Μήνυμα στην κοινωνία πως οι θυσίες πιάνουν τόπο και πως θα ενταθεί η ενίσχυση των κοινωνικά ευάλωτων πολιτών, στέλνει η κυβέρνηση
Να στείλει σήμα στην κοινωνία πως οι θυσίες πιάνουν τόπο και πως θα ενταθεί η ενίσχυση των κοινωνικά ευάλωτων πολιτών, παρά τους ασφυκτικούς “μνημονιακούς” περιορισμούς, επιχειρεί η κυβέρνηση, καταρτίζοντας βήμα προς βήμα και ευρώ προς ευρώ ένα “κοινωνικό πακέτο”.
Παρά την υστέρηση εσόδων που συνεχίζει να “πονοκεφαλιάζει” το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών, στόχος του Αλέξη Τσίπρα παραμένει να αρχίσει η ενίσχυση εκείνων που βρίσκονται στο κοινωνικό περιθώριο, αλλά και η ανακούφιση όλων όσοι έχουν υπέρμετρα επιβαρυνθεί με φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.
Στο πλαίσιο αυτό, ουδόλως τυχαία ήταν η χθεσινή προαναγγελία της υπουργού Εργασίας, Έφης Αχτσιόγλου, μέσω του “Ραδιοφώνου 24/7”, πως έρχεται “κούρεμα” των προσαυξήσεων, αλλά πιθανώς και μέρους των πρωτογενών οφειλών των ελευθέρων επαγγελματιών προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Μάλιστα, η κ. Αχτσιόγλου προανήγγειλε πως τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει σχετική υπουργική απόφαση.
Νέες πρωτοβουλίες
Μερικές ώρες αργότερα, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος απαριθμούσε εκ νέου τα βασικά μέτρα ενίσχυσης των αδύναμων κοινωνικά στρωμάτων, ενώ ταυτοχρόνως ανακοίνωνε και μία ακόμη πρωτοβουλία αντίστοιχου χαρακτήρα: μία κοινωνική δράση ύψους 320 εκατομμυρίων ευρώ που θα αφορά στα φτωχά νοικοκυριά. “Είναι μια επιπλέον δράση, η οποία προκύπτει από τις δυνατότητες που έχουν δημιουργηθεί μετά από την επισκόπηση δαπανών, την οποία ολοκληρώνει το υπουργείο Οικονομικών και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους”, αποκάλυψε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Επίσης, ο υπουργός Επικρατείας υπενθύμισε πως “το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης είναι μία μορφή επιδόματος, η οποία επαναλαμβάνεται πλέον και θα επαναλαμβάνεται σε κάθε προϋπολογισμό” για να προσθέσει: “Όπως υπήρχε στον προϋπολογισμό του 2016 πρόβλεψη για το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης με συγκεκριμένο ποσό και το οποίο αφορούσε εκατοντάδες χιλιάδες συνανθρώπους μας, κατά τον ίδιο τρόπο το 2017 θα υπάρξει εκ νέου η πρόβλεψη αυτή στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους για την παροχή του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης, ύψους 760 εκατομμυρίων ευρώ, που θα καλύπτει περίπου 250.000 νοικοκυριά”.
Πέραν αυτού, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος υπενθύμισε πως θα υπάρξει διανομή “κοινωνικού μερίσματος” και από το λεγόμενο “υπερπλεόνασμα”: “Σε ό,τι αφορά το υπερπλεόνασμα, δηλαδή, το ποσό κατά το οποίο υπερβαίνεται ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος που έχουμε συμφωνήσει με τους εταίρους μας, έχουμε την δυνατότητα να προχωρήσουμε σε εφάπαξ παροχές, οι οποίες ωστόσο αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να συγκεκριμενοποιηθούν. Όταν έχουμε τα απαραίτητα στοιχεία για το ακριβές ύψος της υπέρβασης, θα αποφασίσουμε και τον τρόπο της κατανομής της”, τόνισε χαρακτηριστικά, διαβεβαιώνοντας, πάντως, ότι “η υπέρβαση για το 2017 επιτρέπει την εφάπαξ δαπάνη για την ενίσχυση και προστασία ευάλωτων οικονομικά συμπολιτών μας, καθώς και για μία σειρά άλλων δράσεων που θα εξειδικευθούν αργότερα με βάση τα στοιχεία της εκτέλεσης του προϋπολογισμού”.
Πέραν των παραπάνω, ο κ. Τζανακόπουλος ανακοίνωσε και την συνεισφορά του Δημοσίου, με ποσό ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ, “για την προστασία της κύριας κατοικίας των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, με συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια”, ενώ ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν πως το “κοινωνικό πακέτο” της κυβέρνησης δεν τελειώνει εδώ, καθώς σε όλα τα υπουργεία “ξύνουν τον πάτο του βαρελιού”, όπως λέει καλά ενημερωμένη κυβερνητική πηγή, ώστε να βρεθούν κι άλλοι πόροι για νέες κοινωνικού χαρακτήρα ρυθμίσεις που μπορούν να ανακουφίσουν συγκεκριμένες ομάδες φορολογουμένων.
Discussion about this post