«Οι επενδύσεις και η ποιότητα της φροντίδας» ψυχικής υγείας πρέπει να αυξηθούν «επειγόντως» προειδοποίησε ο ΟΟΣΑ σε μια έκθεση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα και υπογραμμίζει τη σημασία του κοινωνικού και οικονομικού κόστους που συνδέεται με τα ψυχικά προβλήματα και τη μεγάλη αύξηση των προβλημάτων ψυχικής υγείας με την κρίση της Covid-19.
«Οι χώρες πρέπει να δώσουν κατάλληλη υποστήριξη στους ανθρώπους που επλήγησαν αυξάνοντας επειγόντως τις επενδύσεις και την ποιότητα της φροντίδας προκειμένου να μειώσουν τα αυξημένα κοινωνικά και οικονομικά κόστη που συνδέονται με ψυχικά προβλήματα», σημειώνει σε μια ανακοίνωση ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη.
«Οι ψυχιατρικές υπηρεσίες είχαν παραμεληθεί και υποχρηματοδοτηθεί επί χρόνια, και οι ανάγκες φροντίδας που δεν έχουν ικανοποιηθεί παραμένουν αυξημένες στις χώρες του ΟΟΣΑ», σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης.
Κι όμως οι ανάγκες είναι μεγάλες: υπολογιζόταν πριν από την υγειονομική κρίση ότι ένας στους δύο ανθρώπους υπέφερε ήδη από ψυχικά προβλήματα στη διάρκεια της ζωής του, και ότι ένας στους πέντε θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τέτοια προβλήματα ανά πάσα στιγμή. Και «η πανδημία της Covid-19 οδήγησε σε μια μεγάλη αύξηση των προβλημάτων ψυχικής υγείας, ιδιαίτερα στους νέους, τους ανέργους και τους ανθρώπους σε κατάσταση οικονομικής επισφάλειας», σύμφωνα με τον οργανισμό.
Σύμφωνα με την έκθεση, τα οικονομικά κόστη που συνδέονται με ψυχικά προβλήματα αποτελούν ποσοστό άνω του 4,2% του ΑΕΠ των χωρών του ΟΟΣΑ. Μπορεί ορισμένα να προκύπτουν απευθείας από τις θεραπείες, όμως περισσότερα από τα δύο τρίτα συνδέονται με πιο χαμηλά ποσοστά απασχόλησης και με μια απώλεια παραγωγικότητας.
Πηγή: OTAVOICE
Discussion about this post