannabe γυμναστές», οι οποίοι έχουν την θέληση και όχι την πιστοποίηση. Αυτοί μπορούν να κάνουν μεγάλη ζημιά στους ασκούμενούς τους, γιατί δεν γνωρίζουν ακριβώς την δουλειά. Απαιτεί μεγάλη υπευθυνότητα, μιας και έχει να κάνει με την υγεία και την ακεραιότητα ενός ατόμου. Δεν είναι εύκολο να πει κάποιος ότι κάνει personal training αν δεν ορίσει ακριβώς τις γνώσεις του. Είναι εγκληματικό κάποιος που να μην ξέρει να κάνει personal , γι’αυτό και ο πελάτης πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός στην επιλογή του προπονητή.”
Δυσκολοι καιροί για… trainers;
“Δυσκολία υπάρχει όσον αφορά στην επίτευξη του στόχου του ασκούμενου. Ο πελάτης έχει στο νου του ότι μπορεί να φτιάξει το ιδανικό σώμα σε 2-3 βδομάδες.. Αυτό δυστυχώς είναι κακή πληροφόρηση, και η δυσκολία για τον personal trainer είναι ότι πρέπει να πείσει τον πελάτη να γυμνάζεται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Το κλειδί είναι η διάρκεια και ύστερα ο τρόπος. Έστω ότι κάποιος έχει τον χειρότερο trainer, αν η διάρκεια είναι μεγάλη θα πετύχει αποτέλεσμα. Η πιο μεγάλη δυσκολία είναι η επικοινωνία με τον πελάτη για να μπορέσει να καταλάβει τι ακριβώς θέλει να πετύχει και να του προτείνει την κατάλληλη λύση, χωρίς να τον κοροϊδέψει.
Πέρα από αυτό, ακόμα μία δυσκολία έχει να κάνει με το γεγονός ότι ορισμένοι πελάτες θεωρούν ότι είναι ακριβό το personal και δεν το ζητάνε. Επίσης ότι μερικοί δένονται με τους trainers και ανοίγονται σε αυτούς «φορτώνοντας» τους με δικά τους προβλήματα ,κυρίως οικογενειακά. Έτσι ο trainer πέρα από απλός προπονητής αναγκαστικά γίνεται και ψυχολόγος. Όσον αφορά την συναισθηματική δέσμευση, είναι στο χέρι του trainer να θέσει κάποια όρια. Άλλο δουλειά, άλλο διασκέδαση.”