Μέρες χαράς, μέρες γιορτής πλησιάζουν και το youfly.com έρχεται να σας προτείνει τέσσερις τρομερές συνταγές για το Πάσχα, από διάσημους τηλεοπτικούς σεφ. Ο πασχαλιάτικος συναγερμός για τις νοικοκυρές «χτύπησε» και οι μάγειρες της τηλεόρασης προτείνουν νόστιμες και εγγυημένες συνταγές για να σας βγάλουν και φέτος ασπροπρόσωπους.
Η ώρα του πασχαλιάτικου τραπεζιού πλησιάζει. Ιδέες πολλές και σίγουρα παραδοσιακές. Ιδού μια γεύση των όσων προτείνουν μέσω του youfly.com έμπειροι σεφ που βλέπουμε καθημερινά στις οθόνες μας.
Σταύρος Βαρθαλίτης – Η πρόταση του MasterChef για το Πασχαλινό τραπέζι
Η γιαγιά του και η μαγειρική της αποτέλεσαν για εκείνον πηγή έμπνευσης. Με σκληρή δουλειά και στοχοπροσήλωση ο Σταύρος Βαρθαλίτης κατάφερε να μαγέψει με τις γεύσεις του τους κριτές του Masterchef, οι οποίοι με μία φωνή του έδωσαν τον τίτλο του Νο1 μάγειρα του ριάλιτι μαγειρικής, για πέρσι.
Έκτοτε κάνει ντου στην κουζίνα της «Φωλιάς των κου-κου», τα δίνει όλα στο ολοκαίνουριο Cook Beef του Star και ονειρεύεται πολλά και καινούρια πράγματα πάντα στο χώρο της γαστρονομίας. Το youfly.com αναζήτησε τον τιτλούχο του Masterchef 4. Εκείνος αποδέχθηκε το challenge της πασχαλινής συνταγής. Ιδού η συνταγή του Σταύρου Βαρθαλίτη.
Χοιρινό φρικασέ με πράσο
Υλικά
1 κιλό χοιρινό κομμένο σε κύβους 3-4εκατοστών
80γρ. ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 πράσο ψιλοκομμένο
5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα (με τα πράσινα φύλλα τους)
100γρ. λευκό ξηρό κρασί
2 μαρούλια χοντροκομμένα
500γρ. χόρτα εποχής (σέσκουλα, καυκαλήθρες, σπανάκι) ψιλοκομμένα
1/2 ματσάκι άνηθο
5-6 φύλλα δυόσμου
600γρ. νερό ή ζωμό
2 κρόκους
Χυμό και ξύσμα από ένα λεμόνι
80γρ. γιαούρτι πλήρες
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
- Ζεσταίνουμε μια πλατιά κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε με το ελαιόλαδο το κρέας. Αφήνουμε το κρέας να ροδίσει από όλες τις πλευρές για 6’. Τότε, προσθέτουμε το ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι, το πράσο ψιλοκομμένο και το λευκό μέρος των φρέσκων κρεμμυδιών και σοτάρουμε για ακόμα 3’, να γίνει διάφανο. Σβήνουμε με το κρασί κι ανακατεύουμε. Αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως το κρασί και συμπληρώνουμε λίγο ζεστό νερό ή ζωμό μέχρι να μισοσκεπαστεί το χοιρινό μας. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και σιγομαγειρεύουμε το χοιρινό φρικασέ για 1 ώρα μέχρι το κρέας να μαλακώσει και να είναι τρυφερό και να λιώνει.
- Ωστόσο μπλανσάρουμε τα μαρούλια μας σε καυτό νερό για 2’ και ύστερα σοκάρουμε σε νερό με πάγο. Με αυτό το τρόπο δεν θα μας πικρίσει το φρικασέ μας από το μαρούλι! Τα βγάζουμε και τα στεγνώνουμε καλά σε χαρτί κουζίνας μέχρι να τα χρησιμοποιήσουμε! αφού βράσει το χοιρινό τότε ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα. Προσθέτουμε τα μαρούλια, τα πράσινα ψιλοκομμένα φύλλα των φρέσκων κρεμμυδιών και τα χόρτα εποχής. Σιγοβράζουμε για 15’. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Τέλος, προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο άνηθο και δυόσμο και βράζουμε για 5΄. Σε αυτή τη φάση το χοιρινό φρικασέ πρέπει να έχει λίγα υγρά. Αποσύρουμε το φαγητό από την φωτιά να μειωθεί ο βρασμός του.
