ΝΟΜΙΚΟ ΑΝΑΧΩΜΑ Ο ΠΟΙΝΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΈΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΣΚΛΗΡΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ!! ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΑΥΣΤΗΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΙΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΟΙΚΙΑΣ & ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ!!
ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΝΕΑΣ ΓΡΑΠΤΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ
Σε κοινοβουλευτική παρέμβαση προέβη σήμερα (13/5) ο Βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της Αστυνομίας Αν.Δημοσχάκης, καταθέτοντας Γραπτή Ερώτηση προς τους Υπουργούς Δικαιοσύνης, Προστασίας του Πολίτη και Ναυτιλίας.
Σε αυτή, υπογραμμίζεται ότι το προ ημερών αποτρόπαιο έγκλημα στην περιοχή των Γλυκών Νερών Αττικής, με την δολοφονία της εικοσάχρονης μητέρας εντός της οικίας της καθώς & η στυγνή ανθρωποκτονία μέσα στον εργασιακό χώρο του Δικηγόρου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου που περίτρανα υποδεικνύουν την αναγκαιότητα θωράκισης της κοινωνίας από την σκληρή εγκληματικότητα!!
Η σημερινή κυβέρνηση, με τις κεντρικές υπηρεσίες και με τους αρμόδιους οργανισμούς, επιδιώκει να αναπληρώσει το κενό της προηγούμενης κυβερνητικής περιόδου οι πολιτικές της οποίας είχαν καταστήσει την καρδιά της πρωτεύουσας, τις γειτονιές και τις πόλεις ορμητήρια βίας & εγκληματικότητας!
Τονίζει, ότι συνιστά υψίστης προτεραιότητας να αποτραπεί η εγκληματικότητα όχι μόνο στους δρόμους αλλά και στον ιδιωτικό χώρο της οικίας & της εργασίας καθώς και στα πλωτά μέσα ιδιωτικού και επαγγελματικού χαρακτήρα (π.χ. ακτοφυλακή) που θεωρούνται προσωρινές κατοικίες ή χώροι εργασίας.
Για τον λόγο αυτό, προτείνονται συγκεκριμένες τροποποιήσεις διατάξεων του ποινικού κώδικα προσβλέποντας στην αυστηροποίηση του πλαισίου της επιβολής ποινών για την τέλεση παράνομων ενεργειών εντός ιδιωτικού χώρου (κατοικία ή επαγγελματικός χώρος), τις οποίες είχε αναδείξει και την προηγούμενη κυβερνητική περίοδο με αντίστοιχη κοινοβουλευτική του παρέμβαση (βλ. εδώ : https://www.dimoschakis.gr/%cf%84%ce%bf-%ce%ad%ce%b3%ce…/) !!
Ενώ παράλληλα προσβλέπει στον εξορθολογισμό των νομικών συνεπειών που προκύπτουν από αυτοάμυνα κατόπιν εισβολής σε κατοικία ή εργασία, προκειμένου πλέον να μην αντιμετωπίζεται με την ίδια αυστηρότητα ο επιτιθέμενος με τον αμυνόμενο.
Τέλος, τονίζει ότι εν αντιθέσει με την απελθούσα κυβέρνηση, η οποία αδιαφόρησε επιδεικνύοντας ανοχή στην εγκληματικότητα και στην ανομία, η σημερινή κυβέρνηση τολμά να αγγίξει ευαίσθητα κοινωνικά θέματα, αποκαθιστώντας την ευνομία & την ευταξία δρομολογώντας νομοθετικές ρυθμίσεις.
Ακολουθεί αναλυτικά η Γραπτή Ερώτηση :
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ :
- Υπουργό Δικαιοσύνης, Κ. Τσιάρα
- Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοϊδη
- Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γ. Πλακιωτάκη
ΘΕΜΑ : ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ!! ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΤΟΥ ΠΟΙΝΙΚΟΥ ΚΩΔΙΚΑ!
Στην πολιτική ατζέντα της σημερινής κυβέρνησης, το ζήτημα της ασφάλειας, της ευνομίας και της ευταξίας στην κοινωνία βρίσκεται σε προτεραιότητα.
Δυστυχώς, η προηγούμενη κυβερνητική περίοδος συνιστά μία μελανή σελίδα για την προστασία της κοινωνίας & κυρίως των μελών αυτής σε ότι αφορά μερικά από τα ατομικά δικαιώματα της!
Η καρδιά της Αθήνας, οι γειτονιές και οι πόλεις της χώρας, είχαν καταστεί ορμητήρια βίας και εγκληματικότητας, εξαιτίας της οργανωμένης δράσης παραβατικών ομάδων και της ανοχής που επιδείκνυαν οι απελθόντες!!
Η πρωτεύουσα της χώρας, έχασε την λάμψη της εν αντιθέσει με τις λοιπές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες!!
