ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό ανάπτυξης & επενδύσεων
Θέμα: Το ‘ευαίσθητο’ Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα της ΕΥΔΑΠ 100% στα χέρια ιδιώτη μέσω ΣΔΙΤ
Τον Ιούνιο του 2020 το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ, επικαλούμενο την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ του 2014 (1906/2014 Ολομ. αλλά και άλλες) που είχε κρίνει αντισυνταγματική την μετατροπή της ΕΥΔΑΠ σε ιδιωτική επιχείρηση, έκρινε με δύο αποφάσεις του, ότι η πώληση του 50,003% της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ είναι αντίθετη στα άρθρα 5 παρ. 5 και 21 παρ. 3 του Συντάγματος, όπως βάσιμα προβάλλουν οι κάτοικοι των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης, όπως και το Σωματείο των εργαζομένων στην ΕΥΑΘ, που έχουν προσφύγει στο ΣτΕ.
Σε πλήρη αντίθεση με το πνεύμα των αποφάσεων του ΣτΕ βρίσκεται η απόφαση του Πρωθυπουργού, κ. Μητσοτάκη, να προκηρύξει τρεις διαγωνισμούς για την παροχή υπηρεσιών νομικού, χρηματοοικονομικού και τεχνικού συμβούλου με σκοπό τη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού για τη διαχείριση, συντήρηση και λειτουργία του ΕΥΣ (Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα) της Αθήνας μέσω ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα). Το Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα της Αθήνας περιλαμβάνει τα φράγματα και τους ταμιευτήρες Ευήνου, Μόρνου, Μαραθώνα, λίμνη Υλίκη, γεωτρήσεις Πάρνηθας και Βοιωτικού κάμπου, υδραγωγεία μεταφοράς 400χμ. και αντλιοστάσια. Η παραχώρηση κρίσιμων υποδομών του κύκλου του νερού βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ τόνισε σχετικά ότι «εμείς ως ΕΥΔΑΠ θα πάρουμε μέρος στον διαγωνισμό για τα ΣΔΙΤ, μιας και διαθέτουμε έμπειρα στελέχη και την απαιτούμενη εμπειρία και τεχνογνωσία».
Ερωτάται ο Υπουργός:
-
Πώς τεκμηριώνεται η μείωση του ετήσιου κόστους λειτουργίας της συντήρησης μέσω της ιδιωτικοποίησης, λόγος που επικαλείται η κυβέρνηση;
-
Ποια θα είναι η επίπτωση στην τιμή και ποια στην ποιότητα του παρεχόμενου νερού στους καταναλωτές και πώς προστατεύεται το νερό ως δημόσιο αγαθό;
Ο ερωτών Βουλευτής
Κρίτων Αρσένης
Discussion about this post