- Χτυπάμε σε μπολ τους κρόκους με το γιαούρτι. Τέλος, ρίχνουμε το χυμό λεμονιού, το ξύσμα κι ανακατεύουμε το αυγολέμονο. Με μια κουτάλα ρίχνουμε σιγά σιγά ζωμό από το φαγητό στο αυγολέμονο, ανακατεύοντας συνεχώς να εξισορροπήσουμε τη θερμοκρασία του αυγολέμονου με τη θερμοκρασία του φαγητού για να μην κάνει σβόλους. Ρίχνουμε το αυγολέμονο στο φαγητό και κουνάμε την κατσαρόλα από τα χερούλια κυκλικά να πάει παντού και να δέσει το φαγητό μας. Σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο με μπόλικο χωριάτικο ψωμί!
ΤIPS ΓΙΑ ΣΙΓΟΥΡΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
Μπλανσάρουμε τα μαρούλια μας σε καυτό νερό για 2’ και ύστερα σοκάρουμε σε νερό με πάγο. Με αυτό το τρόπο δεν θα μας πικρίσει το φρικασέ μας από το μαρούλι! Τα μαρούλια τα βάζουμε προς το τέλος πάντα του μαγειρέματος για να κρατήσουν το χρώμα τους και τις βιταμίνες τους! Το αυγολέμονο με γιαούρτι μας δίνει πολύ πιο όμορφο χύλωμα στο φαγητό μας και μία ιδιαίτερη οξύτητα σε συνδυασμό με το λεμόνι.
Βαγγέλης Δρίσκας – Πασχαλινός πειρασμός με υπογραφή
Όλα ξεκίνησαν γλυκά στην καριέρα του Βαγγέλη Δρίσκα. Το οικογενειακό ζαχαροπλαστείο αποτέλεσε το πρώτο σχολείο για εκείνον. Στην ηλικία των 14 ήξερε ότι θέλει να γίνει μάγειρας. Εδώ και είκοσι χρόνια βρίσκεται στην πρώτη γραμμή όχι μόνο της τηλεόρασης. Μετρά ήδη πέντε best seller βιβλίων μαγειρικής, όλα με διεθνή βραβεία. Μάλιστα, είναι ο μοναδικός Έλληνας συγγραφέας που όλα του τα βιβλία έχουν βραβευτεί με διεθνή βραβεία στον διαγωνισμό βιβλίων μαγειρικής Gourmand World Cookbook Awards (Θεωρούνται τα Βραβεία Όσκαρ στο χώρο των Εκδόσεων για την Γαστρονομία.)
Έχει συνεργαστεί σχεδόν με όλα τα κανάλια, διδάσκει σε σχολή Γαστρονομικής Εκπαίδευσης, ενώ παράλληλα παραδίδει σεμινάρια. Ακόμη, καθημερινά μέσα από τη συχνότητα του Open μας προσκαλεί να γίνουμε «Κάθε μέρα chef». Εμείς του ζητήσαμε μία συνταγή για το πασχαλινό τραπέζι και εκείνος μέσω του youfly.com προτείνει μία αλμυρή παρασκευή για το φετινό Πάσχα.
Πασχαλινή τάρτα με ανθότυρο
Υλικά για μία τάρτα με διάμετρο 24 εκ. περίπου
Για τη βάση:
2 φύλλα ζύμης κουρού
Για τη γέμιση:
500 γρ. ανθότυρο
100 γρ. αλεύρι για κάθε χρήση
250 ml κρέμα γάλακτος
100 ml γάλα
4 αυγά
100 γρ. σταφίδες
250 γρ. ζάχαρη
4 κουτ. σούπας ανθόνερο
1 βανίλια σκόνη
2 κουτ. σούπας κορνφλάουρ
άχνη ζάχαρη για το γαρνίρισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Χωρίστε τους κρόκους από τα ασπράδια. Ζεστάνετε σε μία κατσαρόλα το γάλα με την βανίλια. Χτυπήστε τους κρόκους με την ζάχαρη, το κορνφλάουρ και το γάλα και ρίξτε στο μείγμα σιγά σιγά την ζεστή κρέμα γάλακτος. Ανακατέψτε και μεταφέρετε το μείγμα πάλι στην κατσαρόλα. Βάλτε την σε χαμηλή φωτιά και αφήστε το μείγμα να πήξει, ανακατεύοντας διαρκώς. Μόλις πήξει η κρέμα, κατεβάστε την κατσαρόλα από την φωτιά, αδειάστε την κρέμα σε ένα μπολ και αφήστε την να κρυώσει.