Ωστόσο, η σημερινή κυβέρνηση με τις κεντρικές υπηρεσίες και με τους αρμόδιους οργανισμούς, επιδιώκει από την πρώτη στιγμή και σταδιακά πετυχαίνει, να αναπληρώσει το κενό μιας ολόκληρης κυβερνητικής περιόδου.
Επιδιώκει μέσα από τους θεσμούς επιβολής του νόμου τον έλεγχο όλων αυτών που ασκούνται στη βία και στο σκληρό έγκλημα.
Προκειμένου να αποκαταστήσει το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες στην οικία τους, στον χώρο εργασίας και στους δρόμους!!
Το προ ημερών αποτρόπαιο έγκλημα στην περιοχή των Γλυκών Νερών Αττικής, έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο…
Ολόκληρη η χώρα θρηνεί την άδικη και τραγική απώλεια της νεαρής 20χρονης μητέρας εντός της οικίας της!!
Οι δηλώσεις της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Ελληνικής Αστυνομίας υπογραμμίζουν ότι αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα να συλληφθούν οι δράστες και να παραδοθούν στη Δικαιοσύνη.
Δυστυχώς, η αγριότητα του εν λόγω εγκλήματος υποδεικνύει την αναγκαιότητα άμεσης θωράκισης της κοινωνίας και των πολιτών προκειμένου να μην επαναληφθεί παρόμοιο περιστατικό.
Ο Ποινικός Κώδικας χρήζει βελτιώσεων και τροποποιήσεων προκειμένου να ανταποκριθεί στα νέα χαρακτηριστικά των εγκλημάτων και να προστατέψει τους ενοίκους από τις επιθέσεις που δέχονται.
Το Νομικό μας Σύστημα και ειδικότερα ο Ποινικός Κώδικας στις διατάξεις που αναφέρονται στην Άμυνα (Άρθρο 22 και επόμενα), αντιμετωπίζει τον ένοικο και τον εισβολέα στην κατοικία σχεδόν με τον ίδιο τρόπο!
Θα ήταν αποτρεπτικό για τους εισβολείς-κακοποιούς, αν ο ένοικος εθεωρείτο ότι βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση νόμιμης άμυνας, άνευ όρων, έναντι οποιουδήποτε εισβολέα στο σπίτι του, ο οποίος αποτελεί ιερό χώρο, με σκοπό τη ληστεία ή οποιαδήποτε άλλη αξιόποινη πράξη.
Ίσως να υπάρξουν ορισμένα ακραία περιστατικά, αλλά φαίνεται πιο δίκαιο η υπερβολή να είναι από την πλευρά του αμυνομένου, παρά από την πλευρά του επιτιθεμένου κακοποιού.
Ως αναγκαία προσθήκη κρίνεται και μια πιο ήπια παρέμβαση στο άρθρο 22 παρ. 3 θα μπορούσε να έχει αποτρεπτικό αποτέλεσμα.
Η παράγραφος 3 ορίζει ότι: «Το αναγκαίο μέτρο της άμυνας κρίνεται από το βαθμό της επικινδυνότητας της επίθεσης, από το είδος της βλάβης που απειλούσε, από τον τρόπο και την ένταση της επίθεσης και από τις λοιπές περιστάσεις».
Αν προστεθεί η ακόλουθη ρητή διευκρίνιση του όρου «λοιπές περιστάσεις» με ειδική αναφορά της εισηγητικής έκθεσης στην κατοικία ή στον ιδιωτικό κλειστό χώρο εργασίας, η διάταξη θα προστατεύει περισσότερο τον αμυνόμενο στον χώρο του, ήτοι:
«Ιδιαίτερες περιστάσεις υπέρ του αμυνομένου συνιστούν η εισβολή και η παραμονή του δράστη της επίθεσης στον χώρο της κατοικίας ή στον ιδιωτικό κλειστό χώρο της εργασίας του αμυνομένου, η χρήση καλύμματος, για την κάλυψη ή την αλλοίωση των χαρακτηριστικών του προσώπου του δράστη, η εισβολή και η παραμονή περισσότερων του ενός δραστών στον χώρο της κατοικίας ή στον ιδιωτικό κλειστό χώρο της εργασίας του αμυνομένου και εν γένει οι οποιεσδήποτε ενέργειες από τον δράστη, οι οποίες κατά την κοινή αντίληψη δημιουργούν κατάσταση τρόμου στον αμυνόμενο».
Ανάλογη παρέμβαση είναι ίσως σκόπιμη και στο άρθρο 23 εδάφιο β. το οποίο ορίζει: «Μένει ατιμώρητος και δεν του καταλογίζεται η υπέρβαση, αν ενήργησε μ’ αυτό τον τρόπο εξαιτίας του φόβου ή της ταραχής που του προκάλεσε η επίθεση». Πρέπει να προστεθεί στο τέλος: «, κυρίως αν η επίθεση έγινε στην κατοικία του ή στον ιδιωτικό κλειστό χώρο εργασίας του».
