Ο Βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της Ε.Α., Α. Δημοσχάκης, προέβη (19/1) σε κοινοβουλευτική παρέμβαση καταθέτοντας στο Προεδρείο της Βουλής την επιστολή-ψήφισμα της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας-Θράκης (ΣΤ’ ΚΟΜΑΘ), αναφορικά με την αναστολή της δραστηριότητας της άσκησης θήρας στο πλαίσιο των μέτρων περιορισμού της εξάπλωσης της πανδημίας.
Όπως υπογραμμίζεται, πρόκειται για μία κατ’ εξοχήν μοναχική και υπαίθρια δραστηριότητα, χαμηλού κινδύνου ως προς την διασπορά της πανδημίας, η οποία μάλιστα στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε., έχει εξαιρεθεί από τα οριζόντια μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων.
Οι εξήντα τρεις (63) Κυνηγετικοί Σύλλογοι της Ομοσπονδίας, εκ των οποίων οι επτά (7) δραστηριοποιούνται στον Έβρο, συμβάλλουν στην προστασία της οικολογίας και στην ισορροπία της Φύσης!!Επίσης συντελούν στη διασφάλιση της εθνικής και δημόσιας ασφάλειας και υγείας αν ληφθεί υπόψιν ότι τα μέλη αυτών είναι ενταγμένοι στην Εφεδρεία & στην Εθνοφυλακή που μαζί με τον τακτικό Στρατό αποτελούν το Ελληνικό Στράτευμα!!
Συγκεκριμένα, οι κυνηγοί συνδράμουν σημαντικά στη διαχείριση της άγριας πανίδας, όπως είναι για παράδειγμα η συμβολή της θήρας στη διαχείριση του υπερπληθυσμού των αγριόχοιρων και των ημίαιμων χοίρων, από τις επιδρομές των οποίων οι αγροτικές καλλιέργειες των αγροτών του Ν.Έβρου έχουν υποστεί πρόσφατα σημαντικές ζημιές!
Συνάμα, η ανθρώπινη δραστηριότητα και παρουσία στην εθνικά ευαίσθητη και νευραλγική περιοχή του Έβρου, λειτουργεί αποτρεπτικά για την παραβίαση των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων και συμβάλλει στην προάσπιση της εδαφικής μας κυριαρχίας.
Προτείνεται, η επανεξέταση του μέτρου αναστολής της συγκεκριμένης δραστηριότητας προκειμένου να επιτραπεί εκ νέου η άσκηση αυτής, υπό τον γνώμονα όλων των απαραίτητων όρων και μέτρων ασφαλείας που επιτάσσει η υγειονομική πραγματικότητα της χώρας!!
Ακολουθεί αναλυτικά η Αναφορά :
ΘΕΜΑ : ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΥ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΆΣΚΗΣΗ ΘΗΡΑΣ
Ο Βουλευτής Έβρου, Αναστάσιος Δημοσχάκης, καταθέτει στο προεδρείο της Βουλής την επιστολή-ψήφισμα της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας-Θράκης (ΣΤ’ ΚΟΜΑΘ), αναφορικά με την ισχύουσα απαγόρευση μετακίνησης για άσκηση θήρας, στο πλαίσιο των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας.
Η Κυνηγετική Ομοσπονδία, εκπροσωπώντας συνολικά εξήντα τρεις (63) Κυνηγετικούς συλλόγους με περίπου 40.000 μέλη, υπογραμμίζει ότι η δραστηριότητα της άσκησης θήρας συνιστά μία κατ’ εξοχήν μοναχική και υπαίθρια δραστηριότητα και ως εκ τούτου δεν δύναται να αποτελέσει κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και την διασπορά του κορονοϊού.
Μάλιστα, αναφέρεται ότι στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε., οι οποίες παρατίθενται ονομαστικά, η εν λόγω κυνηγετική δραστηριότητα έχει εξαιρεθεί από τα οριζόντια μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων, και σε ορισμένες δε περιπτώσεις ακόμα και χωρίς την πρόβλεψη αριθμητικού ή έταιρου περιορισμού.
Συντρέχουν σημαντικοί λόγοι για την επανεξέταση της αναστολής της συγκεκριμένης δραστηριότητας, οι οποίοι σχετίζονται με την ασφάλεια των εθνικά ευαίσθητων περιοχών, όπως ο ακριτικός Έβρος, της δημόσιας ασφάλειας και υγείας καθώς και της προστασίας του περιβάλλοντος.
Ειδικότερα, οι επτά (7) κυνηγετικοί σύλλογοι οι οποίοι δραστηριοποιούνται στον ακριτικό Έβρο, συνιστούν εν δυνάμει φρουρούς της οικολογίας καθώς και υπερασπιστές των συνόρων μας.
Αποτελούν σχεδόν στο σύνολο τους εκλεκτά μέλη της Εφεδρείας & της Εθνοφυλακής τους οποίους εμπιστεύεται το επίσημο Κράτος γιατί με τον Τακτικό Στρατό αποτελούν το Ελληνικό Στράτευμα σε περίπτωση εθνικής εμπλοκής!!
Το κυνήγι αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο για την διαχείριση της πανίδας, όπως για παράδειγμα στην σημερινή αντιμετώπιση του υπερπληθυσμού των αγριόχειρων και ημίαιμων χοίρων στο εγγύς περιβάλλον μας..
Επισημαίνεται, ότι οι αγροτικές καλλιέργειες στον Έβρο έχουν υποστεί πρόσφατα σημαντικές ζημιές από επιδρομές αγριόχοιρων!!
Συνάμα, η ανθρώπινη παρουσία, κυρίως στη συνοριογραμμή, όπως των κυνηγών των ψαράδων εσωτερικών υδάτων και λοιπών άλλων κατοίκων της ακριτικής υπαίθρου που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή λειτουργεί αποτρεπτικά για την παραβίαση των χερσαίων & θαλάσσιων συνόρων και χαρακτηρίζεται αναγκαία!
Η αναστολή της κυνηγετικής δραστηριότητας, λόγω της πρωτοφανούς πανδημίας, έχει διαταράξει όχι μόνο το οικολογικό σύστημα αλλά και αυτό της εθνικής και δημόσιας ασφάλειας!
Λαμβάνοντας υπόψη λοιπόν τους ανωτέρω λόγους, κρίνεται σκόπιμο να επανεξεταστεί η άρση του μέτρου της απαγόρευσης μετακίνησης των κυνηγών για άσκηση θήρας, πάντοτε υπό τον γνώμονα της λήψης κανόνων υγειονομικής ασφάλειας, όπως είναι για παράδειγμα ο αριθμητικός και χωροταξικός περιορισμός.
Άλλωστε, οι κυνηγοί διαθέτουν την απαιτούμενη άδεια άσκησης θήρας που συνιστά δημόσιο έγγραφο και μπορεί να εξακριβωθεί από τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές, προκειμένου να ελεγχθεί η σκοπιμότητα μετακίνησής τους.
Discussion about this post