Η «εύθραυστη ισορροπία» που επικρατεί στη χώρα σε σχέση με την πανδημία του κορονοϊού, δεν επέτρεψε να ανάψει το «πράσινο φως» για το άνοιγμα κι άλλων δραστηριοτήτων, πέραν της επαναλειτουργίας των σχολών οδηγών με υποχρεωτική διενέργεια self test και του λιανεμπορίου στην Κοζάνη, ενώ φαίνεται πως βάζει «φρένο» στα σενάρια για το άνοιγμα των μετακινήσεων μεταξύ νομών και το σχέδιο για «Πάσχα στο χωριό».
Είναι ενδεικτικό ότι στη συνεδρίαση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, που έγινε την Παρασκευή, στο τραπέζι των συζητήσεων βρέθηκαν οι προτάσεις που έχουν γίνει από το υπουργείο Ανάπτυξης για άνοιγμα των εμπορικών κέντρων και των κέντρων αισθητικής, ωστόσο, η εισήγηση των λοιμωξιολόγων ήταν αρνητική κι έτσι την επόμενη εβδομάδα η αγορά θα λειτουργήσει με βάση τα δεδομένα που ισχύουν σήμερα. Προς συζήτηση ήταν και το ζήτημα της αντικατάστασης του click inside με τη φυσική παρουσία καταναλωτών στα καταστήματα και για χρονικό διάστημα τριών ωρών, ωστόσο, δεν υπήρξε κάποια θετική εισήγηση.
Στην ενημέρωση της Παρασκευής, οι ειδικοί περιέγραψαν την επιδημιολογική εικόνα, που χαρακτηρίζεται από τη μεγάλη διασπορά του ιού ιδίως στα πυκνοκατοικημένα αστικά κέντρα, όπως και τη δύσκολη κατάσταση που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία, λόγω της αύξησης του αριθμού των διασωληνωμένων ασθενών. Την Παρασκευή, εξάλλου, σημειώθηκε νέο αρνητικό ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας, με 824 διασωληνωμένους ασθενείς, 91 ακόμη συνάνθρωποί μας κατέληξαν από επιπλοκές της νόσου, ενώ επιβεβαιώθηκαν 3.067 νέα κρούσματα. Παρότι καταγράφεται μείωση του δείκτη θετικότητας και ο συνολικός αριθμός ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια σταθεροποιείται στα 26.000, το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα επιβαρυμμένο, ιδιαίτερα στην Αττική, στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, στη Στερεά, στη Θεσσαλία και τη Δυτική Ελλάδα όπου ο δείκτης των συνολικών νέων κρουσμάτων των τελευταίων 14 ημερών ξεπερνά το όριο των 250 κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού. Παράλληλα, υπάρχουν ακόμη και σήμερα περιοχές όπου παρατηρείται αύξηση των νέων κρουσμάτων όπως είναι το Κιλκίς, το Ρέθυμνο και η Θάσος. Οι δύο πιο σημαντικοί παράγοντες που ανησυχούν τους ειδικούς, είναι αφενός η ενδοοικογενειακή μετάδοση και αφετέρου η μετάδοση σε κοινωνικές συναθροίσεις, είτε σε σπίτια είτε σε εξωτερικούς χώρους, όπως τόνισαν και θέλησαν να στείλουν το μήνυμα ότι οποιαδήποτε χαλάρωση τώρα, θα οδηγήσει με βεβαιότητα σε αύξηση της διασποράς, αύξηση των κρουσμάτων και των νοσηλευόμενων ασθενών. «Έχουμε αρκετό δρόμο μπροστά μας», διαμήνυσε η Βάνα Παπαευαγγέλου.
Πηγή: OTAVOICE
Discussion about this post