- Χτυπήστε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα. Ανακατέψτε το ανθότυρο με την κρέμα, τις σταφίδες, το ανθόνερο και το αλεύρι. Προσθέστε την μαρέγκα στο τέλος και ανακατέψτε το μείγμα με απαλές κινήσεις.
- Κόψτε ένα δίσκο ζύμης από το ένα φύλλο ζύμης κουρού λίγο μεγαλύτερο από την διάμετρο της φόρμας. Καλύψτε με λαδόκολλα το εσωτερικό της φόρμας και απλώστε τη ζύμη, προσέχοντας να καλύψει τα τοιχώματα. Αδειάστε τη γέμιση στην τάρτα. Από τη ζύμη που περίσσεψε, κόψτε λωρίδες και βάλτε τες χιαστί στην επιφάνεια της τάρτας. Ψήστε τη τάρτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 170ο για 1 ώρα. Αφήστε την να κρυώσει πριν τη κόψετε σε μερίδες. Πασπαλίστε με την άχνη ζάχαρη και σερβίρετε προαιρετικά με παγωτό βανίλια και γλυκό κουταλιού της αρεσκείας σας.
Πέτρος Συρίγος – Το τσουρέκι των αναμνήσεων
Αποφάσισε ν’ ακολουθήσει το επάγγελμα του μάγειρα, ορμώμενος από τον αδελφό του, ο οποίος εργαζόταν ως σεφ. Και έπεσε διάνα με την επιλογή του. Το 2006 όντας σπουδαστής σε σχολή τουριστικών επαγγελμάτων κάνει τα πρώτα του βήματα.
Η πορεία του λαμπρή έκτοτε, με συνεργασίες σε μεγάλα εστιατόρια των Αθηνών και των Σπετσών. Εργάστηκε ακόμη ως Private Chef στην κουζίνα πολυτελών σκαφών, ενώ δεν άργησε να μπει και στο χώρο της τηλεόρασης, μέσω των εκπομπών της Μενεγάκη. Φέτος τον βλέπουμε στο «Πρωινό» του ΑΝΤ1 με τη Φαίη Σκορδά να δηλώνει φανατική θαυμάστριά του. Το youfly.com ζήτησε από τον Πέτρο να μας προτείνει μία συνταγή. Ιδού τι μας έστειλε.
Πολίτικο τσουρέκι
ΥΛΙΚΑ
375γρ. χλιαρό νερό
63 γρ. μαγιά νωπή ή 30 γρ. ξηρή μαγιά
430γρ. ζάχαρη
5 αυγά
63 γρ. βούτυρο
190 γρ. καλαμποκέλαιο
1250 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
7 γρ. αλάτι
13 γρ. μαχλέπι
1 κ.γ. μαστίχα σκόνη ή 4-5 δάκρυα κοπανισμένα με 1 κ.τ.γ. ζάχαρη
1 κρόκο αυγού + 1 κ.τ.σ. νερό
60γρ. αμύγδαλο φιλέ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Βάζουμε τη μαγιά με 1 κ.τ.σ. από τη συνολική ποσότητα ζάχαρης μέσα στον κάδο της κουζινομηχανής και προσθέτουμε όλη την ποσότητα του χλιαρού νερού και 1 κ.τ.σ. αλεύρι. Ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός, σκεπάζουμε με μεμβράνη και μια πετσέτα και αφήνουμε για 15 λεπτά ώστε να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Κατόπιν, προσθέτουμε το καλαμποκέλαιο, τα αυγά, το βούτυρο (υλικά που έχουμε σε θερμοκρασία δωματίου). Ρίχνουμε την υπόλοιπη ζάχαρη και βάζουμε την κουζινομηχανή σε λειτουργία. Ρίχνουμε τη μαστίχα, το μαχλέπι, το αλάτι σε ένα μπολ με το αλεύρι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τα υλικά του μπολ στον κάδο της κουζινομηχανής.
2. Τοποθετούμε τον γάντζο στο μίξερ και ανακατεύουμε για 2 λεπτά και αποσύρουμε. Βρέχουμε τα χέρια μας με λίγο καλαμποκέλαιο και αλευρώνουμε τον πάτο ενός μπολ. Μεταφέρουμε τη ζύμη με τα βρεγμένα με καλαμποκέλαιο χέρια μας στο μπολ και σκεπάζουμε με μεμβράνη. Καλύπτουμε με μια πετσέτα και το αφήνουμε να φουσκώσει για περίπου 4 ώρες. Εναλλακτικά προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 50 βαθμούς, τον σβήνουμε και με κλειστό φούρνο βάζουμε το μπολ μέσα για περίπου 2 ώρες. Έπειτά, μεταφέρουμε τη ζύμη στο μίξερ και χρησιμοποιώντας το γάντζο, αναδεύουμε για 20 δευτερόλεπτα περίπου.
