Την ένταξη των επιλαχόντων παραγωγών στα Σχέδια Βελτίωσης, ζητά η Νατάσα Γκαρά, Βουλευτής Έβρου και Αν. Τομεάρχης Ενημέρωσης & Επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ, με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή και συνυπογράφουν ακόμη 18 Βουλευτές.
Η κα Γκαρά επισημαίνει πως στη Δράση 4.1.1. του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης που ξεκίνησε το 2016, εντάχθηκαν στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης 944 αιτήσεις, σημειώνοντας όμως παράλληλα πως 672 αιτήσεις παρότι πληρούσαν όλες τις προϋποθέσεις επιλεξιμότητας, κρίθηκαν ως «επιλαχούσες». Αντίστοιχα μεγάλος είναι ο αριθμός των «επιλαχόντων» και στον νομό Έβρου (236 αιτήσεις).
Παρότι η διαδικασία του Προγράμματος για τα Σχεδία Βελτίωσης προέβλεπε πάντα τα χρήματα που δεν καλύπτονταν με τις αιτήσεις ένταξης να χρησιμοποιούνται για τους επιλαχόντες, εντούτοις σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ αρνείται να εντάξει τους τελευταίους στο Μέτρο, παρότι οι φάκελοι πληρούν όλα τα κριτήρια της ευρωπαϊκής και ελληνικής νομοθεσίας.
Επιλέγει να κλείσει το Πρόγραμμα και τα χρήματα να επιστραφούν στο Ταμείο Ανάκαμψης, αδιαφορώντας για τη τύχη των αιτήσεων των επιλαχόντων, πολλοί εκ των οποίων, μάλιστα, είναι και νέοι αγρότες οι οποίοι προχώρησαν και σε μεγάλες δαπάνες για την αγορά του απαραίτητου εξοπλισμού ώστε να ενταθούν στο Πρόγραμμα.
Η Βουλευτής Έβρου αφού υπενθυμίζει τη δυσμενή κατάσταση στην οποία βρίσκονται σήμερα οι παραγωγοί στον νομό Έβρου αλλά και συνολικά στην ΑΜ-Θ, εξαιτίας του πολύμηνου lockdown, της πτώσης των τιμών και της μη διάθεσης των προϊόντων, της έλλειψης εργατών γης και του μεγάλου κόστους στην παραγωγή και τη συγκομιδή, ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό αν:
- προτίθεται να εξετάσει την ένταξη των επιλαχόντων επενδυτικών φακέλων στο Πρόγραμμα Σχεδίων Βελτίωσης;
- είναι στις προθέσεις του Υπουργείου να εξετάσει την ένταξη των περιπτώσεων Νέων Αγροτών του 2016 που είχαν άμεση ανάγκη μηχανημάτων για καλλιέργεια και δεν δύνανται να περιμένουν νέο Πρόγραμμα;
- εξετάζει το Υπουργείο το ενδεχόμενο να γίνει επίσημη πρόσκληση ένταξης επιλαχόντων που ενδιαφέρονται ακόμη για υλοποίηση;
Ακολουθεί το ερώτημα :
Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων
ΘΕΜΑ: «Ένταξη επιλαχόντων στα Σχέδια Βελτίωσης του Υπο-Μέτρου 4.1. της Δράσης 4.1.1 του ΠΑΑ»
Σύμφωνα με την 5η Τροποποίηση της υπ’ άριθμ. Φ.Μ4.1/44/29-1-2020 (ΑΔΑ 60637ΛΒ-Ξ5Ζ) Απόφασης Ανάρτησης πινάκων αποτελεσμάτων διοικητικού ελέγχου των αιτήσεων ενίσχυσης που κατατέθηκαν από Φυσικά και Νομικά Πρόσωπα για ένταξη στη Δράση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014 – 2020 στο πλαίσιο της υπ. αριθμ. 13849/14.12.2017 Πρόσκλησης υποβολής αιτήσεων στήριξης, στη Δράση 4.1.1 εντάχθηκαν 944 αιτήσεις στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης συνολικού ποσού 60.699.413,36 €, ενώ 672 αιτήσεις κρίθηκαν ως επιλαχούσες, παρόλο που πληρούν τις προϋποθέσεις επιλεξιμότητας.
