Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν παρουσίασε σήμερα τον πρώτο προϋπολογισμό του για το 2022, ο οποίος προβλέπει δαπάνες συνολικού ύψους 6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, με σκοπό τον «επανασχεδιασμό» της αμερικανικής οικονομίας, αλλά με κίνδυνο να αυξηθεί το χρέος των ΗΠΑ σπάζοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ.
Ακολουθώντας διαμετρικά αντίθετη πορεία από τον προκάτοχό του, ο Μπάιντεν σκοπεύει να αυξήσει σημαντικά τα ποσά που θα επενδυθούν στην εκπαίδευση, την υγεία και τις υποδομές, ενώ θα αυξηθεί ελαφρά και ο αμυντικός προϋπολογισμός.
Το κείμενο αυτό ωστόσο δεν είναι παρά μία πρόταση που αναμένεται ότι θα συζητηθεί επί μακρόν στο Κογκρέσο μέχρι να εγκριθεί. Θεωρείται βέβαιο ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα εκφράσουν έντονες αντιρρήσεις, αφού θέλουν αντιθέτως να μειωθούν οι δαπάνες και απορρίπτουν το σχέδιο του Μπάιντεν για αύξηση των φόρων στους πλούσιους και τις μεγάλες επιχειρήσεις.
Το επιχείρημα του Λευκού Οίκου για την αύξηση των δαπανών είναι ότι είναι λογικό, από οικονομικής άποψης, να γίνουν τώρα επενδύσεις, που το κόστος του δανεισμού είναι φτηνό, και να μειωθούν αργότερα τα ελλείμματα.
Για το οικονομικό έτος 2022 το σχέδιο του Μπάιντεν προβλέπει 6,01 τρισεκατομμύρια σε δαπάνες και 4,17 τρισεκ. σε έσοδα. Αυτό σημαίνει ότι οι δαπάνες θα αυξηθούν κατά 36,6% σε σύγκριση με το 2019, πριν ξεκινήσει η πανδημία. Προβλέπει επίσης έλλειμμα ύψους 1,84 τρισεκ. δολαρίων, ποσό κατά πολύ μειωμένο σε σύγκριση με τα δύο προηγούμενα χρόνια που το έλλειμμα αυξήθηκε λόγω της πανδημίας, αλλά σχεδόν διπλάσιο από εκείνο του 2019 που έφτασε τα 984 δισεκ. δολάρια.
Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου λένε ότι το σχέδιο, ύψους 4 τρισεκ. δολαρίων, του Μπάιντεν για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, των ανισοτήτων και τη χρηματοδότηση της δωρεάν δημόσιας εκπαίδευσης για μία τετραετία θα αποπληρωθεί σε 15 χρόνια, όταν οι αυξήσεις στους φόρους θα αρχίσουν να μειώνουν τα ελλείμματα, μετά το 2030.
Η Σεσίλια Ράους, η πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Συμβούλων του Μπάιντεν, είπε ότι η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να ζήσει με ελλείμματα ώστε να κάνει σημαντικές επενδύσεις στην οικονομία. Προέβλεψε επίσης ότι τα επόμενα χρόνια τα ελλείμματα θα μειωθούν κατά 2 και πλέον τρισεκ. δολάρια.
Για το υπουργείο Άμυνας ο προϋπολογισμός προβλέπει 715 δισεκ. δολάρια (αύξηση 1,7% σε σύγκριση με το οικονομικό έτος 2021), στα οποία περιλαμβάνεται και η αύξηση 2,7% στον μισθό των στρατιωτών και του πολιτικού προσωπικού καθώς και επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό του πυρηνικού οπλοστασίου των ΗΠΑ. Προβλέπονται επίσης επενδύσεις για την ανάπτυξη και τη δοκιμή υπερηχητικών όπλων και άλλων συστημάτων της «επόμενης γενιάς», καθώς ο στρατός προσπαθεί να αυξήσει τις δυνατότητές του απέναντι στη Ρωσία και την Κίνα.
Πηγή: OTAVOICE
Discussion about this post