Το Ηλεκτρονικό Φακέλωμα Είναι Εδώ!
Αλλά Κανείς Δεν Διαμαρτύρεται, Γιατί; Γιατί Όλοι Αγαπούν Το Κινητό τους.
Πριν κάποια χρόνια κάποιοι φώναζαν για το ηλεκτρονικό φακέλωμα, που ειναι τωρα ολοι αυτοι; Γιατι δεν είναι στον δρόμο να φωνάξουν και να πουν ΟΧΙ στο barcode και τις ηλεκτρονικές ταυτότητες; Δεν είναι στους δρόμους γιατί ολοι ξερουν οτι το ηλεκτρονικό φακέλωμα και ο κατάσκοπος τσεπης είναι τα κινητά μας και όλοι τα θέλουμε.
Στον σημερινό συνδεδεμένο κόσμο, όλοι χρησιμοποιούν το κινητο τηλέφωνό τους για να διαχειριστούν τη ζωή τους. Ενώ οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουν ότι όλα όσα κάνουμε στο διαδίκτυο μπορούν να παρακολουθούνται, πόσο ανήσυχοι θα πρέπει να είμαστε για την συλλογή πληροφοριών που διαπράττει το smartphone μας εις βάρος μας;
Σήμερα όλοι περιμένουμε υψηλής ποιότητας ψηφιακές υπηρεσίες και προτιμούμε αυτές τις υπηρεσίες να είναι δωρεάν. Αυτό που συνήθως δεν συνειδητοποιούμε είναι ότι όταν μια διαδικτυακή υπηρεσία είναι δωρεάν υπάρχει συνήθως μια ανταλλαγή – και ο τρόπος με τον οποίο πληρώνεται για την υπηρεσία είναι επιτρέποντας την πρόσβαση στα δεδομένα σας. Με τις πολλές δωρεάν εφαρμογές που διατίθενται στα οικοσυστήματα της Apple και της Google, αυτό ακριβώς συμβαίνει. Όταν ένας χρήστης κάνει λήψη και εγκατάσταση μιας νέας εφαρμογής, συχνά θα πρέπει να αποδεχτεί ένα έγγραφο όρων και προϋποθέσεων που σχεδόν κανείς δεν τα διαβάζει, παρόλο που περιγράφει ακριβώς πόσα δεδομένα έχει πρόσβαση η εφαρμογή και τι μπορεί να κάνει με αυτά τα δεδομένα.
Αυτή είναι η τιμή που πληρώνει ο καθένας για να έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες όπως χαρτογράφηση, καιρός, κοινωνικά μέσα, διαδικτυακές πληρωμές, κοινή χρήση διαδρομών, μουσική και ροή βίντεο – όλες τις ψηφιακές υπηρεσίες στις οποίες βασιζόμαστε στην καθημερινή ζωή μας. Η πρόσβαση στα δεδομένα σας συνήθως θεωρείται απαραίτητη για να σας παρέχει καλύτερες υπηρεσίες, θα μπορούσε εξίσου εύκολα να ονομαστεί «κατασκοπεία τωνsmartphone». Σε αυτό το άρθρο, θα δούμε πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί το smartphone σας για να σας κατασκοπεύει.
Μπορεί η κυβέρνηση να δει μέσω της κάμερας του τηλεφώνου σας; Εάν το ήθελαν, δεν υπάρχει τεχνικός λόγος για τον οποίο δεν θα μπορούσε. Ο ντετεκτιβ(www.ipi-detective.gr) Phillip Hatzis μας αποκαλύπτει τρεις τρόπους με τους οποίους το κινητό μας, μας παρακολουθεί και μας φακελώνει.
