Ασύλληπτο περιβαλλοντικό έγκλημα συντελέστηκε το 4ήμερο που η πύρινη λαίλαπα σάρωσε από το Σχίνο Κορινθίας μέχρι το Αλεποχώρι, μια μοναδικής ομορφιάς παρθένα δασική έκταση και καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Μάλιστα το 6% περίπου της καμένης έκτασης είναι περιοχές NATURA. Το έγκλημα που ξεκίνησε το 2018 στην Κινέτα ολοκληρώθηκε.
Οι νεότερες δορυφορικές εκτιμήσεις των καμένων εκτάσεων στην Ανατολική Κορινθία και στη Δυτική Αττική, μετά την ύφεση της μεγάλης πυρκαγιάς που ξεκίνησε από το Σχίνο Κορινθίας το βράδυ της Τετάρτης 19/5, δείχνουν ότι περίπου 71.285 στρέμματα έγιναν στάχτη μέσα σε διάστημα λιγότερο των τριών ημερών.
Η πυρκαγιά, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, είχε αποκτήσει για αρκετές ώρες ακραία συμπεριφορά λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων και της πλούσιας καύσιμης ύλης μετά από ένα παρατεταμένο διάστημα ξηρασίας.
Τα νεότερα στοιχεία των καμένων εκτάσεων προέκυψαν από ανάλυση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εκτάκτων Αναγκών (EMS). Οι υψηλής ανάλυσης εικόνες από τον ευρωπαϊκό δορυφόρο Pleiades-1B το πρωί του Σαββάτου δείχνουν ότι κάηκαν κατά προσέγγιση 41.400 στρέμματα δασικών εκτάσεων, 12.370 στρέμματα καλλιεργειών και 11.870 στρέμματα χορτολιβαδικών εκτάσεων. Εκτιμάται ακόμη ότι 279 άνθρωποι επηρεάστηκαν άμεσα από την πυρκαγιά, καθώς και 373 κατοικίες.
Να θυμίσουμε πως η συγκεκριμένη περιοχή αποτελεί επί χρόνια στόχο εταιριών ενέργειας για την δημιουργία αιολικών πάρκων. Μάλιστα έχουν αποτύχει να λάβουν αδειοδότηση, λόγω του ότι είναι δασική έκταση και υπάρχουν περιοχές natura.
Παράλληλα τίθενται πολλά ερωτήματα στο δημόσιο διάλογο, αν η πυρκαγιά αντιμετωπίστηκε στην αρχή της με τρόπο αποτελεσματικό και αν απλά δόθηκε βαρύτητα να μην υπάρχουν ανθρώπινες απώλειες. Αν ξεκινήσαμε έτσι, τι μας περιμένει στη συνέχεια;
Πηγή: OTAVOICE
Discussion about this post