3. Κλείνουμε το μίξερ, σκεπάζουμε ξανά το μείγμα και το αφήνουμε να φουσκώσει για 1 ώρα.
Η επεξεργασία της ζύμης για το τσουρέκι πολίτικο
Αλείφουμε τα χέρια μας με καλαμποκέλαιο (για να μην κολλάει η ζύμη) και μεταφέρουμε τη ζύμη μας στον πάγκο. Χωρίζουμε τη ζύμη σε μπάλες των 100 γραμμαρίων, χρησιμοποιώντας μια ζυγαριά. «Ανοίγουμε» τρία μπαστουνάκια, ενώνουμε τις άκρες τους και ξεκινάμε να φτιάχνουμε τις πλεξούδες για τα τσουρέκια μας. Μόλις είναι έτοιμο το τοποθετούμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα.
Δεν βάζουμε πολύ κοντά τα τσουρέκια μας καθώς κατά το ψήσιμο υπολογίζουμε πως θα φουσκώσουν περίπου 1μιση φορά. Αφήνουμε να φουσκώσουν για 30 με 45 λεπτά. Σε ένα μπολάκι χτυπάμε τον κρόκο αυγού με το νερό και αλείφουμε τα τσουρέκια μας με ένα πινέλο. Πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά στον αέρα.
Όταν κρυώσουν τα τσουρέκια τα τυλίγουμε καλά με μια μεμβράνη για να διατηρηθούν
Τα μυστικά για το Πολίτικο Τσουρέκι
Ένας τρόπος για να ελαχιστοποιήσουμε τον χρόνο αναμονής είναι να ανάψουμε τον φούρνο στους 40 βαθμούς να βάλουμε ένα μεταλλικό σκεύος με νερό στον πάτο του φούρνου και να βάλουμε το ζυμάρι σκεπασμένο εκεί μέσα, με αυτό τον τρόπο το ζυμάρι φουσκώνει πιο γρήγορα (διατηρούμε τον φούρνο στους 40 βαθμούς καθ’ όλη την διάρκεια). Αν αγοράσουμε δάκρυα μαστίχας σπάμε τέσσερά με πέντε βραχάκια-δάκρυα με μία κουταλιά του γλυκού ζάχαρη στο Γουδί. Όλα τα υλικά μας πριν ξεκινήσουμε το τσουρέκι να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Το αλεύρι πρέπει να είναι κοσκινισμένο. Όταν βάλουμε όλα τα υλικά στο μπολ πριν ρίξουμε το αλεύρι ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός και στη συνέχεια ρίχνουμε το αλεύρι με την μαστίχα και τα υπόλοιπα.
Το πινέλο που θα χρησιμοποιήσουμε να μην είναι σιλικόνης γιατί θα κολλάει πάνω στο ζυμάρι να είναι με τρίχες! Όταν βγάλουμε τα τσουρέκια από το φούρνο, τα αφήνουμε για 10 λεπτά να ξεκουραστούν. Όταν κρυώσουν καλά τυλίγουμε σφιχτά με μεμβράνη για να παραμείνουν φρέσκα και μυρωδάτα και τις επόμενες μέρες.
Γιώργος Τσούλης – Σοκολατένια Πανδαισία
Μεγάλωσε μέσα στην πιτσαρία του πατέρα του. Ουδέποτε όμως πέρασε από το μυαλό του ν’ ασχοληθεί με το κομμάτι αυτή της γαστρονομίας. Το όνειρό του ήταν να γίνει αστροναύτης! Τελικά η ενασχόληση με τη μαγειρική ήταν αναπόφευκτη.
Στη διαδρομή του δούλεψε σκληρά, συνεργάστηκε και με τον Άκη Πετρετζίκη, ενώ γρήγορα βρέθηκε και στις κουζίνες τηλεοπτικών εκπομπών. Διακρίνεται για το μοναδικό του ταπεραμέντο και την αμεσότητα στην επικοινωνία, ενώ έχει κερδίσει την αγάπη του κοινού που τον ακολουθεί πιστά σε όλα του τα βήματα, είτε ιντερνετικά στο giorgostsoulis.com και στο κανάλι του στο youtube είτε φέτος τηλεοπτικά στην κουζίνα της εκπομπής Pop Up.
ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΓΕΜΙΣΤΟ
ΥΛΙΚΑ
550 γρ. αλεύρι, γ.ο.χ.
