Μετά από 4 μήνες θυμήθηκαν να ασκήσουν δίωξη εις βάρος του Προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκου για τα συμβάντα του Σεπτεμβρίου στην κινητοποίηση των υγειονομικών έξω από το Υπουργείο Υγείας. Σήμερα το πρωί έγινε γνωστή η δικογραφία που σχηματίστηκε εις βάρος του γιατί παραβίασε – όπως κατηγορείται- τους νέους κανόνες για τη χωροθέτηση των δημοσίων συναθροίσεων.
Η κατηγορία που του αποδίδεται- σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο που δημοσίευσε η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ»- είναι ότι δεν υπάκουσε στις υποδείξεις του ειδικού διαμεσολαβητή της ΕΛ.ΑΣ. ώστε η κινητοποίηση των εργαζομένων στην οποία ηγείτο να γίνει στα όρια που είχαν ορίσει οι αστυνομικές Αρχές, με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν μικρής έκτασης επεισόδια με τους ενστόλους.
Ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ δήλωσε έκπληκτος μιλώντας το πρωί στον realfm, για το γεγονός ότι ουδέποτε έλαβε σχετική κλήση σε απολογία, αντιθέτως κατέθεσε για τα συγκεκριμένα γεγονότα σε διενέργεια εξέτασης για κατάχρηση αστυνομικής βίας, όπου δεν ζήτησε την δίωξη των αστυνομικών οργάνων βάζοντας τέλος στα γεγονότα. Όμως οι εξελίξεις ήταν διαφορετικξές κια σήμερα βρίσκεται κατηγορούμενος, προφανώς μέσα στο κλίμα αντιπαράθεσης που έχει αναπτυχθεί μεταξύ συνδικαλιστών και κυβέρνησης.
Συγκεκριμένα ο κ. Γιαννάκος ανέφερε: «Κανονικά στη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος, θα έπρεπε να έχουμε λάβει εμείς την κλήτευση για να ξέρουμε γιατί κατηγορούμαστε. Και μάθαμε από τον Τύπο σήμερα το πρωί ότι έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για μια κινητοποίηση που είχαμε κάνει τον Σεπτέμβριο και ξαφνικά σήμερα μετά τις κινητοποιήσεις που είχαμε χθες, γιατί δεν τηρήσαμε τον νέο συνδικαλιστικό νόμο, ο οποίος λέει ότι θα έπρεπε να συνεννοηθούμε με τον διαμεσολαβητή για να μην αποκλείσουμε την Αριστοτέλους μπροστά από το υπουργείο Υγείας. Πράγμα που εμείς τον Σεπτέμβρη είχαμε κάνει μια κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Υγείας, ήμασταν 200 υγειονομικοί προκειμένου να ζητήσουμε μέτρα από την κυβέρνηση στα νοσοκομεία, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας».
«Εκεί οι αστυνομικοί μας ζήτησαν να πάμε στο πεζοδρόμιο. Η Αριστοτέλους είναι ένας δρόμος ήπιας κυκλοφορίας, δεν είναι κεντρικός. Και οι οδηγοί έπαιρναν παρακαπτήριες οδούς χωρίς να σημειωθούν ταλαιπωρία και ουρές. Οι αστυνομικοί με τραυμάτισαν εμένα με κλωτσιές, αλλά και άλλους συναδέλφους και πήγαμε στο νοσοκομείο. Ζητήσαμε μάλιστα και θα σας πω κάτι που είναι σημαντικό, διατάχθηκε έρευνα στο εσωτερικό της αστυνομίας, για να διαπιστωθούν στους αστυνομικούς για το αν υπήρξε ποινική ή πειθαρχική ευθύνη για τους τραυματισμούς μας. Με παρακάλεσαν και κατέθεσα και είπα ότι παρότι τραυματίστηκα δεν επιθυμώ τη δίωξη κανενός αστυνομικού. Και νομίζαμε ότι έληξε εκεί η ιστορία. Και αντιθέτως τώρα μαθαίνουμε από τον Τύπο ότι ασκείται δίωξη. Δεν είναι μόνο σε εμένα. Ασκούνται διώξεις, όχι για τον ίδιο λόγο για τις πορείες, ασκούνται διώξεις και σε συναδέλφους μου άλλων σωματείων στα Γιαννιτσά και στην Έδεσσα γιατί ανέδειξαν τα προβλήματα των νοσοκομείων. Και ποινικές και πειθαρχικές» περιέγραψε.
«Φαίνεται λοιπόν ότι η κυβέρνηση προσπαθεί με αυταρχικό τρόπο να ελέγξει τις κινητοποιήσεις. Εμείς βέβαια δεν πρόκειται να συνεργαστούμε με την αστυνομία, θα κάνουμε τις κινητοποιήσεις μας, δεν πρόκειτα να υπακούσουμε στον νέο συνδικαλιστικό νόμο, αλλά δηλώνουμε εκ των προτέρων όμως ότι δεν πρόκειται να ταλαιπωρούμε την κοινωνία και τους οδηγούς. Από μόνοι μας ξέρουμε όταν έχουμε λίγο κόσμο, ότι πάμε στην άκρη του δρόμου. Όταν έχουμε πολύ κόσμο όμως, θα κλείνουμε τον δρόμο» συμπλήρωσε ο κ. Γιαννάκος.
Δικογραφία για το χθεσινό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο σχηματίζεται από την Αστυνομία, καθώς, σύμφωνα με αρμόδιους αξιωματικούς, έχουν παραβιαστεί πολλές διατάξεις νόμων και αποφάσεων που αφορούν στις συναθροίσεις και τη δημόσια υγεία.
Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό, η δικογραφία διενεργείται από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Αθηνών που έχει την ευθύνη, κατόπιν παραγγελίας του εισαγγελέα. Αφορά την παραβίαση της πρόσφατης απόφασης του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ για απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων έως την 1η Φεβρουαρίου, τον νόμο για τις συναθροίσεις, καθώς δεν είχε οριστεί διοργανωτής όπως προβλέπεται και πραγματοποιήθηκε πορεία, αλλά και για παράβαση του άρθρου 285 του ποινικού κώδικα περί δημόσιας υγείας για τον συνωστισμό. Μετά την ολοκλήρωσή της η δικογραφία θα αποσταλεί στον εισαγγελέα, ο οποίος θα την αξιολογήσει και θα κρίνει αν θα ασκηθούν διώξεις και σε βάρος ποιων.
Πηγή: OTAVOICE
Discussion about this post