Σε συνέχεια της συνεργασίας του με τους αρμόδιους Υπουργούς ο βουλευτής κι Επίτιμος Αρχηγός της Ε.Α., Α.Δημοσχάκης κατέθεσε Γραπτή Ερώτηση προς τα Υπουργεία, Εσωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης, Υποδομών- Μεταφορών Ανάπτυξης- Επενδύσεων και το Περιβάλλοντος- Ενέργειας σχετικά με το ζήτημα των καταστροφών που προκλήθηκαν σε όλο το μήκος του Ν.Έβρου από τις έντονες βροχοπτώσεις στις 12/1/2021.
Συγκεκριμένα υπογραμμίζει ότι όλοι οι Δήμοι του Έβρου επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως διαπίστωσε κι ο ίδιος στο οδοιπορικό-αυτοψία που πραγματοποίησε κατά το διήμερο 16&17/1/21.
Στην παρέμβαση του αναφέρει με συγκεκριμένα στοιχεία και ανά Δήμο τις καταστροφές που καταγράφονται τόσο στις υποδομές, σε αναχώματα, στις επικοινωνίες, σε συστήματα ύδρευσης-άρδευσης , σε αποθήκες, σε αγροτικά μηχανήματα & πάσης κατηγορίας οχήματα, στην οδοποιία, στις αγροτικές καλλιέργειες καθώς επίσης και στις επιχειρήσεις και κατοικίες των κατά τόπους οικισμών.
Επίσης ρωτά τους αρμόδιους Υπουργούς για τις ενέργειες στις οποίες προτίθενται να προβούν προκειμένου να ανακουφιστούν οι κάτοικοι, οι αγρότες και οι επαγγελματίες των πληγεισών περιοχών & αν προτίθενται να χρηματοδοτήσουν τους Δήμους και την ΠΑΜΘ για την αποκατάσταση των υποδομών.
Παράλληλα αναδεικνύει την αναγκαιότητα της κατασκευής του φράγματος στο Μ.Δέρειο, και της Μάνθειας (βλ. Γραπτή Ερώτηση http://www.dimoschakis.gr/o-καταβεβλημένος-κόπος-των-ελλήνων-παρ/ και υπενθυμίζει την πρόσφατη πρόταση του στην Διακομματική Επιτροπή για την πρόοδο της Θράκης http://www.dimoschakis.gr/τεκμηριωμένος-με-πληρότητα-ρεαλισμό/) τα οποία φράγματα μπορούν να παίξουν καταλυτικό ρόλο στην προστασία των περιοχών από πλημμυρικά φαινόμενα στο μέλλον, ενώ παράλληλα θα διασφαλίσουν την ύδρευση, την άρδευση αλλά και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Ακολουθεί αναλυτικά η Ερώτηση:
ΕΡΩΤΗΣΗ
Αλεξανδρούπολη 18/01/2021
Θέμα: Μέτρα ανακούφισης για τις πληγείσες από τα ακραία καιρικά φαινόμενα (12/01) περιοχές του Έβρου!!
Προς:
- Υπουργείο Εσωτερικών
- Υπουργείο Υποδομών -Μεταφορών
- Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης-Τροφίμων
- Υπουργείο Ανάπτυξης- Επενδύσεων
- Υπουργείο Περιβάλλοντος- Ενέργειας.
Οι έντονες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν 12/01/21 στον Ν.Έβρου προκάλεσαν πρωτόγνωρες ζημιές στην εδαφική αρμοδιότητα των χερσαίων Δήμων όπως σε κατοικίες, σε καλλιέργειες, σε επιχειρήσεις, σε υποδομές, σε αναχώματα, στις επικοινωνίες, σε συστήματα ύδρευσης-άρδευσης, σε αποθήκες, σε αγροτικά μηχανήματα & πάσης κατηγορίας οχήματα.
Συγκεκριμένα στον Δήμο Αλεξανδρούπολης εντοπίζονται προβλήματα στους οικισμούς Λουτρά, Πόρος, Φέρες, Ιτέα, Απαλός, Άνθεια & στον τοπικό Αερολιμένα!
Στην συγκεκριμένη περιοχή διαπιστώθηκαν σοβαρές ζημίες στο δίκτυο ύδρευσης, ειδικότερα στον κεντρικό αγωγό ύδρευσης της ΔΕΥΑΑ από τον ταμιευτήρα έως τον οικισμό Λουτρών.
Στον εν λόγω οικισμό κατέρρευσε η κεντρική πεζογέφυρα & υπέστησαν ζημιές κατοικίες, αποθήκες , επιχειρήσεις αγροτικά μηχανήματα & λοιπά οχήματα!
Στον οικισμό των Φερών υπέστησαν ζημιές στις χειμερινές καλλιέργειες καθώς κι στις αγροτικές αποθήκες λόγω της ρήξης του αναχώματος.
