Τρεις εστίες κινδύνου απειλούν την οικονομία και απαιτούν άμεσες, δραστικές και ολιστικές παρεμβάσεις από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για να αποφευχθούν νέες και επώδυνες περιπέτειες για επιχειρήσεις και νοικοκυριά και να σπάσουν τα αποστήματα στην παραγωγική βάση της χώρας. Η πρώτη και μεγαλύτερη απειλή σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», έχει να κάνει με την αιμορραγία στην πραγματική οικονομία που προκαλεί η μετάλλαξη της πανδημίας. Η παράταση και τα κυλιόμενα lockdown χωρίς ορατό τον χρόνο εξόδου από την κρίση κρατούν την οικονομία κολλημένη στο τέλμα καθώς επιτείνουν τα πλήγματα στην αγορά και στα εισοδήματα.
Την ίδια ώρα βραδυφλεγή βόμβα για την οικονομία και την κοινωνία αποτελεί το συνεχώς διογκούμενο ιδιωτικό χρέος που πνίγει νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Το βουνό κόκκινων οφειλών προς το Δημόσιο, τις τράπεζες και άλλους φορείς είχε φθάσει στα 235 δισ. ευρώ, ενώ λόγω της στενότητας στην αγορά και της συρρίκνωσης των εισοδημάτων εκτιμάται ότι θα εκτιναχθεί σε πάνω από 250 δισ. ευρώ. Από τον τρόπο διαχείρισης και εξυπηρέτησης των χρεών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η έκταση των πτωχεύσεων και των απολύσεων εργαζομένων αλλά και όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων που βαρύνουν τους ισολογισμούς των τραπεζών.
Είναι επιτακτική ανάγκη η διευκόλυνση των οφειλετών που θα αποτρέψει μαζικά φαινόμενα στάσης πληρωμών με αλυσιδωτές παρενέργειες στον παραγωγικό ιστό της χώρας στα δημόσια οικονομικά και στην αγορά εργασίας.
Τέλος ανησυχητικές και υπονομευτικές για την επανεκκίνηση της οικονομίας είναι σύμφωνα με «ΤΑ ΝΕΑ», οι καθυστερήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την ενεργοποίηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης με το χρονοδιάγραμμα για τις εκταμιεύσεις να πηγαίνει όλο και αργότερα. Για τη χώρα μας το Ταμείο αποτελεί τη βασική κινητήρια δύναμη για την ανάκαμψη καθώς η συμβολή του στη μεγέθυνση του ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα είναι της τάξεως του 2,5%.
Πηγή: OTAVOICE
Discussion about this post