Έκκληση για τήρηση των περιοριστικών μέτρων απηύθυναν εκ νέου οι ειδικοί, ενόψει του ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς, που όπως και τα Χριστούγεννα… μεταφέρεται για το μεσημέρι, διαμηνύοντας ότι μπορεί το εμβόλιο να αποτελεί το μέσο για να «πάρουμε πίσω τη ζωή μας» ωστόσο μέχρι να επιτευχθεί συνολική ανοσία, θα περάσουν αρκετοί μήνες ακόμη.
Είναι ενδεικτικό ότι η Βάνα Παπαευαγγέλου σημείωσε στην ενημέρωση της Τρίτης, ότι τα ενεργά κρούσματα στη χώρα μας είναι πολλά και συγκεκριμένα ανέρχονται σε 8.500, εκ των οποίων τα 2.000 στην Αττική και τα 1.600 στη Θεσσαλονίκη, ενώ η διασπορά αφορά σε όλη την Επικράτεια. Υπογράμμισε, επίσης, ότι η πληρότητα στις ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη αγγίζει το 91% για να συμπληρώσει πως με δεδομένο ότι ένας στους τέσσερις νέους ασθενείς, είναι ηλικίας άνω των 65 ετών, «το ΕΣΥ θα συνεχίσει να πιέζεται» και οι ισορροπίες είναι «ευαίσθητες», ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα.
«Ας μην αφήσουμε την ανάγκη μας για λίγες ώρες διασκέδασης να θέσει σε κίνδυνο την υγεία τη δική μας και των αγαπημένων προσώπων μας», τόνισε για να υπενθυμίσει ότι ένας ασυμπτωματικός ασθενής μπορεί να μεταδώσει τη λοίμωξη μέσα σε λίγες ώρες και ότι βασικής σημασίας παράγοντες είναι τόσο το μέγεθος της παρέας όσο και η διάρκεια της συνάθροισης. «Δεν αλλάζουμε τη συμπεριφορά μας μέχρι να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού», είπε η κ. Παπαευαγγέλου και συμπλήρωσε ότι «στόχος είναι όλοι να φτάσουμε στο ραντεβού με το εμβόλιο».
Στο ίδιο πλαίσιο, ο Γκίκας Μαγιορκίνης υπογράμμισε ότι το σύστημα Υγείας αποσυμφορείται πολύ πιο αργά από ό,τι συμπιέστηκε γι’ αυτό και οι γιορτές αυτές «είναι διαφορετικές» για να προσθέσει ότι «οι συναντήσεις σε κλειστούς χώρους χωρίς χρήση μάσκας σε γιορτινές συνθήκες δημιουργούν συνθήκες υπερμετάδοσης του ιού. Ό,τι κερδίζουμε με κόπο πρέπει να το διατηρήσουμε». «Δυστυχώς ακόμα δεν είμαστε σε επίπεδο για κοινωνική χαλάρωση», είπε με νόημα ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.
Πηγή: OTAVOICE
Discussion about this post