Πρωτοφανούς σημασίας χαρακτήρισε τη Συμφωνία Εμπορίου και Συνεργασίας μεταξύ Ε.Ε. και Ηνωμένου Βασιλείου ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μ. Βαρβιτσιώτης. Όπως σημείωσε, η εν λόγω συμφωνία, η οποία υπογράφηκε το Δεκέμβριο του 2020, επετεύχθη μετά από τέσσερα χρόνια διαπραγματεύσεων και αποτελεί «μια sui generis συμφωνία με έναν πρώην εταίρο με τον οποίον έχουμε οικοδομήσει αρκετές δεκαετίες κοινής ζωής και αποφασίζουμε να πάρουμε διαζύγιο». Ταυτόχρονα, ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι «προσπαθήσαμε να βρούμε πως θα διευκολύνουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα ζωτικά συμφέροντα και των δύο πλευρών».
Ο Αναπληρωτής Υπουργός επισήμανε ότι πτυχές όπως ο χρηματοπιστωτικός τομέας βρίσκονται ακόμα υπό διαπραγμάτευση, όσον αφορά τη μελλοντική τους λειτουργία, ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν υπάρχουν πλέον ανταγωνιστικές σχέσεις και αυτό που πρέπει να δούμε είναι πως θα βρεθούμε σε αυτή την κατάσταση που θα λέγεται win win divorce και win win brexit». Ειδικά για την Ελλάδα, προσέθεσε, «είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσουμε αυτή τη σχέση». Γι’ αυτό και η Ελληνική πλευρά είχε προετοιμαστεί για κάθε σενάριο, τακτικού ή άτακτου brexit. Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι «θέλουμε η post-brexit σχέση μας με την Μεγάλη Βρετανία να είναι μια σχέση πολυσχιδής, ακόμα πιο ανεπτυγμένη από την εποχή που ήμασταν ομοτράπεζοι στις Βρυξέλλες».
Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας και Πρόεδρος της Enterprise Greece Ι. Σμυρλής, αναφέρθηκε στο νέο πρότυπο οικονομικής διπλωματίας, υπό τη σκέπη του Υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο, αξιοποιώντας το δίκτυο των Διπλωματικών Αρχών της Ελλάδας στο εξωτερικό και ενεργοποιώντας άμεσα τόσο την Enterprise Greece, όσο και τον Οργανισμό Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων, έχει θέσει ως ύψιστο στόχο την ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής επιχειρηματικότητας, μέσω του σχεδιασμού και της υλοποίησης δράσεων οικονομικής διπλωματίας σε μία σειρά χώρων – στόχων, μεταξύ των οποίων και το Ηνωμένο Βασίλειο.Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά τις διμερείς οικονομικές σχέσεις Ελλάδας – Ηνωμένου Βασιλείου, ο κ. Σμυρλής αναφέρθηκε στη βούληση της κυβέρνησης για την περαιτέρω εμβάθυνση τους, ειδικά στον κλάδο των αγρο-διατροφικών προϊόντων, που συνιστά έναν από τους σημαντικότερους τομείς των εμπορικών συναλλαγών της χώρας. Η βελτίωση των σχέσεων των δύο κρατών, και σε άλλους τομείς όπως η ναυτιλία, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ο ιατροφαρμακευτικός τομέας, η βιοτεχνολογία και γενικότερα ο τομέας της έρευνας και των καινοτόμων τεχνολογιών, αποτελεί, σύμφωνα με τον κ. Σμυρλή, επίσης, επιθυμία της κυβέρνησης.
Πηγή: mfa.gr
Discussion about this post