Ένα άλλο μέτρο που χρήζει γενικότερης αναθεώρησης είναι το ζήτημα της γενικευμένης αναστολής των ποινών.
Για τα εγκλήματα που αφορούν άσκηση βίας κατά προσώπων εντός της κατοικίας τους ή του ιδιωτικού κλειστού χώρου εργασίας τους, από εισβολείς-κακοποιούς με σκοπό την κλοπή, ληστεία ή άλλη αξιόποινη πράξη, η ποινή δεν μετατρέπεται και δεν αναστέλλεται σε καμία περίπτωση.
Σκόπιμο θα ήταν επίσης να θεσπισθεί διάταξη, με την οποία να καθίσταται κακουργηματική πράξη η διάπραξη αδικήματος με εισβολή στον χώρο κατοικίας ή στον ιδιωτικό χώρο της εργασίας προσώπων, εφόσον το αδίκημα διαπράττεται με καλυμμένα ή αλλοιωμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του δράστη ή από περισσότερους του ενός δράστες, ανεξάρτητα από τον ποινικό χαρακτηρισμό της αντικειμενικής υπόστασης του διαπραττομένου αδικήματος.
Υπογραμμίζεται, ότι περιστατικά βίας και εγκληματικότητας σημειώνονται και στα πλωτά μέσα της ακτοφυλακής, τα οποία μπορεί να θεωρούνται προσωρινές κατοικίες, καθιστώντας ζωτικής σημασίας την αντιμετώπιση αυτών.
Τις προαναφερόμενες προτάσεις τις είχα καταθέσει μέσω Γραπτής μου Ερώτησης στις 15/10/2018, προς τους Υπουργούς Δικαιοσύνης και Προστασίας του πολίτη, η οποία και επισυνάπτεται!
Δυστυχώς, οι απαντήσεις των αρμόδιων Υπουργείων-οι οποίες επισυνάπτονται- απέδειξαν ότι η απελθούσα κυβέρνηση επιδείκνυε μία σκόπιμη ανοχή στην εγκληματικότητα ενεργώντας ως ‘ηθικός αυτουργός’, καθώς δεν τόλμησε να αγγίξει αυτά τα κρίσιμα θέματα.
Η σημερινή κυβέρνηση, εν αντιθέσει, έχει αποδείξει ότι τολμά να αγγίξει ευαίσθητα και κρίσιμα ζητήματα, δρομολογώντας νομοθετικές ρυθμίσεις.
Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω ερωτάσθε :
- Υπάρχει ο σχεδιασμός να επέλθουν οι αναγκαίες βελτιώσεις – παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα και κυρίως στις διατάξεις που αναφέρονται στην Άμυνα, για την ουσιαστική προστασία των ενοίκων από τις βίαιες αντιδράσεις των εισβολέων;
- Υπάρχει ο σχεδιασμός να δρομολογηθούν οι απαραίτητες τροποποιήσεις του άρθρου 22 παρ.3 με τη διευκρίνιση του όρου «λοιπές περιστάσεις», με ειδική αναφορά της εισηγητικής έκθεσης στην κατοικία ή στον ιδιωτικό κλειστό χώρο εργασίας;
- Θα προχωρήσετε σε τροποποίηση του άρθρου 23 εδάφιο β., όπου πρέπει να προστεθεί στο τέλος: «κυρίως αν η επίθεση έγινε στην κατοικία του ή στον ιδιωτικό κλειστό χώρο εργασίας του»Σημ:Περίτρανο παράδειγμα η δολοφονία του Δικηγόρου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου!!
- Πιστεύετε ότι θα ήταν σκόπιμο να θεσπισθεί διάταξη, με την οποία να καθίσταται κακουργηματική πράξη η διάπραξη αδικήματος με εισβολή στον χώρο κατοικίας ή στον ιδιωτικό κλειστό χώρο εργασίας προσώπων, εφόσον το αδίκημα διαπράττεται με καλυμμένα ή αλλοιωμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του δράστη ή από περισσότερους του ενός δράστες, έστω και αν δεν ασκηθεί βία κατά των θυμάτων;
- Υπάρχει ο σχεδιασμός για μία γενικότερη αναθεώρηση των διατάξεων του Ποινικού Κώδικα που αφορούν την αναστολή και την μετατροπή των ποινών και ιδίως για αδικήματα που διαπράττονται με εισβολή στους χώρους κατοικίας ή στους ιδιωτικούς κλειστούς χώρους εργασίας με άσκηση ή μη βίας από τους δράστες προς τους ενοίκους ή εργαζομένους;
Discussion about this post