Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Ολοκληρώνουμε σήμερα μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση και αυτό που έχουμε συμπεράνει από αυτήν τη διαδικασία είναι ότι κυρίως οι Βουλευτές της Συμπολίτευσης δεν είχαν την ανάγκη να αναφερθούν σε προτάσεις, σχέδιο και μέτρα στήριξης του τουρισμού και της υγειονομικής ασφάλειας, αλλά επιδόθηκαν σε μία προσπάθεια να μας πείσουν ότι το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό ήταν πρωτοβουλία και επιτυχία του κ. Μητσοτάκη και να κατηγορήσουν προφανώς, όπως συνηθίζουν, και με απίστευτα ψεύδη και αοριστίες τον ΣΥΡΙΖΑ ότι κάνει κακό στη χώρα. Προς τιμήν του ο Υπουργός κ. Πιερρακάκης ήταν ιδιαίτερα πιο σεμνός και έκανε λόγο για μία συλλογική προσπάθεια.
Βέβαια, η πραγματικότητα, κάτι που είναι πολύ σημαντικό να αναφέρουμε, διαψεύδει για άλλη μία φορά τον κ. Μητσοτάκη, όσο κι αν προσπαθείτε να τη διαστρεβλώνετε, διότι ο κ. Μητσοτάκης πρότεινε στα ευρωπαϊκά όργανα, όπως είπαν και οι κυρίες και οι κύριοι συνάδελφοι, ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού. Αμέσως μετά τη διατύπωση της πρότασης, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχε δηλώσει πως υπάρχει δυσκολία να ληφθεί μία τέτοια απόφαση, λόγω των προνομίων που θα συνόδευαν ένα τέτοιο έγγραφο.
Αντίστοιχη αντίδραση υπήρξε και από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο οποίος είπε πως η βιαστική υιοθέτηση ενός τέτοιου πιστοποιητικού εμβολιασμού θα έφερνε μεγάλη αναστάτωση στην Ευρώπη. Είχε προηγηθεί η πρώτη και ηχηρή απόρριψη της πρότασης Μητσοτάκη από τον πρόεδρο της Ρουμανίας.
Τις μεγαλύτερες αντιρρήσεις τις προέβαλε ο Πρόεδρος Μακρόν, ο οποίος φοβόταν πως τα διαβατήρια θα εκλαμβάνονταν ως έμμεση προσπάθεια να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός.
Παράλληλα, η «Deutsche Welle» με εκτενές άρθρο της χαρακτήριζε την πρόταση ως «ηθικό ναρκοπέδιο» για την Ευρώπη, βάζοντας ζητήματα διασφάλισης προσωπικών δεδομένων, αλλά και πολιτικών διαχωρισμών και αποκλεισμών των πολιτών στην Ευρώπη. Οι ίδιες ανησυχίες εκφράζονται από ειδικούς διασφάλισης ευαίσθητων δεδομένων και στο περιοδικό «Politico».
Ξαναλέω, λοιπόν, ότι δύσκολα διαστρεβλώνεται η πραγματικότητα, όσες προσπάθειες κι αν κάνετε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Και αυτές είναι λίγες από τις αναφορές και τα γεγονότα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κυρίως για την αποκατάσταση της αλήθειας μέσα στο ελληνικό Κοινοβούλιο, διότι αυτή η Αίθουσα χρήζει επιτέλους και σεβασμού.
Κυρίες και κύριοι, είμαστε αυτοί που εδώ και έναν χρόνο προτείναμε και υπερασπιστήκαμε ένα ενιαίο ευρωπαϊκό πλαίσιο κανόνων που θα καλύπτει το σύνολο των πολιτών, όπως και το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό στη μορφή που συζητείται και σήμερα στο Ευρωκοινοβούλιο μεταξύ και των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών. Σας επισημάναμε, όμως, ότι η πράξη νομοθετικού περιεχομένου έχει λάθη και απόσταση από το ευρωπαϊκό και ότι κάνετε βιαστικές και πρόχειρες κινήσεις.
