Διαστάσεις σκανδάλου παίρνει η υπόθεση προμήθειας των self test μετά και την σημερινή εξέλιξη που δείχνει πως η ανάδοχος εταιρία δεν είχε τα εχέγγυα να εκτελέσει μια τόσο σοβαρή σύμβαση και επιβεβαιώνονται οι ενστάσεις που τέθηκαν εξαρχής για την επιλογή μιας εταιρίας «φάντασμα».
Η εταιρεία Swiss Med κρίθηκε έκπτωτη από τον δημόσιο διαγωνισμό για την προμήθεια των self-tests, με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, μετά από ομόφωνη γνωμοδότηση της Επιτροπής Αποσφράγισης, Διενέργειας και Ποσοτικής Παραλαβής, απορρίπτοντας αίτημα της εταιρείας για παράταση του συμβατικού χρόνου παράδοσης. Επίσης, ίδια απόφαση προβλέπει την κατάπτωση υπέρ του δημοσίου της εγγυητικής επιστολής ύψους 504.000 ευρώ που αφορούσε τη συμμετοχή της Swiss Med στον διαγωνισμό.
Σημειώνεται πως πριν από λίγες ημέρες η Swiss Med είχε ενημερώσει ότι αδυνατεί να εκπληρώσει τη συμφωνία παράδοσης των τριών εκατομμυρίων τεστ που είχε συμφωνήσει και για αυτό είχε ζητήσει χρονική παράταση.
Ωστόσο -όπως υπογραμμίζεται στη γνωμοδότηση της Επιτροπής Αποσφράγισης, Διενέργειας και Ποσοτικής Παραλαβής- μεταξύ των όρων που περιλαμβάνονται στην «ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ» της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας επισημαίνεται ότι «η παράδοση των υπό προμήθεια ειδών θα πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατό και όχι αργότερα από τις επτά (7) ημέρες από την υπογραφή της σύμβασης» και «λόγω του κατεπείγοντος, τα προσφερόμενα είδη πρέπει να είναι διαθέσιμα, ώστε να μπορούν να παραδοθούν εντός της ως άνω προθεσμίας».
«Οι παραπάνω όροι έγιναν ανεπιφύλακτα αποδεκτοί από τον ανάδοχο με την υποβολή της προσφοράς του» και «συμπεριλήφθηκαν αυτούσια στο τελικό κείμενο της σύμβασης», αναφέρει η Επιτροπή και προσθέτει: «… στο πλαίσιο τόσο της παρούσας πρόσκλησης όσο και της συναφθείσας σύμβασης, αποκλείεται ρητώς η δυνατότητα παράτασης του συμβατικού χρόνου παράδοσης, κατά παρέκκλιση της σχετικής δυνατότητας που χορηγείται στο πλαίσιο εφαρμογής του άρθρου 206 του ν. 4412/2016. Οι όροι αυτοί, οι οποίοι έγιναν ανεπιφύλακτα δεκτοί από τον ανάδοχο και ουδέποτε άλλοτε αμφισβητήθηκαν ρητώς από αυτόν, αποτελούν το κανονιστικό πλαίσιο του διαγωνισμού, το οποίο δεν είναι δυνατόν να αμφισβητηθεί στο παρόν στάδιο».
Για σκάνδαλο κάνει λόγο η αντιπολίτευση
«Όσο και αν προσπαθούν ο κ. Μητσοτάκης και οι επιτελείς του, το σκάνδαλο με τα self test δεν μπορεί πλέον να κρυφτεί», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει:
«Μετά τις αποκαλύψεις, τις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ και αφού το θέμα έφτασε πια στη Βουλή, η κυβέρνηση έσπευσε το βράδυ του Σαββάτου- σαν τον κλέφτη και πάλι- να κηρύξει έκπτωτη την εταιρεία στην οποία επιχείρησε μέσα από ένα στημένο διαγωνισμό να δώσει 10 εκατ. ευρώ. Μια εταιρεία η οποία ιδρύθηκε λίγο καιρό πριν αυτός προκηρυχθεί, με ελάχιστο μετοχικό κεφάλαιο και μόνα «προσόντα» τα χρέη και την «εμπειρία» των ιδιοκτητών της σε άσχετες δραστηριότητες. Φυσικά τα self test ουδέποτε παραδόθηκαν όπως αναγκάστηκε να ομολογήσει η κυβέρνηση.
Και όχι μόνο αυτό. Όπως αποκαλύφθηκε χθες η εταιρεία αυτή, λίγο καιρό μετά την εξασφάλιση των 10 εκατ. πουλήθηκε σε άλλη εταιρεία με ανάλογα χαρακτηριστικά. Οι ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην εγκληματική διαχείριση της πανδημίας αλλά και στην κατασπατάληση δημοσίου χρήματος είναι τεράστιες».
Πηγή: OTAVOICE
Discussion about this post