Τους λόγους για τους οποίους δεν αποδίδει το παρατεταμένο lockdown στην Αττική, εξήγησε η Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την ενημέρωση της Παρασκευής και αφού είχε αναφέρει ότι πάνω από 2.500 ασθενείς με κορονοϊό νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή στο λεκανοπέδιο.
Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων υποστήριξε ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί έως τώρα είναι αποτελεσματικά, ωστόσο, η Αττική είναι μία ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένη περιοχή και με μεγάλη διασπορά, ενώ έχουν επικρατήσει τα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού.
«Αναρωτιέται κανείς τι συνέβη στην Αττική. Γιατί παρά την επιβολή σκληρότερων μέτρων τόσες εβδομάδες δεν βλέπουμε την αποκλιμάκωση, στον βαθμό που ίσως θα θέλαμε» είπε η Βάνα Παπαευγγέλου και πρόσθεσε πως η Αττική διαφέρει. Εξήγησε ότι σε πολλές αστικές και ημιαστικές περιοχές «βλέπουμε ότι τα μέτρα αποδίδουν σχετικά γρήγορα και μέσα σε 1-2 εβδομάδες το επιδημιολογικό φορτίο μειώνεται».
Σε αυτό το σημείο, υπογράμμισε πως «πιστεύουμε ότι τα μέτρα είναι αποτελεσματικά, ότι μειώνουν τις κοινωνικές επαφές και συνεπώς τη διασπορά του ιού, και βέβαια δεν πιστεύουμε ότι ο κόσμος στην Αττική τηρεί λιγότερο τα μέτρα σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Απλά είναι ιδιαίτερα πυκονοκατοικημένη περιοχή, με πέντε εκατομμύρια κατοίκους και με μεγάλη διασπορά. Μπορεί στο λεκανοπέδιο να μην βιώσαμε την εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων που είχαμε δει τον Νοέμβριο στη Θεσσαλονίκη, αλλά τα μέτρα δεν έχουν αποδώσει όσο θα θέλαμε. Και η μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα σε ένα περιβάλλουν όπου έχουν επικρατήσει τα μεταλλαγμένα και πιο μεταδοτικά στελέχη του ιού εξηγούν, γιατί είναι ιδιαίτερα δύσκολο να ελεγχθεί η πανδημία. Ασφαλώς ούτε ο χειμώνας ούτε η δικαιολογημένη κόπωση βοήθησε. Το ίδιο ακριβώς βλέπουμε να συμβαίνει και σε άλλες μητροπολιτικές περιοχές, όπως η ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης».
«Ακόμη και αν σήμερα με ένα μαγικό τρόπο, με ένα μαγικό ραβδάκι σταματούσαμε κάθε νέα μετάδοση του ιού στο λεκανοπέδιο και πάλι το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα συνέχιζε να πιέζεται τουλάχιστον για τις επόμενες δύο με τέσσερις επόμενες εβδομάδες, μέχρι να μειωθεί το ιδιαίτερα αυξημένο φορτίο των ασθενών που χρήζουν νοσοκομειακής φροντίδας», συνέχισε η Βάνα Παπαευαγγέλου και πρόσθεσε ότι η διακοπή της διασποράς σήμερα θα είχε θετικό αντίκτυπο στα κρούσματα και αμέσως μετά (στις επόμενες 15-20 ημέρες) στις νοσηλείες και σιγά σιγά αργότερα στις εισαγωγές στις ΜΕΘ.
Πηγή: OTAVOICE
Discussion about this post