Τις ελλείψεις αυτές παραδέχτηκε στην ομιλία του και ο ίδιος ο Υπουργός, ο κ. Πιερρακάκης, ο οποίος ανέφερε πως σταδιακά θα προχωρήσουμε σε πολλές αλλαγές και προσθήκες που απαιτεί και το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό. Οπότε, ήταν σοβαρές οι επισημάνσεις μας. Γι’ αυτό και σας κατηγορούμε ότι ενδιαφέρεστε κυρίως για επικοινωνιακές φιέστες και για επικοινωνιακή εκμετάλλευση της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας, αφού σήμερα μάθαμε, στον ίδιο τόνο, ότι ήταν πρόταση και του κ. Μητσοτάκη και εκμεταλλεύεται και αυτήν την πρωτοβουλία του Ταμείου Ανάκαμψης.
Παρεμπιπτόντως, να ξεκαθαρίσουμε και στους Βουλευτές της Συμπολίτευσης ότι αυτό το πιστοποιητικό δεν αποτελεί ένα ταξιδιωτικό έγγραφο, ούτε «επιτρέπει» -σε εισαγωγικά- τη μετακίνηση, όπως πολλοί συνάδελφοι είπαν, αλλά απλώς τη διευκολύνει. Είναι ένα ψηφιακό εργαλείο που διευκολύνει τη μετακίνηση. Γι’ αυτό και επιμένουμε ότι η επανέναρξη του τουρισμού χρειάζεται σχέδιο και υποστηρικτικές δομές.
Είναι χαρακτηριστικό σας προσόν, βέβαια, να κάνετε αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση. Το είδαμε και το ακούσαμε και σήμερα. Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός κατηγόρησαν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι σαμποτάρει τον τουρισμό.
Αλήθεια, αναρωτιόμαστε: Η κατάθεση προτάσεων, επισημάνσεων από τον ΣΥΡΙΖΑ σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο είναι σαμποτάζ του τουρισμού; Η επισήμανση των ελλείψεων και η ανάδειξη των προβλημάτων είναι σαμποτάζ του τουρισμού; Ή μήπως θα θεωρούσατε ως συνετή στάση από την Αντιπολίτευση να κρύβουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί και να δημιουργούμε μια ψευδή ειδυλλιακή εικόνα; Γι’ αυτό, άραγε, σήμερα ο Πρωθυπουργός παρουσίασε μία ιδανική, ειδυλλιακή εικόνα με ψεύτικα στοιχεία; Αλχημείες με τα νούμερα του εμβολιασμού, ψεύδη για τα οικονομικά μέτρα στήριξης.
Δεν γνωρίζει, άραγε, ότι υπήρξαν καθυστερήσεις στον εμβολιασμό, αργοί ρυθμοί, περιορισμένος αριθμός εμβολίων; Μόνο το 22% περίπου είναι πλήρως εμβολιασμένοι, μακριά από τον εθνικό και ευρωπαϊκό στόχο που είχαμε θέσει. Κι όμως, ο κ. Μητσοτάκης έριξε και πάλι την ευθύνη στους πολίτες, ακόμη και για τους διασωληνωμένους που, όπως είπε, δεν επέλεξαν οι ίδιοι να εμβολιαστούν.
Και έρχεται σήμερα ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας κ. Θεμιστοκλέους να παραδεχθεί ευθέως ότι το πρόβλημα αφορά στην έλλειψη διαθέσιμων δόσεων και ραντεβού.
Παράλληλα, αναρωτιόμαστε: Δεν γνωρίζει ο κύριος Πρωθυπουργός ότι οι μικρές επιχειρήσεις αποκλείονται από το πρόγραμμα ενίσχυσης του τουρισμού που εξήγγειλε; Σαφώς και το γνωρίζει, διότι έχουμε αναφέρει και την καταγγελία της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδας που μιλάνε για εμπαιγμό και ότι μοιράζετε χρήματα επιλεκτικά.
Φέρνετε, λοιπόν, ένα ψηφιακό εργαλείο διευκόλυνσης, αλλά δεν δίνετε απάντηση στο πώς θα πραγματοποιηθούν τα χιλιάδες τεστ στους τουρίστες στα νησιά. Δεν γνωρίζετε ότι απαιτείται ενίσχυση της πρωτοβάθμιας υγείας του προσωπικού των δομών, για να στηριχθεί και ο τουρισμός; Δεν λύνονται αυτά τα προβλήματα με ένα ψηφιακό εργαλείο, με το πιστοποιητικό.
Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε, επίσης, για προνοητικότητα της Κυβέρνησης. Για ποια προνοητικότητα, άραγε, κάνει λόγο; Για τις ελλείψεις, τις καθυστερήσεις, το αλαλούμ με τα εμβολιαστικά κέντρα, όπου κλήθηκε να εμπλακεί ο στρατός για να ξεκινήσει η διαδικασία; Για την έλλειψη ενημέρωσης που επιτρέψατε με τις παλινωδίες σας τη διάδοση θεωριών συνωμοσίας, για μία καμπάνια 20 εκατομμυρίων, την οποία κανείς δεν είδε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης; Βέβαια, δεν ξέρουμε ποιος είδε τα 20 εκατομμύρια! Για τη χρήση της μάσκας, για τα σχολεία, για τα παγουρίνο, για τα «μάσκες-αλεξίπτωτα», για τα μέσα μεταφοράς και τον συγχρωτισμό; Να μην τα αναφέρω, είναι γνωστά, τα έχουμε βιώσει.
Για να μην αναφερθώ όμως και σε κάτι πολύ σημαντικό, όπως είναι οι ελλείψεις στα νοσοκομεία σε προσωπικό, σε υλικά, σε ΜΕΘ, στην άρνηση διατίμησης στην τιμή των τεστ στην αρχή, αλλά και στις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη εν μέσω πανδημίας, στην ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ.
Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε, επίσης, για δυσκολίες, τις οποίες η Κυβέρνηση μετατρέπει σε ευκαιρίες. Είναι αλήθεια! Προφανώς και είναι αλήθεια! Η Κυβέρνηση έχει μετατρέψει τις δυσκολίες των πολιτών σε ευκαιρία για τους λίγους, γι’ αυτούς τους λίγους που υπηρετεί και γράφουν μαζί τα νομοσχέδια, όπως το νομοσχέδιο για τα εργασιακά, τα περιβαλλοντικά, το νομοσχέδιο για την παιδεία.
Υπάρχουν, λοιπόν, δυσκολίες για τους εργαζόμενους και τους οικονομικά ασθενέστερους, ευκαιρία για την Κυβέρνηση να καταργήσει το οκτάωρο, το ΣΕΠΕ, τις απεργίες, να επιβάλει την απλήρωτη υπερωρία και την ευέλικτη εργασία. Θα τα συζητήσουμε την επόμενη εβδομάδα.
Επιστρέφω -και κλείνω- στο ψηφιακό πιστοποιητικό, υπενθυμίζοντας ότι έχουμε διατυπώσει επανειλημμένα προτάσεις για την ασφαλή επανέναρξη του τουρισμού. Ελπίζουμε να ξεπεράσετε την ιδεολογική σας «δυσκολία» -σε εισαγωγικά- και να υιοθετήσετε αυτές τις προτάσεις έστω και αυτή τη στιγμή. Είμαστε εδώ συλλογικά με συνεργασία να βοηθήσουμε την ελληνική κοινωνία και την ελληνική οικονομία. Το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID δεν αποτελεί πανάκεια ούτε για την προστασία της υγείας ούτε για την αναθέρμανση του τουρισμού. Είναι ένα μέσο διευκόλυνσης –το επαναλαμβάνω γιατί ακούσαμε απίστευτα πράγματα σήμερα- της μετακίνησης. Δεν ενθαρρύνει, όμως, από μόνο του ούτε τη μετακίνηση ούτε το ταξίδι ούτε τον τουρισμό. Δεν ανοίγει τα πανιά της ανάπτυξης και της προόδου, όπως μας είπε ο κ. Μητσοτάκης, από μόνο του. Είναι ένα εργαλείο.
Είναι, λοιπόν, σημαντική αυτή η διευκόλυνση και η εξυπηρέτηση των πολιτών, αλλά είναι αναγκαία η ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, των δομών, του προσωπικού, η στήριξη της οικονομίας, η στήριξη της εργασίας και του τουρισμού.
Discussion about this post