Έπειτα από κάτι περισσότερο από μία ώρα συνομιλιών, στις 17.05 τοπική ώρα, ολοκληρώθηκε η διευρυμένη διμερής συνάντηση ανάμεσα στους προέδρους των ΗΠΑ και της Ρωσίας και τις αντιπροσωπείες τους, σηματοδοτώντας και το τέλος της ιστορικής συνάντησης των προέδρων Μπάιντεν και Πούτιν, όπως επιβεβαίωσε ο Λευκός Οίκος. Αρχικά είχαν προγραμματιστεί δύο διμερείς συναντήσεις, αλλά μόνο μία πραγματοποιήθηκε. Δεν δόθηκε καμία εξήγηση γι’ αυτήν την αλλαγή του προγράμματος, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος έφυγε από τη βίλα La Grange στις 17.29 (18.29 ώρα Ελλάδας), με την προεδρική λιμουζίνα του.
Επιστρέφουν οι πρέσβεις στις θέσεις τους
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είπε πως αυτός και ο Αμερικανός ομόλογός του συμφώνησαν να επιστρέψουν οι πρέσβεις των δύο χωρών στις θέσεις τους σε μία προσπάθεια να αποκλιμακωθεί η ένταση. Ο Πούτιν έκανε την ανακοίνωση μετά τη συνάντηση με τον Μπάιντεν, όπως μεταδίδει το Associated Press. O πρέσβης της Ρωσάις στις ΗΠΑ Ανατόλι Αντόνοφ ανακλήθηκε από την Ουάσιγκτον πριν από τρεις μήνες περίπου αφού ο Μπάιντεν είχε χαρακτηρίσει τον Πούτιν «δολοφόνο». Ο Αμερικανός πρέσβης στη Ρωσία Τζον Σάλιβαν εγκατέλειψε τη Μόσχα πριν από δύο μήνες αφού η Ρωσία πρότεινε να επιστρέψει στην Ουάσιγκτον για διαβουλεύσεις. Ο Πούτιν χαρακτήρισε τις συνομιλίες με τον Μπάιντεν «εποικοδομητικές» και είπε ότι το κλίμα δεν ήταν καθόλου εχθρικό.
Κοινή διακήρυξη για τον έλεγχο των πυρηνικών
Οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Ρωσίας υιοθέτησαν μια κοινή διακήρυξη για την πυρηνική στρατηγική σταθερότητα με στόχο την αποφυγή ενός πυρηνικού πολέμου, όπως μεταδίδουν τα ρωσικά πρακτορεία IFAX και Tass, επικαλούμενα το Κρεμλίνο, μετά τις συνομιλίες των δύο ηγετών στη Γενεύη. Στη διακήρυξη αυτή Ρωσία και ΗΠΑ επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους στην αρχή ότι δεν μπορεί να υπάρξει κανένας νικητής σε έναν πυρηνικό πόλεμο. Οι δύο χώρες δεσμεύονται να διεξάγουν διάλογο για να αποφευχθούν τυχόν κίνδυνοι και τονίζουν ότι δεν θα πρέπει ποτέ να εξαπολυθεί πυρηνικός πόλεμος.
Το ρωσικό πρακτορείο IFAX, επικαλούμενο μια πηγή σε μια από τις αντιπροσωπείες, μετέδωσε ότι οι συνομιλίες των δύο ηγετών ήταν αρκετά επιτυχημένες.
JUST IN: Pres. Biden departs after high-stakes summit with Russian Pres. Vladimir Putin; press conference expected to follow.
LIVE UPDATES: https://t.co/oU2NdPiY8k pic.twitter.com/SHUWkmhJug
— ABC News (@ABC) June 16, 2021
Μετά την πρώτη σύσκεψη μίας μικρής επιτροπής, που αποτελείτο από τους δύο προέδρους και τους υπουργούς Εξωτερικών τους, η οποία διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα και ένα διάλειμμα περίπου 45 λεπτών, ξεκίνησε το δεύτερο μέρος της ιστορικής συνάντησης Πούτιν-Μπάιντεν, με διευρυμένο σχήμα, που ξεκίνησε στις 16.00 τοπική ώρα.
Από την αμερικανική πλευρά συμμετείχαν ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν, η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για Πολιτικές Υποθέσεις Βικτόρια Νούλαντ, ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Μόσχα Τζον Σάλιβαν και ο διευθυντής αρμόδιος για θέματα Ρωσίας στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας, Έρικ Γκριν.
Από τη ρωσική πλευρά, ήταν ο σύμβουλος του προέδρου Γιούρι Ουσακόφ, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο πρέσβης στην Ουάσινγκτον Ανατόλι Αντόνοφ και ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας Βαλέρι Γκερασίμοφ.
