Στα όρια ναυτικής εμπλοκής μεταξύ του Βρετανικού Ναυτικού και της Γαλλικής ακτοφυλακής βρισκόμαστε γύρω από το νησί Τζέρσεϋ, με αφορμή τον έλεγχο του ψαρέματος στην περιοχή, μετά το Brexit.
Η διένεξη ξεκίνησε αφού το νησί εφάρμοσε νέες απαιτήσεις σύμφωνα με τους όρους της εμπορικής συμφωνίας ΗΒ-ΕΕ για τα σκάφη να υποβάλουν αποδεικτικά στοιχεία για τις προηγούμενες αλιευτικές τους δραστηριότητες προκειμένου να λάβουν άδεια για να συνεχίσουν να λειτουργούν στα ύδατα του Τζέρσεϋ. Οι Γάλλοι ψαράδες ισχυρίζονται ότι τα δικαιώματά τους περιορίζονται άδικα.
Το Τζέρσεϋ είναι ανεξάρτητο διοικητικά, αλλά την ευθύνη της άμυνάς του την έχει το Ηνωμένο Βασίλειο. Βρίσκεται στο στενό της Μάγχης κοντά στις ακτές της Νορμανδίας και αποτελεί μέρος της Βρετανικής Κοινοπολιτείας (ως εξαρτημένο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου), δεν ανήκει όμως στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τα βρετανικά πολεμικά πλοία και τα γαλλικά αστυνομικά πλοία περιπολούν στα ύδατα γύρω από το Τζέρσεϋ εν μέσω φόβων για πιθανό αποκλεισμό καθώς περίπου 60 γαλλικά αλιευτικά σκάφη μαζεύτηκαν γύρω από το νησί «σαν εισβολή» και δημιουργώντας μια ζώνη αποκλεισμού.
Ένας στολίσκος γαλλικών σκαφών κατευθύνθηκε προς το λιμάνι του νησιού του Channel Helier στις 5 π.μ., με θυμωμένους ψαράδες να ανάβουν φωτιά και να κυματίζουν πανό που ζητούν πρόσβαση στο ψάρεμα στα ύδατα.
Ένα φορτηγό πλοίο αρχικά «παγιδεύτηκε» και δεν μπόρεσε να φύγει από το λιμάνι, αλλά αργότερα αφέθηκε να περάσει καθώς η διαμάχη για τα δικαιώματα αλιείας μετά το Brexit μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας κλιμακώθηκε την Πέμπτη.
Λέγεται ότι δύο τοπικά σκάφη προσχώρησαν στην διαδήλωση καθώς η αστυνομία και οι νησιώτες παρακολούθησαν τη θαλάσσια αναμέτρηση.
Το HMS Severn και το HMS Tamar του Royal Navy, οπλισμένα με πολυβόλα και κανόνια, τοποθετήθηκαν μίλια μακριά μετά την αποστολή τους στο κύριο λιμάνι του νησιού για «παρακολούθηση της κατάστασης» μετά από αυξανόμενες απειλές από την τράτα της Νορμανδίας.
Η Γαλλία έστειλε δύο αστυνομικά σκάφη στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένου ενός πρώην ναυτικού σκάφους οπλισμένου με πυροβόλο, καθώς η κατάσταση στο St Helier ξεδιπλώθηκε και ένας Γάλλος αξιωματούχος της αλιευτικής βιομηχανίας προειδοποίησε «είμαστε έτοιμοι για πόλεμο»
Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επανέλαβε την «σαφή υποστήριξή του» για το Τζέρσεϋ κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής κλήσης με αξιωματούχους του νησιού.
Τα πλοία του Βασιλικού Ναυτικού πρόκειται να παραμείνουν στη θέση τους ως προφύλαξη.
Μετά την τηλεφωνική κλήση, εκπρόσωπος της Downing Street είπε: «Ο πρωθυπουργός μίλησε σήμερα με το πρωί στον πρωθυπουργό του Τζέρσεϋ, τον γερουσιαστή John Le Fondre, τον αναπληρωτή πρωθυπουργό, τον Lyndon Farnham και τον υπουργό εξωτερικών, Ian Gorst.
«Ο Υπουργός ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό για τις τελευταίες εξελίξεις με γαλλικά αλιευτικά σκάφη γύρω από τις ακτές του Τζέρσεϋ.
«Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε την απερίφραστη υποστήριξή του προς το Τζέρσεϋ και επιβεβαίωσε ότι τα δύο Υπεράκτια Περιπολικά του Βασιλικού Ναυτικού θα παραμείνουν στη θέση τους για να παρακολουθούν την κατάσταση ως προληπτικό μέτρο.
«Συμφώνησαν να μείνουν σε επαφή καθώς εξελίσσεται η κατάσταση».
Ο Ντέιβιντ Σέλλαμ, επικεφαλής της κοινής θαλάσσιας αρχής Νορμανδίας-Βρετάνης, αναφέρθηκε από γαλλικά μέσα ενημέρωσης ότι ο Τζέρσεϋ είχε αναληφθεί από έναν «εξτρεμιστικό περιθώριο», ο οποίος ήθελε να επωφεληθεί από το Brexit.
Πηγή: OTAVOICE
Discussion about this post