Παράλληλα δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί η εκτίμηση των καταστροφών που υπέστησαν επιχειρήσεις στην περιοχή από την Μαϊστρο μέχρι & τα Λουτρά.
Στον Δήμο Σουφλίου και συγκεκριμένα στους οικισμούς Λυκόφη, Πρωτοκκλήσι & Μικρό Δέρειο εντοπίζονται ζημιές σε κατοικίες (ύψος 2μ. νερό) με πλήρη καταστροφή αυτών!
Στον Δήμο Διδυμοτείχου επλήγησαν οι οικισμοί Μεταξάδες, Πολιά, Αλεποχώρι & Αβδέλλα.
Συγκεκριμένα διαπιστώθηκαν ολικές καταστροφές στο επαρχιακό δίκτυο με ταυτόχρονη διακοπή της κυκλοφορίας σε αυτό & κυρίως σε δυο βασικά σημεία (Αβδέλλας & Πολιάς) ένθεν & ένθεν του Ερυθροποτάμου!
Οι καταστροφές στα αναχώματα της κοιλάδας του Ερυθροποτάμου από Αλεποχώρι είναι βιβλικές με συνεπακόλουθο τις μεγάλες καταστροφές στις καλλιέργειες, αποθήκες, μηχανήματα, φωτοβολταϊκά πάρκα κ.ά
Τέλος στον Δήμο Ορεστιάδος εντοπίζονται κυρίως καταστροφές στις αγροτικές καλλιέργειες μεταξύ Ορεστιάδος, Πύργου – Λεπτής & Νεοχωρίου!
Η πρόσφατη θεομηνία ανέδειξε την αναγκαιότητα επικαιροποίησης δυο σημαντικών έργων τα οποία θα προστατέψουν την περιοχή από παρόμοια φαινόμενα ενώ παράλληλα θα δώσουν αναπτυξιακή προοπτική.
Αναφέρομαι στην κατασκευή των φράγματων Δερείου και Μάνθειας, τα οποία αναδεικνύονται ως απολύτως απαραίτητα!
Τα εν λόγω έργα τα έχω αναδείξει ήδη με Γραπτή Ερώτηση (http://www.dimoschakis.gr/o-καταβεβλημένος-κόπος-των-ελλήνων-παρ/) αλλά και στο φάκελλο των προτάσεών μου στο πλαίσιο της Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη στην Θράκη(http://www.dimoschakis.gr/τεκμηριωμένος-με-πληρότητα-ρεαλισμό/).
Η απάντηση του αρμόδιου Υπουργείου τον Δεκέμβριο του 2017 ήταν ότι «η Διεύθυνση Αντιπλημμυρικών & Εγγειοβελτιωτικών Έργων έχει προτείνει στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) του 2017 τις μελέτες για τα φράγματα Δερείου και Μάνθειας, προκειμένου να ωριμάσουν για δημοπράτηση και να δρομολογηθεί η κατασκευή τους.»
Με το φράγμα Δερείου θα καθίσταται δυνατός ο έλεγχος του όγκου των υδάτων που καταλήγει στην κοιλάδα του Ερυθροποτάμου, ο οποίος πηγάζει από τον ορεινό όγκο της περιοχής του Μ.Δερείου και καταλήγει στον ποταμό Έβρο.
Με το ίδιο τρόπο θα προστατευτούν οι περιοχές Φερών, Ιτέας & Πόρου με το φράγμα της Μάνθειας
Τα εν λόγω έργα που θα διασφαλίσουν την προστασία της περιοχής, την ύδρευση, άρδευση αλλά και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας!
Επειδή δηλώνω ‘αυτόπτης μάρτυρας’ ενός διαχρονικού ζητήματος & επειδή ακούω τους πολίτες από σεβασμό γιατί έχουν γνώση , εμπειρία & κρίση, προτίθεμαι να επανέλθω με νέα κοινοβουλευτική παρέμβαση καθώς οι καταστροφές που προέκυψαν στην περιοχή λόγω των έντονων βροχοπτώσεων ανέδειξαν εκ νέου την αναγκαιότητα του έργου.
Λαμβάνοντας υπόψιν τα ανωτέρω:
1·Ποιες είναι οι ενέργειες στις οποίες προτίθενται να προβούν τα αρμόδια Υπουργεία προκειμένου να ανακουφιστούν οι κάτοικοι, οι αγρότες και οι επαγγελματίες των πληγεισών περιοχών από τις καταστροφές όπως έπραξε πρόσφατα η Κυβέρνηση στην Καρδίτσα;
2· Προτίθενται τα αρμόδια Υπουργεία να προβούν σε χρηματοδότηση των Δήμων και της Περιφέρειας για την αποκατάσταση των καταστροφών στις υποδομές του Νομού;
3·Σε ποιά φάση βρίσκονται τα έργα Φράγμα Δερείου και Φράγμα Μάνθειας, τα οποία αναδεικνύονται απολύτως απαραίτητα για την πολυποίκιλη ανάπτυξη & αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής;
Discussion about this post