Ειδικότερα, όσον αφορά στον νομό Έβρου, εντάχθηκαν 313 αιτήσεις, 236 αιτήσεις κρίθηκαν ως επιλαχούσες και 4 αιτήσεις απορρίφθηκαν. Επισημαίνεται, ότι οι αιτούντες ένταξη στο Μέτρο, το οποίο ανακοινώθηκε το 2016, έχουν προβεί σε αγορές για τις οποίες απαιτούνται μεγάλα κεφάλαια, διότι υπήρξε η ανάγκη για σύγχρονο εξοπλισμού προκειμένου να συνεχίσουν τις εργασίες τους. Ανάμεσά τους και νέοι αγρότες, οι οποίοι προχώρησαν στην αγορά αναγκαίου εξοπλισμού.
Παρατηρείται, ότι ο αριθμός των επιλαχόντων – 672 στο σύνολο της Περιφέρειας ΑΜΘ – είναι εξαιρετικά μεγάλος και ταυτόχρονα, ενώ πληρούν τις προϋποθέσεις, η κυβέρνηση της ΝΔ, αρνείται να τους εντάξει στο Μέτρο κλείνοντας το Πρόγραμμα και επιστρέφοντας τα χρήματα στο Ταμείο Ανάκαμψης. Επιπλέον, όπως είναι γνωστό από προηγούμενα χρόνια, η διαδικασία του προγράμματος Σχεδίων Βελτίωσης προέβλεπε πάντα τα χρήματα που δεν καλύπτονταν με τις αιτήσεις ένταξης, να χρησιμοποιούνται για τους επιλαχόντες και να μην επιστρέφουν στο Ταμείο. Μια νέα διαδικασία με καινούρια πρόσκληση, θα σήμαινε για τους επιλαχόντες, που θα αιτηθούν ξανά, αφού έχουν ήδη κάνει τις δαπάνες, εκ νέου έξοδα φακέλου και χρονική καθυστέρηση έως και δύο έτη, ενώ στερούνται μεγάλα ποσά από τον οικονομικό κύκλο εργασιών, αλλά και από την τοπική αγορά.
Επιπλέον, είναι δεδομένη η δυσμενής κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι παραγωγοί στον Έβρο από τις πρόσφατες πλημμύρες, τις τιμές των προϊόντων που έχουν υποστεί δραματική μείωση, το μεγάλο κόστος παραγωγής και συγκομιδής, την έλλειψη εργατών γης από άλλες χώρες, τη μη διάθεση προϊόντων στην εστίαση και τους περιορισμούς στη λειτουργία των λαϊκών αγορών λόγω του lockdown.
Τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα είναι τεράστια και συσσωρευμένα, λόγω της ανεπάρκειας που καταδεικνύει μέχρι τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ και απαιτούν άμεση επίλυση.
Επειδή το πλήγμα στον πρωτογενή τομέα της Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης είναι σημαντικό.
Επειδή, ο πληγέντας πρωτογενής τομέας επηρεάζει το σύνολο της παραμεθόριας οικονομίας και την τοπική ανάπτυξη.
Επειδή οι επιλαχόντες φάκελοι πληρούν όλα τα τυπικά και ουσιαστικά κριτήρια της εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
– Προτίθεται να εξετάσει την ένταξη των επιλαχόντων επενδυτικών φακέλων στο Πρόγραμμα Σχεδίων Βελτίωσης;
– Είναι στις προθέσεις του Υπουργείου να εξετάσει την ένταξη των περιπτώσεων νέων αγροτών του 2016 που είχαν άμεση ανάγκη μηχανημάτων για καλλιέργεια και δεν δύνανται να περιμένουν νέο πρόγραμμα;
– Εξετάζει το Υπουργείο το ενδεχόμενο να γίνει επίσημη πρόσκληση ένταξης επιλαχόντων που ενδιαφέρονται ακόμη για υλοποίηση;
Οι ερωτώντες Βουλευτές
Γκαρά Αναστασία
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αγαθοπούλου Ειρήνη
Αλεξιάδης Τρύφων
Βαρδάκης Σωκράτης
Γιαννούλης Χρήστος
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Καρασαρλίδου Φρόσω
Κόκκαλης Βασίλης
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μωραΐτης Θάνος
Σαρακιώτης Γιάννης
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Φάμελλος Σωκράτης
Χαρίτου Δημήτρης
Χατζηγιαννάκης Μίλτος
Discussion about this post