Σχέδια επί σχεδίων και συζητήσεις επί συζητήσεων για το κατά πόσο είναι εφικτό το Πάσχα στο χωριό γίνονται μεταξύ των επιστημόνων αλλά και των κυβερνητικών στελεχών. Στην κυβέρνηση επιθυμούν ακόμη μία «βαλβίδα» αποσυμπίεσης της κόπωσης των πολιτών και θα ήθελαν να υλοποιηθεί η… επιχείρηση με «κωδικό Πάσχα εκτός των αστικών τειχών».
Επισήμως, υποστηρίζεται σε όλους τους τόνους ότι «η συζήτηση είναι πρόωρη, καθώς είναι πολύ νωρίς ακόμα για να πει κανείς αν μπορούν να επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις». Πάντως στο τραπέζι των συζητήσεων που γίνονται πίσω από τις κλειστές πόρτες στο κυβερνητικό επιτελείο τίθεται όλο και πιο έντονα το θέμα του Πάσχα. Όλα βέβαια θα εξαρτηθούν από την πορεία της πανδημίας και από το πώς θα εξελιχθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα τις επόμενες δύο εβδομάδες.
Τότε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας θα έχει και μια σαφέστερη εικόνα για το «αποτύπωμα» που θα έχει στα επιδημιολογικά στοιχεία το άνοιγμα των Λυκείων αλλά και του λιανεμπορίου (σ.σ. δεν άνοιξε στην Κοζάνη). Αν και δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τα φαινόμενα συγχρωτισμού πολιτών σε πλατείες και πάρκα, κρούοντας καμπανάκι κινδύνου ότι «αν συνεχιστούν οι εικόνες αυτές, τότε ρισκάρουμε και το Πάσχα, αλλά και το περαιτέρω άνοιγμα δραστηριοτήτων».
Αρκετοί είναι οι λοιμωξιολόγοι που τάσσονται κατά του να «ανάψουν» πράσινο φως για εορτασμό του Πάσχα στην επαρχία, καθώς η κατάσταση είναι πολύ εύθραυστη. Όπως υποστηρίζουν «καλύτερα να… περιοριστούμε λίγο περισσότερο το Πάσχα για να μην τεθεί σε κίνδυνο η επανεκκίνηση του τουρισμού και το καλοκαίρι». Άλλοι όμως, θεωρούν ότι υπό συγκεκριμένες αυστηρές προϋποθέσεις θα μπορούσε να επιτραπεί κάτι τέτοιο, με δεδομένο ότι προχωρούν και οι εμβολιασμοί και εφόσον βέβαια υπάρξει μια σταθεροποίηση τις επόμενες ημέρες και στον αριθμό των κρουσμάτων αλλά και των διασωληνωμένων ασθενών. Βασική προϋπόθεση σύμφωνα με τους τελευταίους, όπως και σύμφωνα με αρκετά κυβερνητικά στελέχη, είναι το «εργαλείο» του self test. Στην ουσία δηλ. συζητείται να εφαρμοστεί μια διαδικασία ίδια με αυτή των σχολείων. Οι πολίτες που θέλουν να μετακινηθούν- αν αποφασιστεί κάτι τέτοιο – εκτός νομού, θα πρέπει να προμηθεύονται με τον ΑΜΚΑ τους το self test από το φαρμακείο, να το κάνουν και στη συνέχεια να καταχωρούν το αποτέλεσμα στη σχετική πλατφόρμα. Έτσι, αν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, θα έχουν μαζί τους τη βεβαίωση την οποία θα επιδεικνύουν σε περίπτωση ελέγχου από αστυνομικούς ή την Τροχαία. Σε περίπτωση που κάποιος βγει θετικός, θα διενεργεί επαναληπτικό test, και εφόσον επιβεβαιωθεί ότι πράγματι νοσεί από κορονοϊό θα εφαρμόζεται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.
Με αυτά τα δεδομένα, οι ειδικοί θα κληθούν να εισηγηθούν στην κυβέρνηση για το τι μέλλει γενέσθαι το Πάσχα έως την Παρασκευή 23 Απριλίου. Επίσης, έως τότε θα έχει υπάρξει και εισήγηση και για τον τρόπο λειτουργίας των εκκλησιών.
Δύο… ταχυτήτων
Σύμφωνα με έναν πρώτο σχεδιασμό και με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία εξετάζονται επίσης τα εξής, όπως αποκάλυψε η Realnews:
– Θα επιτραπεί η μετακίνηση από νομό σε νομό και στα νησιά, αλλά όχι στις περιοχές που μπορεί να είναι επιβαρυμένες επιδημιολογικά. Εάν, δηλαδή, ένας νομός είναι σε βαθύ κόκκινο, δεν θα δεχθεί επισκέπτες. Η μετακίνηση, εν ολίγοις, θα αφορά σε περιοχές που είναι στο ίδιο επιδημιολογικό επίπεδο.
– Στους προσβάσιμους νομούς και στα νησιά θα μπορούν να μετακινηθούν και όσοι δεν διαθέτουν κατοικία, αφού θα έχουν τη δυνατότητα να διαμένουν σε ξενοδοχεία. Στόχος είναι, εάν όλα κυλήσουν ομαλά, εκείνη την περίοδο να λειτουργούν και τα ξενοδοχεία και να προσφέρουν επιπλέον υπηρεσίες (π.χ. φαγητό), ώστε να εξυπηρετηθούν οι ένοικοι, καθώς η εστίαση θα είναι κλειστή μέχρι το Πάσχα.
Πηγή: OTAVOICE
Discussion about this post