Επίσκεψη στη Λιβύη πραγματοποιεί ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδευόμενος από τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου το ταξίδι αυτό σηματοδοτεί, την επανεκκίνηση των σχέσεων Ελλάδας – Λιβύης. Η πρόσκληση σημειώνουν έγινε από τον Λίβυο ομόλογό του Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, κατά την πρόσφατη τηλεφωνική τους συνομιλία.
Οι κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να επισφραγίσει με την παρουσία του την επαναλειτουργία της ελληνικής Πρεσβείας στην Τρίπολη, την επανεκκίνηση των σχέσεων Ελλάδος-Λιβύης, καθώς και να μεταφέρει μήνυμα στήριξης της Ελλάδας στη νέα αρχή που επιχειρείται στη Λιβύη και στην κυβέρνησή της. Επίσης ο κ. Μητσοτάκης θα υπογραμμίσει την ετοιμότητα της χώρας να σταθεί αρωγός και παραστάτης στο πλαίσιο της ΕΕ και των Ηνωμένων Εθνών στο δύσκολο έργο να οδηγηθεί η χώρα σε αξιόπιστες, συμπεριληπτικές εκλογές και, στην πολιτική ομαλότητα και ανασυγκρότησή της.
Η επαναλειτουργία της Πρεσβείας μας στην Τρίπολη, πρωτίστως, αλλά και η επανασύσταση του Γενικού Προξενείου στη Βεγγάζη – συμπληρώνουν – θα συμβάλλουν σημαντικά στην ενίσχυση της διμερούς μας συνεργασίας όλους τους τομείς. Αιχμή μιας τέτοιας συνεργασίας εκ των πραγμάτων μπορεί να αποτελέσει ο τομέας των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων και συναλλαγών σε τομείς όπως η ενέργεια, οι κατασκευές, οι μεταφορές, η υγεία και η ασφάλεια. Υπογραμμίζουν παράλληλα σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει στη Λιβύη όχι μόνο ως ο Έλληνας πρωθυπουργός, αλλά ως ο ηγέτης ενός κράτους-μέλους της Ε.Ε. και των θέσεων της Ε.Ε. για την επόμενη μέρα στη Λιβύη.
Όμως εδώ γεννάται ένα μεγάλο ερωτηματικό. Ο φιλότουρκος προσωρινός πρωθυπουργός της Λιβύης, Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά που θα συναντήσει ο Έλληνας Πρωθυπουργός έχει ταχθεί υπέρ του τουρκολιβυκού συμφώνου, που αποτελεί ευθεία κυριαρχική πρόκληση κατά της Ελλάδας. Η ελληνική παρουσία στη Λιβύη δεν κινδυνεύει να σηματοδοτήσει μια αναγνώριση αυτής της συμφωνίας; Θα υπάρχει ρητή δημόσια τοποθέτηση από την Τρίπολη, που θα ξεκαθαρίζει τα πράγματα;
Είναι προφανές πως η ΕΕ και οι ΗΠΑ επιθυμούν να σταματήσει η ρωσική παρουσία στην περιοχή και θα κάνουν τα πάντα για να το πετύχουν. Όμως εν λευκώ η Ελλάδα δεν μπορεί να αποτελεί μέρος αυτής της στρατηγικής, διακυβεύοντας κυριαρχικά της δικαιώματα. Οφείλει να κρατήσει μια σθεναρή στάση και να μην υποστεί τα ίδια που έχει υποστεί στο Αιγαίο από την πολιτική των υποχωρήσεων και των συμβιβασμών, που οδήγησαν στο γκριζάρισμα του.
Αν ξέρουν ΕΕ και ΗΠΑ πως θα πετύχουν τους γεωπολιτικούς σχεδιασμούς τους δεν θα διστάσουν να «πουλήσουν» την Αθήνα και να απαιτήσουν μια νέα Συμφωνία τύπου Πρεσπών.
Πηγή: OTAVOICE
Discussion about this post