Τις στρεβλώσεις στην εφαρμογή του ψηφιακού πιστοποιητικού COVID-19 από την κυβέρνηση, ανέδειξε η Βουλευτής Έβρου κ Αν. Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Νατάσα Γκαρά, ως κεντρική εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στη σχετική συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.
Η κα Γκαρά ανέφερε πως η κυβέρνηση έθεσε σε ισχύ το θεσμικό πλαίσιο προσδοκώντας σε επικοινωνιακά και μόνο οφέλη. Η βιαστική και πρόχειρη όμως εφαρμογή του ψηφιακού πιστοποιητικού γίνεται εν τέλει με ελλείψεις αλλά και διαφοροποιημένα κριτήρια από αυτά που ορίζει το ευρωπαϊκό πλαίσιο.
«Ενώ εσείς επιδίδεστε σε επικοινωνιακή διαχείριση και πανηγυρικές δηλώσεις, ο τουρισμός έχει ανοίξει και είναι αναγκαίο να μη χάσουμε τη σαιζόν αλλά να υπάρχει και υγειονομική ασφάλεια. Δεν έχετε κανέναν ουσιαστικό σχεδιασμό», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, η κα. Γκαρά απαίτησε από την κυβέρνηση να δώσει άμεσα λύση στα προβλήματα που έχουν προκύψει με τις αυθημερόν μετακινήσεις στους χερσαίους συνοριακούς σταθμούς της χώρας.
Πρόκειται για μετακινήσεις εργαζομένων, επαγγελματιών, φοιτητών και επισκεπτών οι οποίοι, προκειμένου να μετακινηθούν από και προς τις γειτονικές χώρες, θα πρέπει να υποβληθούν σε διπλά τεστ εντός και εκτός συνόρων.
«Αυτοί οι άνθρωποι επιβαρύνονται χρονικά και οικονομικά, ενώ οι επιπτώσεις είναι αρνητικές και για τις τοπικές οικονομίες», τόνισε η Βουλευτής Έβρου και έφερε ως παράδειγμα τις μετακινήσεις από τον σταθμό του Ορμενίου όπου για τη μετακίνηση προς τη Βουλγαρία απαιτείται αρνητικό τεστ 72 ωρών από διαγνωστικό κέντρο στην Ελλάδα ενώ για την επιστροφή χρειάζεται τεστ σε κέντρο το οποίο έχει έδρα στη Βουλγαρία. Η κα. Γκαρά ζήτησε να υπάρξει ειδική πρόβλεψη για τις αυθημερόν μετακινήσεις, στο πλαίσιο της έκδοσης του ψηφιακού πιστοποιητικού.
Επεσήμανε, επίσης, πως η κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα για την απρόσκοπτη διενέργεια διαγνωστικών τεστ στους τουριστικούς προορισμούς, κυρίως στις νησιωτικές περιοχές, ώστε να γίνεται με ταχύτητα η έκδοση του πιστοποιητικού.
«Όπως τονίζουν τοπικοί φορείς και παράγοντες της αγοράς, οι τουριστικοί προορισμοί, θα είναι αδύνατο να καλύψουν το πλήθος των χιλιάδων τεστ ανά ημέρα που θα απαιτηθεί, διότι έχουν έλλειψη υποδομών και προσωπικού», υπογράμμισέ η Βουλευτής.
Η κα. Γκαρά υπενθύμισε πως οι Βουλευτές και οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ πρότειναν εξ’ αρχής τη θέσπιση ενός ευρωπαϊκού πιστοποιητικό Covid, το οποίο εν τέλει υιοθετήθηκε από τα ευρωπαϊκά όργανα, την ώρα που o κ. Μητσοτάκης μιλούσε για υγειονομικό διαβατήριο, μια πρόταση η οποία απορρίφθηκε.
Επανέλαβε μάλιστα τις προτάσεις που διατυπώνει επανειλημμένα ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για την ασφαλή επανέναρξη της τουριστικής δραστηριότητας και περιλαμβάνουν την εκπόνηση κοινών ευρωπαϊκών υγειονομικών πρωτόκολλων, την αξιολόγηση και επικαιροποίηση των συστημάτων ιχνηλάτησης, την επιτάχυνση της διαδικασίας εμβολιασμού, την άρση του καθεστώτος προστασίας της πατέντας για όλα τα εμβόλια και την εκτεταμένη και επαναλαμβανόμενη διενέργεια διαγνωστικών τεστ στους χώρους εργασίας.
«Σας καλούμε, να μην επαναπαυθείτε μόνο στην έκδοση του πιστοποιητικού, αλλά με υπευθυνότητα να λάβετε πρωτοβουλίες, όπως αυτές που σας προτείνουμε, ώστε να διευκολύνουμε την ασφαλή μετακίνηση πολιτών, να διασφαλίσουμε την υγειονομική προστασία των κοινωνιών, να ενισχύσουμε τον τουρισμό και την οικονομία, πλαισιώνοντας με αναγκαίες υποδομές και προσωπικό», κατέληξε η κα. Γκαρά.
Discussion about this post