1. Η κάμερα του smartphone σας
Όταν ρωτήθηκε ο πρώην διευθυντής του FBI James Comey σε συνέδριο στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών το 2016 εάν καλύπτει την κάμερα του φορητού υπολογιστή του, απάντησε: “Υπάρχουν κάποια λογικά πράγματα που πρέπει να κάνετε και αυτό είναι ένα από αυτά.” Φαίνεται ότι ο Mark Zuckerberg του Facebook συμφωνεί. Είναι γνωστό ότι καλύπτει την κάμερα του φορητού υπολογιστή και το μικρόφωνο του με ταινία – ότι μπορεί να γίνει σε μια φορητή κάμερα, μπορεί να γίνει σε μια κάμερα smartphone.
Το 2013, όταν ο πληροφοριοδότης της NSA, Έντουαρντ Σνόουντεν, έδειξε στον κόσμο τις δυνατότητες των υπηρεσιών πληροφοριών να κατασκοπεύουν τους πολίτες τους, κατέστη σαφές ότι όλοι μπορούν να παρακολουθούνται. Πιο πρόσφατα, ο Snowden έχει επισημάνει ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας δίνουν προτεραιότητα στην κατασκοπεία μέσω κινητών τηλεφώνων. Σε μια συνέντευξή του στο Joe Rogan Experience στις 23 Οκτωβρίου 2019, ο Snowden είπε: «Το μεγάλο πράγμα που έχει αλλάξει από το 2013 είναι τώρα, έχουμε τα πάντα για πρώτη φορά στο κινητό. Το Mobile ήταν ακόμα μια μεγάλη υπόθεση και η κοινότητα των υπηρεσιών πληροφοριών έκανε μεγάλες προσπάθειες να το πάρει στα χέρια της και να το εκμεταλλευτεί. Τώρα, οι άνθρωποι είναι λιγότερο πιθανό να χρησιμοποιούν φορητούς υπολογιστές, επιτραπέζιους υπολογιστές ή οποιοδήποτε είδος ενσύρματου τηλεφώνου, τώρα χρησιμοποιούν smartphones. Και οι συσκευές Apple και Android, δυστυχώς, δεν είναι ιδιαίτερα καλές στην προστασία του απορρήτου σας.
Τον Νοέμβριο του 2019, η Google επιβεβαίωσε ότι αυτός ήταν ο κίνδυνος για «εκατοντάδες εκατομμύρια χρήστες smartphone», αφού ένα ελάττωμα επέτρεψε στους χάκερ να αποκτήσουν πρόσβαση σε κάμερες τηλεφώνου Android.
2. Το μικρόφωνο του smartphone σας
Για όποιον έχει ρωτήσει ποτέ «το τηλέφωνό μου με ακούει;» Η απάντηση είναι ΝΑΙ. Η Apple παραδέχτηκε το 2019 ότι το έκανε αυτό εδώ και χρόνια στο πλαίσιο του project Siri και εξέδωσε συγγνώμη με όλη τη συνηθισμένη ελαφρυντική γλώσσα για το πώς ήταν απλώς να βελτιώσει την υπηρεσία. Η ιδέα ότι τα τηλέφωνά μας μπορούν να ακούσουν σε συνομιλίες έγινε θέμα τα τελευταία χρόνια, όταν πλατφόρμες όπως το Facebook φάνηκαν να αρχίζουν να προβάλλουν διαφημίσεις σε άτομα με βάση τις συνομιλίες που είχαν όταν το τηλέφωνό τους ήταν στο δωμάτιο. Σύμφωνα με έρευνα 1.000 Αμερικανών ενηλίκων στις Η.Π.Α. που διεξήχθησαν από Consumer Reports, το 43% των Αμερικανών που κατέχουν smartphone πιστεύουν ότι η συσκευή τους ακούει.