150 γρ. βούτυρο NOYNOY, παγωμένο και κομμένο σε κύβους
100 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική
200 ml γάλα ΝΟΥΝΟΥ πλήρες χλιαρό
2 αυγά, medium
3 κ.γ. μαγιά ξερή
2 κρόκους, αραιωμένους σε λίγο νερό
3/4 κ.γ. αλάτι
1/4 κ.γ. μαστίχα
1/4 κ.γ. μαχλέπι
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
Για τη γέμιση:
250 γρ. σοκολάτα, γάλακτος, ψιλοκομμένη
150 γρ. κρέμα γάλακτος ΝΟΥΝΟΥ
100 γρ. φιστίκια Αιγίνης, θρυμματισμένα
Για το σερβίρισμα:
Σοκολάτα, λευκή, λιωμένη
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε τη μισή ζάχαρη, τη μαγιά, το ξύσμα πορτοκαλιού, το γάλα ΝΟΥΝΟΥ, ανακατεύουμε με το σύρμα και τα αφήνουμε για 10 λεπτά. Την άλλη μισή ζάχαρη τη ρίχνουμε μέσα στο multi μαζί με το μαχλέπι, τη μαστίχα και τα χτυπάμε μέχρι να διαλυθούν τελείως.
- Προσθέτουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, το μείγμα με τη ζάχαρη και τα ζυμώνουμε με το γάντζο σε δυνατή ταχύτητα. Διακόπτουμε το ζύμωμα, προσθέτουμε τα αυγά και με το γάντζο αρχίζουμε και ζυμώνουμε. Χαμηλώνουμε τη ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε το αλάτι και σιγά-σιγά το βούτυρο ΝΟΥΝΟΥ, έπειτα ανεβάζουμε την ταχύτητα και ζυμώνουμε για 10-15 λεπτά μέχρι το ζυμάρι να έχουμε ένα μαστιχωτό ζυμάρι. Λαδώνουμε ελαφρά ένα μπολ και τοποθετούμε μέσα το ζυμάρι. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και το αφήνουμε να φουσκώσει για 1 ώρα.
- Για τη γέμιση: Βάζουμε την κρέμα γάλακτος ΝΟΥΝΟΥ σε ένα μικρό κατσαρολάκι και τη ζεσταίνουμε. Μόλις ζεσταθεί καλά, αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε μέσα τη σοκολάτα, ανακατεύουμε πολύ καλά και αφήνουμε στην άκρη.
ΣΥΝΘΕΣΗ ΓΛΥΚΟΥ
Αφού έχει φουσκώσει η ζύμη, τη μεταφέρουμε πάνω στον πάγκο εργασίας, τη χωρίζουμε σε δύο ίσα μέρη και πασπαλίζουμε ελαφρώς τον πάγκο με αλεύρι. Με τη βοήθεια ενός πλάστη, ανοίγουμε το ζυμάρι σε ορθογώνιο σχήμα 40×45 περίπου. Απλώνουμε τη μισή ποσότητα της γέμισης σε όλη την επιφάνεια της ζύμης πασπαλίζουμε με λίγα φιστίκια και ρολάρουμε τη ζύμη από την πιο μακριά πλευρά, πιέζοντας τις άκρες στο τέλος ώστε να κλείσει. Με ένα ίσιο μαχαίρι χωρίζουμε τη ζύμη οριζόντια στη μέση δημιουργώντας δύο ίδια ζυμάρια και τα πλέκουμε. Τα τοποθετούμε σε μία ορθογώνια φόρμα για κέικ 30×15 την οποία έχουμε λαδώσει και τυλίγουμε το σκεύος με μεμβράνη. Την αφήνουμε στην άκρη να φουσκώσει για 2 ώρες. Την ίδια διαδικασία θα ακολουθήσουμε με το δεύτερο μισό της αρχικής ζύμης. Μόλις φουσκώσουν οι πλεξούδες, τις αλείφουμε με τον κρόκο που έχουμε αραιώσει με λίγο νερό χρησιμοποιώντας ένα πινέλο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα για 30-35 λεπτά. Αφαιρούμε από το φούρνο, τα αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε μία σχάρα και σερβίρουμε με λιωμένη λευκή σοκολάτα.
Αυτές ήταν οι προτάσεις μας και τέσσερις νόστιμες και εγγυημένες συνταγές για εσάς, που μας χάρισαν τέσσερις αγαπημένοι μας τηλεοπτικοί σεφ, Καλό Πάσχα!! Με υγεία!
Πηγή: Youfly.com
Discussion about this post