Για τις συνομιλίες με θέμα τα περιφερειακά ζητήματα, που αφορούσαν την Ουκρανία και την Συρία, είχαν προσκληθεί αντίστοιχα στην συνάντηση κορυφής ο αναπληρωτής της διοίκησης της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Κόζακ και ο ειδικός απεσταλμένος του Ρώσου προέδρου για τη διευθέτηση της συριακής κρίσης Αλεξάντρ Λαβρέντιεφ.
Πούτιν: Δεν υπήρχε καμία εχθρότητα με τον Μπάιντεν
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά το τέλος των συνομιλιών που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι στις συνομιλίες με τον Αμερικανό ομόλογο του Τζο Μπάιντεν δεν υπήρχε καμία εχθρότητα και ότι συμφώνησαν να επιστρέψουν οι πρεσβευτές στις θέσεις τους, σε Μόσχα και Ουάσιγκτον αντίστοιχα.
Ο Ρώσος πρόεδρος αναφερόμενος στις συζητήσεις που είχε με τον Αμερικανό ομόλογο του είπε ότι «η συνομιλία ήταν αρκετά εποικοδομητική» και ότι «για μια ακόμη φορά πείσθηκα ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν είναι ένα πολύ έμπειρος άνθρωπος».
«Είναι καθόλα προφανές. Μαζί συζητούσαμε κοιτώντας στα μάτια ο ένας τον άλλο σχεδόν δύο ώρες. Δεν συμβαίνει με όλους τους ηγέτες να συζητάς έτσι αναλυτικά κοιτώντας στα μάτια ο ένας τον άλλον», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.
Ο Ρώσος πρόεδρος ερωτηθείς για τον χαρακτηρισμό του ως «φονιά» εκ μέρους του Αμερικανού προέδρου, είπε ότι ο Μπάιντεν του είχε δώσει εξηγήσεις για τον χαρακτηρισμό αυτόν στην τηλεφωνική συνομιλία που είχαν και πως αυτές οι εξηγήσεις τον ικανοποίησαν. Παράλληλα χαρακτήρισε τον Μπάιντεν ως ένα εποικοδομητικό και ισορροπημένο, έμπειρο, συνομιλητή, όπως και ανέμενε ότι θα ήταν. Παράλληλα δήλωσε ότι δεν είχε και δεν μπορούσε να έχει τις οποιεσδήποτε αυταπάτες αναφορικά με τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, ούτε πριν, ούτε μετά την συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο. Ερωτηθείς αν ο Μπάιντεν τον προσκάλεσε στις ΗΠΑ, είπε ότι δεν τον προσκάλεσε στις ΗΠΑ και ο ίδιος δεν προσκάλεσε τον Μπάιντεν να επισκεφθεί τη Ρωσία, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Αναφερόμενος στον Ναβάλνι, ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Ναβάλνι ήθελε να συλληφθεί, όταν όντας καταζητούμενος, ήρθε στην Ρωσία. Αναφερόμενος στο «Ίδρυμα Καταπολέμησης της Διαφθοράς» του Αλεξέι Ναβάλνι που χαρακτηρίσθηκε «εξτρεμιστική οργάνωση» είπε ότι η εν λόγω οργάνωση καλούσε τον κόσμο σε μαζικές ταραχές, ενώ δεν παρέλειψε να συγκρίνει τη δράση του Ιδρύματος και των οργανώσεων του Ναβάλνι με τα γεγονότα που είχαν συμβεί στο αμερικανικό Κογκρέσο με την εισβολή εκατοντάδων Αμερικανών πολιτών τον περασμένο Ιανουάριο, λέγοντας ότι η Μόσχα συναισθάνεται τις τραγικές συνέπειες των ταραχών στο αμερικανικό Κογκρέσο, αλλά δεν θέλει να επαναληφθεί κάτι τέτοιο στη Ρωσία.
Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι συζητήθηκε το θέμα της Ουκρανίας, όπως και ότι τέθηκε το θέμα της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ «ακροθιγώς» λέγοντας ότι στην περίπτωση αυτή δεν έχουμε να συζητήσουμε τίποτα. Αναφερόμενος στην κρίση στην ανατολική Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος είπε η Ρωσία έχει μόνο μια δέσμευση στο ζήτημα αυτό της Ουκρανίας, που είναι να συμβάλλει στην υλοποίηση των συμφωνιών του Μινσκ, προσθέτοντας ότι αν η ουκρανική πλευρά είναι έτοιμη να τηρήσει τις συμφωνίες θα προχωρήσουμε χωρίς καμία αμφιβολία.
Πηγή πληρ. enikos
Πηγή: OTAVOICE
Discussion about this post