Ενώ ένας εκπρόσωπος του Facebook δήλωσε το 2016 ότι η εταιρεία “δεν χρησιμοποιεί τομικρόφωνο του τηλεφώνου σας για να ενημερώνει τις διαφημίσεις ή να αλλάζει αυτό που βλέπετε στα δελτία ειδήσεων”, είναι δύσκολο να τους πιστέψουμε δεδομένου ολόκληρου του σκάνδαλου Cambridge Analytica. Σε αυτήν την περίπτωση, η σκέψη ήταν μια ακίνδυνη εφαρμογή Facebook, χρησιμοποιήθηκε για να συλλέξει τα προσωπικά στοιχεία εκατομμυρίων χρηστών του Facebook και αυτά τα δεδομένα χρησιμοποιήθηκαν τελικά για πολιτικούς σκοπούς στις εκλογές του 2016 στις ΗΠΑ
Αυτό που γνωρίζουμε σίγουρα είναι ότι δεν είναι καθόλου δύσκολο να αποκτήσετε πρόσβαση στο μικρόφωνο ενός smartphone και να ακούσετε συνομιλίες. Εάν κάνετε λήψη μιας εφαρμογής και της παραχωρήσετε πρόσβαση στο μικρόφωνό σας (το οποίο κάνουμε συνήθως), μπορεί να την ενεργοποιήσει και να ακούσει.
3. Οι εφαρμογές smartphone σας
Από άποψη απορρήτου, οι εφαρμογές smartphone είναι ιδιαίτερα προβληματικές. Εάν παραχωρήσετε σε μια εφαρμογή όπως το Facebook ή το WhatsApp πλήρη πρόσβαση, έχει πρόσβαση στις κάμερες σας, να σας εγγράψει, να εκτελέσει λογισμικό αναγνώρισης προσώπου, να παρακολουθεί την τοποθεσία σας και πολλά άλλα. Η χορήγηση αδειών στο WeChat δίνει ουσιαστικά στην κινεζική κυβέρνηση τη δύναμη να κάνει όλα τα ίδια πράγματα, καθώς στην πραγματικότητα δεν υπάρχει διαχωριστική γραμμή στην Κίνα μεταξύ γιγαντιαίων κινεζικών εταιρειών όπως η Tencent Holdings, η οποία κατέχει το WeChat και της κυβέρνησης του Πεκίνου. Αναφερόμενος σε κινήσεις για την απαγόρευση του TikTok στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Mike Pompeo είπε πρόσφατα σε βρετανική εφημερίδα. «Δεν είναι δυνατή η ροή των προσωπικών σας πληροφοριών σε έναν Κινέζικο διακομιστή χωρίς οι υπόλοιπες πληροφορίες να καταλήξουν στα χέρια του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος».
Επομένως, εάν χρησιμοποιείτε εφαρμογές smartphone, είναι βέβαιο ότι τα δεδομένα σας συλλέγονται – και αυτές είναι μόνο οι εξωτερικά μη κακόβουλες εφαρμογές που πραγματικά ζητούν άδεια. Οι χάκερ που στοχεύουν συγκεκριμένα θα προσπαθήσουν να αποκτήσουν πρόσβαση στην κάμερά σας στέλνωντάς σας μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή κείμενα με κακόβουλο σύνδεσμο ή αρχείο που θα τους παραχωρήσει πρόσβαση εάν κάνετε κλικ σε αυτό.
Το Γραφείο Ιδιωτικών Ερευνών, ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ IPI, είναι ένας κορυφαίος ιδιωτικός οργανισμός έρευνας στην Αθήνα. Είναι ο πρώτος ιδιωτικός οργανισμός έρευνας στην Αθήνα που εισήγαγε υπηρεσία ανιχνευτή ψεύδους.
Τα Γραφεία Ιδιωτικών Ερευνών IPI ιδρύθηκαν το 1990 στο Σικάγο των ΗΠΑ, από τον Ελληνοαμερικανό ιδιωτικό ερευνητή ( Ντετέκτιβ ) Phillip Hatzis, και τώρα εδρεύει στην Ελλάδα. Ο Phillip Hatzis είναι πρώην πράκτορας πληροφοριών του αμερικανικου στρατού, έχει υπηρετήσει στον πόλεμο του Κόλπου στο Desert Shield και στο Desert Storm και είναι τώρα ιδιοκτήτης του International Private Investigators στην Αθήνα.
Discussion about this post