Συστατικά
1-2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 μεσαίο κρεμμύδι
1 ματσάκι φρέσκο βασιλικό
2 σκ. σκόρδο
1 κ.σ. ξίδι από κόκκινο κρασί ή ξίδι βαλσάμικο
1 κιλό ώριμες τομάτες ή 2×400 γρ. τοματάκια κονσέρβα
1 πρέζα αλάτι
μαύρο πιπέρι
480 γρ. μακαρόνια ολικής άλεσης.
50 γρ. τυρί παρμεζάνα
Μέθοδος Εκτέλεσης
Ξεφλουδίζουμε και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι.
Βάζουμε ένα βαθύ τηγάνι σε χαμηλή φωτιά. Σοτάρουμε το κρεμμύδι με λίγο ελαιόλαδο μέχρι να χρυσαφίσει για 5-7 λεπτά.
Κόβουμε τα φύλλα από το ματσάκι βασιλικού και δένουμε με σπάγκο τα κοτσάνια. (με αυτόν το τρόπο δημιουργούμε ένα μπουκέ γκαρνί μυρωδικών, το οποίο θα αποσύρουμε μετά από το τηγάνι μας)
Χοντροκόβουμε τα φύλλα βασιλικού και τα προσθέτουμε στο τηγάνι μας.
Ψιλοκόβουμε το σκόρδο μας και το προσθέτουμε μέσα στο τηγάνι και ανακατεύουμε.
Χοντροκόβουμε τις τομάτες, τις πιέζουμε λίγο να χάσουν τα πολλά ζουμιά τους και αφήνουμε στην άκρη.
Σβήνουμε με το μπαλσάμικο. Αφήνουμε για λίγα λεπτά να εξατμιστεί το μπαλσάμικο και προσθέτουμε τις τομάτες.
Προσθέτουμε πιπέρι και αλάτι και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
Μαγειρεύουμε για περίπου 15 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα μας.
Όταν είναι σχεδόν έτοιμη η σάλτσα βγάζουμε τα κοτσάνια βασιλικού. (μπουκέ γκαρνί)
Βάζουμε μία κατσαρόλα με αλατισμένο νερό στη φωτιά να βράσει. Μόλις βράσει το νερό, προσθέτουμε τα μακαρόνια και μαγειρεύουμε σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή, για 5-6 λεπτά. Θέλουμε τα μακαρόνια μας να είναι al dente
Μόλις τα ζυμαρικά είναι έτοιμα, τα βγάζουμε από τη φωτιά. Κρατάμε μία κούπα από το νερό που βράσαμε στην άκρη και ρίχνουμε τα μακαρόνια στο σουρωτήρι να στραγγίξουν.
Ρίχνουμε τα ζυμαρικά στο τηγάνι με τη σάλτσα και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε στη σάλτσα μας αν είναι κάπως πηχτή λίγο από το νερό που έχουμε κρατήσει
Σερβίρουμε με επιπλέον φύλλα βασιλικού, φρέσκο πιπέρι, ελαιόλαδο και επιπλέον παρμεζάνα
Tip
Εάν οι τομάτες μας δεν είναι ώριμες μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λίγη ζάχαρη!
Discussion about this post