Η εξουσία λένε πως σε οδηγεί εκτός πραγματικότητας, καβαλώντας το καλάμι, αλλά κάποιες συμπεριφορές ξεπερνούν τα όρια και αγγίζουν την ζώνη της ψυχιατρικής επιστήμης. Πως αλλιώς να εξηγήσεις δηλώσεις από στελέχη της κυβέρνησης, που πιστεύουν ότι οι πολίτες έχουν λεφτά να πληρώνουν μεγαλύτερους φόρους απ’ αυτούς που επιβάλλει το κράτος.
Αυτό το απίστευτο και εξοργιστικό διατύπωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας -εμμέσως, πλην σαφώς- σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ , ισχυριζόμενος ότι πολίτες του ζητούν να πληρώσουν περισσότερο ΕΝΦΙΑ!
«Θεωρούν εύλογο να αυξηθεί ο ΕΝΦΙΑ, αλλά δεν θέλουν να αυξηθεί ισόποσα με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών», δήλωσε χαρακτηριστικά, προκαλώντας ακόμα και την απορία των δημοσιογράφων, που τον ρώτησαν αν υπάρχει κόσμος που ζητεί να πληρώσει μεγαλύτερο φόρο ακινήτων.
Σε μια προσπάθεια να μαζέψει τα ασυμμάζευτα από την δήλωση του, ο υπουργός Οικονομικών συμπλήρωσε πως αυτοί που απευθύνουν το αίτημα «έχουν σπίτια και αλλού, όπου μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ», έχοντας προφανώς στο μυαλό του μόνο τους οφειλέτες που διαθέτουν μεγάλη ακίνητη περιουσία, και όχι εκείνους πως έχουν στην κατοχή τους ένα διαμέρισμα και προσπαθούν εν μέσω φοροκαταιγίδας να πληρώσουν και τον φόρο ακινήτων.
Θα θέλαμε να ξέραμε ποιοι είναι αυτοί οι πολίτες που ζητούν επιπλέον φορολόγηση, σε μια χώρα με τα υψηλότερα ποσοστά φορολογίας και σε δυσχερή οικονομική κατάσταση, με την συνολική φορολογία που έχει επιβληθεί στους Έλληνες φορολογουμένους τα τελευταία χρόνια να είναι στα ύψη.
Κύριε υπουργέ μήπως είναι οφσορ-φοράκηδες από τα Κέυμαν και τις Παρθένους Νήσους;
Πάνω από 12.500 αιτήσεις για τις 420 δόσεις
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία δεύτερης ευκαιρίας προς τους οφειλέτες που έχουν το δικαίωμα να ρυθμίσουν εξωδικαστικά τα χρέη τους σε Εφορία, ταμεία, τράπεζες και τρίτους. Υπενθυμίζεται ότι στον μηχανισμό θα μπορούν να ενταχθούν όσοι οφειλέτες έχουν χρέη σε τουλάχιστον δύο πιστωτές και ο αριθμός των δόσεων θα τροποποιείται ανάλογα με το αν χρωστά στο Δημόσιο ή στις τράπεζες.
Οι ρυθμίσεις προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία θα προβλέπουν εξόφληση σε έως 240 δόσεις, ενώ στις τράπεζες θα αυξάνεται έως τις 420 δόσεις, μόνο στις περιπτώσεις που το δάνειο είναι ενυπόθηκο. Ωστόσο, για να λάβει ένας δανειολήπτης το ανώτατο όριο των 420 δόσεων, θα πρέπει σε 35 χρόνια από την έναρξη της ρύθμισης να έχει ηλικία κάτω των 85 ετών, ειδάλλως θα πρέπει να τοποθετήσει ως εγγυητή κάποιον νεότερο σε ηλικία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο υπουργός Οικονομικών, έως την περασμένη Τετάρτη σχεδόν 12.550 μοναδικά ΑΦΜ είχαν ενεργοποιήσει την αίτησή τους στον εξωδικαστικό, εκ των οποίων 6.721 ΑΦΜ έχουν οριστικοποιήσει τη δήλωση ρύθμισης οφειλών και πλέον αναμένουν τα στοιχεία από τους πιστωτές, ώστε στη συνέχεια μέσω του ειδικού αλγόριθμου να υπολογιστεί το ποσό της μηνιαίας δόσης που θα πρέπει να καταβάλουν για το σύνολο των χρεών τους.
Πηγή: OTAVOICE
Discussion about this post