Κοινό μέτωπο κατά της Ελλάδας, μεταξύ Τουρκίας και Κατάρ. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, 36 μαχητικά αεροσκάφη και 250 στρατιώτες του Κατάρ θα τοποθετηθούν σε στρατιωτικές βάσεις, περιοχές και αεροδρόμια της Τουρκίας για 5 χρόνια. Θα χρησιμοποιούν τον τουρκικό εναέριο χώρο για «πολεμικές προετοιμασίες και εκπαίδευση».
Η συμφωνία υπογράφηκε από τον Αρχηγό του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου Στρατηγό Γιασάρ Γκιούλερ και τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου του Κατάρ Αλ-Γκανίμ. Η συμφωνία παρουσιάστηκε στο Κοινοβούλιο ως νομοσχέδιο με την υπογραφή του Προέδρου της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας, Μουσταφά Σεντόπ. Η Τουρκία θα στείλει επίσης μια ευέλικτη δύναμη στο Κατάρ για να διασφαλίσει την ασφάλεια κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022.
Η συμφωνία για την παρουσία των 36 μαχητικών στην Τουρκία, με επιχειρησιακή δυνατότητα εμπλοκής, είναι μια δυσάρεστη εξέλιξη για τη χώρα μας, καθώς τα Rafale του Κατάρ είναι της ίδιας έκδοσης με τα Rafale που αγόρασε η Ελλάδα από την Γαλλία και έτσι η Πολεμική Αεροπορία της χώρας μας χάνει ένα σημαντικό πλεονέκτημα. Η Τουρκία θα αποκτήσει την τεχνογνωσία για να μπορέσει να αναπτύξει τακτικές αντιμετώπισης τους.
Significant – Qatar to deploy 36 air assets, 250 soldiers in Turkey for five years under an agreement that will allow them conduct joint operations & training missions
The deployment will include:
12× Rafales
9× Mirage2000s
4× C-17s
4× C-130s
7× AW-129shttps://t.co/kPf0bk9yNb pic.twitter.com/I8e0UbW1tM— Mahmoud Gamal (@mahmouedgamal44) June 27, 2021
Τι αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ
Ένα νέο βήμα γίνεται στο πλαίσιο της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Κατάρ, η οποία εντατικοποιήθηκε πρόσφατα, μεταδίδει η «Τζουμχουριέτ».
Σύμφωνα με τη συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ της Άγκυρας και της Ντόχα, το Κατάρ θα είναι σε θέση να αναπτύξει τα στρατιωτικά του αεροσκάφη και το προσωπικό του με τον εξοπλισμό του στην Τουρκία με σκοπό να εκπαιδεύσει τους στρατιωτικούς του πιλότους.
Τα στρατιωτικά αεροσκάφη του Κατάρ θα μπορούν να χρησιμοποιούν τον τουρκικό εναέριο χώρο, βάσεις και αεροδρόμια.
Η Τουρκία θα καθορίσει τον αριθμό των στρατιωτικών αεροσκαφών και του προσωπικού που μπορεί να αναπτύξει το Κατάρ για εκπαιδευτικούς σκοπούς, αλλά ο αριθμός των αεροσκαφών που το Κατάρ μπορεί να αναπτύξει στην Τουρκία δεν θα υπερβαίνει τα 36 και ο αριθμός του προσωπικού δεν θα υπερβαίνει τους 250.
Όλες οι δραστηριότητες των στρατιωτικών αεροσκαφών του Κατάρ θα υπόκεινται στην προέγκριση των τουρκικών Αρχών.
Εάν η Τουρκία χρειάζεται υποστήριξη, θα είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει στρατιωτικά αεροσκάφη του Κατάρ.
Οι εκπαιδευτικές πτήσεις, οι οποίες θα πραγματοποιούνται από τα μαχητικά αεροσκάφη του Κατάρ στον τουρκικό εναέριο χώρο, θα συνοδεύονται από αεροσκάφη που ανήκουν στην τουρκική Πολεμική Αεροπορία.
(σ.σ. Αυτό σημαίνει ότι θα αρχίσουν παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και από αεροσκάφη του Κατάρ).
Το Κατάρ θα πληρώνει την Τουρκία για το καύσιμα που θα χρησιμοποιούν τα στρατιωτικά του αεροσκάφη στην Τουρκία, και εάν είναι απαραίτητο.
Τα μαχητικά αεροσκάφη του Κατάρ αποτελούνται από τα γαλλικά αεροσκάφη Mirage 2000 και Rafale, τα οποία δεν περιλαμβάνονται στις μοίρες της Τουρκίας.
Πηγή: OTAVOICE
Discussion about this post