Με τους Έλληνες επιστήμονες, την ζωή και το έργο τους, θα ασχοληθεί η μεγάλη αφιερωματική σειρά του OPEN, Kαι εγένετο Ελλάς, την Πέμπτη 01 Απριλίου στις 00:45 στο OPEN.
Η ζωή και το έργο του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, του Γεωργίου Παπανικολάου, του Δημήτρη Νανόπουλου, του Μανόλη Ανδρόνικου, της Ελένης Γλύκατζη – Αρβελέρ, της Αγγελικής Χατζημιχάλη και του Δημήτρη Πικιώνη ξετυλίγονται μπροστά μας στο «…και εγένετο Ελλάς» αυτή την Πέμπτη 01 Απριλίου.
Στην εκπομπή μιλάει ο Δημήτρης Νανόπουλος, κορυφαίος καθηγητής Θεωρητικής Φυσικής, ο οποίος αναλύει την διαδρομή του. Για το πως έφτασε από την Αθήνα να διδάσκει στα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου αλλά και τη σημαντική του συμμετοχή στο μεγαλύτερο επιστημονικό πείραμα του κόσμου το CERN. Επίσης, αναφέρει άγνωστες στιγμές της ζωής του αλλά μιλάει και για την υποψηφιότητά του για το βραβείο Νόμπελ και πόσο τον στεναχώρησε που δεν το πήρε.
Ακόμα, η Γιούλη Κόκκορη – Τσαμουρά ανιψιά του Γεωργίου Παπανικολάου μιλάει για την διεθνή προσωπικότητά του γιατρού που με το τεστ ΠΑΠ έσωσε εκατομμύρια γυναίκες. Αποκαλύπτει άγνωστες στιγμές της ζωής του και αναφέρεται στις δύο υποψηφιότητες για το Νόμπελ Ιατρικής και τη μεγάλη προσφορά του.
Κορυφαίοι Έλληνες επιστήμονες μιλούν στην εκπομπή Kαι εγένετο Ελλάς
Στη συνέχεια, ο Τίτος Πατρίκιος, ποιητής, αναλύει τη σπουδαία προσωπικότητα της Ελένης Γλύκατζη – Αρβελέρ που διέπρεψε στους ακαδημαϊκούς κύκλους ως βυζαντινολόγος – ιστορικός και μάλιστα έγινε η πρώτη γυναίκα πρύτανης στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης στα 700 χρόνια λειτουργίας του. Μας περιγράφει πως γνωρίζονται από τα παιδικά τους χρόνια και άλλες στιγμές της προσωπικής τους ζωής.
Ο Νίκος Λυγερός, μαθηματικός, συγγραφέας και ο Έλληνας με τον υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης αναλύει τη μεγάλη προσωπικότητα του Κωνσταντίνου Καραθοδωρή του κορυφαίου μαθηματικού. Περιγράφει τη μεγάλη του καριέρα αλλά και τις επαφές που είχε με τον Αϊνστάιν καθώς είχαν συνεργαστεί. Αποκαλύπτει πως ο Καραθοδωρή έχει γίνει γνωστός στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια, καθώς μέχρι πρότινος τον αγνοούσαμε.
Η Σταυρούλα Πισιμίση, Διευθύντρια του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη», μιλάει για την άγνωστη στο ευρύ κοινό λαογράφο που βοήθησε στο μέγιστο στην διατήρηση και διάσωση της λαϊκής τέχνης της χώρας.
Τέλος, ο Δημήτρης Φιλιππίδης, αρχιτέκτονας, αναλύει τη σπουδαία προσφορά του Δημήτρη Πικιώνη, ενός εκ των κορυφαίων αρχιτεκτόνων της Ελλάδας. Περιγράφει τον τρόπο εργασίας του αλλά μιλάει και για την διαμόρφωση του αρχαιολογικού περί την Ακρόπολη χώρου και του λόφου Φιλοπάππου, έργο για το οποίο έγινε ευρύτερα γνωστός.
Πηγή: Youfly.com
Discussion about this post