Ομιλία στη Βουλή για το νομοσχέδιο που φέρνει η ΝΔ για την «συνεπιμέλεια» και τις σχέσεις γονέων και τέκνων, πραγματοποίησε η Βουλευτής Έβρου και Αν. Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ενημέρωσης & Επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Νατάσα Γκαρά.
Η κα Γκαρά τόνισε πως η κυβέρνηση της ΝΔ, σε αυτό το νομοσχέδιο, δεν επιχειρεί να εκσυγχρονίσει το νομικό πλαίσιο, συμπεριλαμβάνοντας εργαλεία που απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες τόσο του παιδιού όσο και των γονέων. Αντίθετα, επιλέγει να φέρει ένα νομοσχέδιο αναχρονιστικό, που μεταβάλει τον πυρήνα του οικογενειακού δικαίου από παιδοκεντρικό σε γονεοκεντρικό, με πολλά προβλήματα και κινδύνους στην εφαρμογή του, που στρέφει το βλέμμα του στο παρελθόν, μέσα από μία γενικότερη συντηρητική πολιτική αντίληψη.
Συνέχισε λέγοντας πως το ζήτημα της συνεπιμέλειας, η βελτίωση της ζωής των διαζευγμένων γονέων , η στήριξη και η προστασία της μητρότητας και κυρίως η βελτίωση της ζωής των παιδιών, αντιμετωπίζονται με την παρουσία ενός ισχυρού κράτους πρόνοιας, με την προστασία της εργασίας, με την λειτουργία κοινωνικών υπηρεσιών στήριξης, με δομές επιστημόνων που θα συνεπικουρούν τους δικαστές στις αποφάσεις τους και με τη λειτουργία οικογενειακών δικαστηρίων, που θα μπορούν να λειτουργούν σε συνθήκες επιστημονικής εξειδίκευσης και θα εξετάζουν κάθε περίπτωση ξεχωριστά.
«Για όλα αυτά, βέβαια, το σημερινό νομοσχέδιο που προτείνετε δεν αναφέρει το παραμικρό, ούτε λέξη. Οριζόντιες και υποχρεωτικές λύσεις που προτείνετε, όπως ο εξαρχής καταμερισμός του χρόνου ή η αναγκαστική συνεπιμέλεια, οδηγούν, δυστυχώς, σε νέα προβλήματα», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Η Βουλευτής Έβρου δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην προβληματική διάταξη, που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο, για τους κακοποιητικούς γονείς. «Με μια αδιανόητη πρόταση, ο κακοποιητικός γονέας, ακόμη κι αν έχει καταδικαστεί, θα μπορεί να έχει επικοινωνία με το παιδί και πρόσβαση στην κακοποιημένη πρώην σύζυγο μέχρι την οριστική απόφαση. Αυτό σημαίνει πέντε με έξι χρόνια κατά τα οποία η κακοποιημένη σύντροφος και τα παιδιά παραμένουν απροστάτευτα», τόνισε.
Κλείνοντας, η Αν. Τομεάρχης Ενημέρωσης & Επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ επισήμανε πως ο νόμος προφανώς χρειάζεται μία νέα θεώρηση, έναν εκσυγχρονισμό, υπό το πρίσμα των νέων εξελίξεων στο θεσμικό και κοινωνικό πεδίο. Υπενθύμισε πως αυτό το είχε ξεκινήσει ο ΣΥΡΙΖΑ , κατά τη δική του κυβερνητική θητεία, με σχετική νομοθετική πρωτοβουλία και επεξεργασία, σε αντίθετη όμως κατεύθυνση από αυτή που φέρνει σήμερα η ΝΔ.
Ταυτόχρονα ζήτησε από την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο και να προχωρήσει σε έναν δημοκρατικό διάλογο που θα συμπεριλαμβάνει όλες τις απόψεις και θα αφορά όλες τις μορφές οικογένειας και γονεϊκότητας.
Discussion about this post