Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επέλεξε να επιβάλλει ένα νέο, «οριζόντιο» lockdown σε όλη τη χώρα, επιβεβαιώνοντας πλήρως τη δική της αποτυχία και τις ευθύνες που τη βαραίνουν στη διαχείριση της πανδημίας.
Στον Έβρο εργαζόμενοι, επαγγελματίες κι επιχειρήσεις βρίσκονται πλέον σε απόγνωση. Ο εμπορικός κόσμος αναγκάζεται να ξανακλείσει τις επιχειρήσεις του, καθώς επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων μόνο με click-away. Χωρίς όμως, η κυβέρνηση να ενδιαφέρθηκε ποτέ για τον αν και πόσες επιχειρήσεις στην Περιφέρεια, στην ακριτική Ελλάδα, στον Έβρο, μπορούν αντικειμενικά να δουλέψουν και να επιβιώσουν κατά αυτόν τον τρόπο. Χωρίς, μάλιστα, να πάρει αποτελεσματικά μέτρα στήριξης.
Όλα τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν στις εξαιρετικά προβληματικές Υπουργικές Αποφάσεις που εξέδωσε η κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες, βάση των οποίων:
- Σχεδόν το 60% των επιχειρήσεων αποκλείεται από την Επιστρεπτέα Ενίσχυση 6
- Η ενίσχυση των εργαζομένων μειώνεται στα 500 ευρώ
- Εξαιρούνται από τη δυνατότητα ένταξης σε αναστολή συμβάσεων εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι
Αυτό που συμπεραίνουν οι πολίτες είναι πως η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται την πανδημία ως ευκαιρία για ένα «ξεκαθάρισμα» στο πιο δυναμικό κομμάτι της οικονομίας: στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στους ελεύθερους επαγγελματίες, στους αυτοαπασχολούμενους. Με τις αποφάσεις που λαμβάνει θα οδηγήσει στην πλήρη αδυναμία των επιχειρήσεων να ανταπεξέλθουν και να καταβάλουν μισθούς και εισφορές στους εργαζόμενους, με αποτέλεσμα τη δημιουργία νέων στρατιών ανέργων και λουκέτων.
Η κυβέρνηση πρέπει να στηρίξει άμεσα την οικονομία και τη μικρομεσαία αγορά:
- Εφάπαξ ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρηματιών για τις δαπάνες διαβίωσης των οικογενειών τους
- Κάλυψη των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας της πανδημίας
- Λήψη γενναίων μέτρων για τη διαγραφή του ιδιωτικού χρέους.
- Δημιουργία Ταμείου Επανεκκίνησης για τις επιταγές, ώστε την επομένη της άρσης του lockdown οι επιχειρήσεις να καταφέρουν να ανταπεξέλθουν και να επαναλειτουργήσουν
- Πρόβλεψη προγράμματος «24 δόσεων» για τις οφειλές τουλάχιστον προς τη ΔΕΗ
- Μέτρα στήριξης για όλους τους επαγγελματίες και τους εργαζόμενους χωρίς αποκλεισμούς.
Discussion about this post