Μπροστά στον δύσκολο «γρίφο» της χαλάρωσης κάποιων επιπλέον περιορισμών χωρίς να υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας, βρίσκονται κυβέρνηση και ειδικοί, με δεδομένη την ανάγκη των πολιτών να ανασάνουν έπειτα από ένα χρόνο σκληρών περιοριστικών μέτρων.
Το πρώτο βήμα έγινε με το άνοιγμα του λιανεμπορίου, τη Δευτέρα, ενώ το επόμενο βήμα γίνεται στις 12 Απριλίου με το άνοιγμα των Λυκείων σε όλη τη χώρα. Βασικό εργαλείο για τη δεύτερη περίπτωση αποτελούν τα self test, που θα είναι υποχρεωτικά δύο φορές την εβδομάδα για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Πρόκειται για μία «πρόβα» αξιοποίησης του συγκεκριμένου «όπλου» στη μάχη κατά του κορονοϊού, που μένει να φανεί εάν και κατά πόσον μπορεί να βοηθήσει και στο άνοιγμα επιπλέον δραστηριοτήτων. Και καθώς οι μέρες περνούν, η συζήτηση περιστρέφεται κυρίως γύρω από το πώς θα γιορτάσουμε φέτος το Πάσχα. Με δεδομένη την πίεση της κοινωνίας από το παρατεταμένο lockdown και την ελλιπή τήρηση των μέτρων, βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση για το ενδεχόμενο να επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, ώστε να δοθεί η ευκαιρία στους πολίτες να «δραπετεύσουν» από τα αστικά κέντρα και να πάρουν μία ανάσα στην εξοχή. Εκτιμάται, εξάλλου, ότι θα είναι δύσκολο, φέτος, ο κόσμος να γιορτάσει στο σπίτι του, μακριά από συγγενείς και φίλους, όπως είχε γίνει πέρυσι λόγω του πρώτου lockdown, και ενδεχομένως θα ήταν καλύτερο να επιτραπεί μία ελεγχόμενη «φυγή» προς την περιφέρεια.
Σε αυτό το πλαίσιο, φαίνεται πως υπάρχουν σκέψεις στην κυβέρνηση να επιτραπεί σε όσους διαθέτουν εξοχικό να ταξιδέψουν, με αποκλειστικό όμως προορισμό το σπίτι τους. Δηλαδή να μην έχουν τη δυνατότητα να πάνε σε άλλη περιοχή, πέραν αυτής όπου βρίσκεται το εξοχικό τους. Ακόμη και σε μία τέτοια περίπτωση, όμως, υπάρχουν πληροφορίες, ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να μην επιτραπούν οι μετακινήσεις σε προορισμούς που έχουν χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο, ώστε να μην επιβαρυνθεί η κατάστασή τους. Τα self test θα μπορούσαν να αποτελέσουν έναν σύμμαχο στο σχέδιο για «Πάσχα στο χωριό», δίνοντας τη δυνατότητα στους πολίτες που έχουν αρνητικό τεστ να ταξιδέψουν προς το εξοχικό τους. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η εντατικοποίηση των ελέγχων, ώστε να μην υπάρξουν «παραφωνίες».
Τα επιδημιολογικά δεδομένα θα κρίνουν τις αποφάσεις
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι όποιες αποφάσεις θα εξαρτηθούν από τα επιδημιολογικά δεδομένα και δεν πρόκειται να ληφθούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Εκτιμάται ότι μετά τις 20 Απριλίου θα μπορούσε να εξεταστεί με μεγαλύτερη ασφάλεια ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς θα υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για το πόσο έχει επιβαρυνθεί η επιδημιολογική εικόνα από το άνοιγμα των άλλων δραστηριοτήτων. Εξάλλου, διαμηνύεται ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να δοθούν περαιτέρω «ανάσες» στην κοινωνία, είναι να ανάψουν το πράσινο φως οι ειδικοί, οι οποίοι αναλύουν βασικούς δείκτες για να λάβουν τις αποφάσεις τους. Μεταξύ αυτών, είναι τα κρούσματα αλλά κυρίως οι νοσηλείες, που αυξάνουν την πίεση στην ήδη οριακή κατάσταση με την οποία βρίσκονται αντιμέτωπα τα νοσοκομεία. Την Πέμπτη καταγράφηκε νέο αρνητικό ρεκόρ στους διασωληνωμένους ασθενείς, από την αρχή της πανδημίας, ενώ τόσο τα κρούσματα όσο και οι νεκροί το τελευταίο 24ωρο παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα. Αυτή τη στιγμή 776 ασθενείς με κορονοϊό νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, έναντι 749 την Τετάρτη. Επίσης, σε ένα 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 3.228 νέα κρούσματα κορονοϊού, ενώ 73 συνάνθρωποί μας κατέληξαν από επιπλοκές της νόσου. Σημειώνεται ότι οι μεταλλάξεις του κορονοϊού πλήττουν σφοδρά και τη χώρα μας, επιτρέποντας τον ιό να μεταδοθεί πιο εύκολα. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το ΟΡΕΝ, σημειώθηκε νέο αρνητικό ρεκόρ με 670 εισαγωγές.
Πηγή: OTAVOICE
Discussion about this post