Μια «πολίτης δημοσιογράφος», η οποία είχε συλληφθεί επειδή κάλυψε την επιβολή καραντίνας στην πόλη Ουχάν, καταδικάστηκε σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση.
Αυτό γνωστοποίησε συνήγορός της, έναν χρόνο μετά την εμφάνιση του νέου κορονοϊού σε αυτή την κινεζική μεγαλούπολη.
Την καταδίκη της Τζανγκ Ζαν, πρώην δικηγόρου, 37 ετών, επέβαλε δικαστήριο της Σαγκάης έπειτα από ακροαματική διαδικασία που διήρκεσε μερικές ώρες, δήλωσε στον Τύπο ο Ρεν Τσουάνιου, ένας από τους συνηγόρους της.
Σύμφωνα με το BBC, μετά τη σύλληψή της η κ. Ζαν προχώρησε σε απεργία πείνας, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για την άδικη κράτησή της, με αποτέλεσμα να επηρεαστεί αρνητικά η υγεία της.
Αποστολή του ΠΟΥ στην Κίνα, οι επιστήμονες θα επισκεφθούν και την Ουχάν
Η διεθνής ομάδα επιστημόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που έχει αναλάβει να ερευνήσει την προέλευση του SARS-CoV-2, θα μεταβεί στην περιοχή της Ουχάν, το λίκνο της πανδημίας, χωρίς να «επιβλέπεται» από το Πεκίνο, διαβεβαίωσε ο ΠΟΥ.
Η ομάδα των ειδικών αναμένεται να ταξιδέψει στην Κίνα κατά την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου.
Τις προηγούμενες μέρες ο ΠΟΥ επιβεβαίωσε την αποστολή αυτή, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις για το πότε ακριβώς θα ξεκινήσει η αποστολή και ποιες περιοχές θα επισκεφθούν οι εμπειρογνώμονες.
«Η ομάδα θα πάει στην Ουχάν, αυτός είναι ο στόχος της αποστολής», είπε σήμερα ο Μάικ Ράιαν, ο επικεφαλής της υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων υγειονομικών καταστάσεων του ΠΟΥ. «Δεν έχουμε ακόμη την ημερομηνία αναχώρησης, επειδή οργανώνουμε τεχνικά ζητήματα, τις βίζες και τις πτήσεις, όμως αναμένουμε ότι η ομάδα θα αναχωρήσει την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου», πρόσθεσε.
Τα μέλη της αποστολής θα τεθούν σε καραντίνα μετά την άφιξή τους στο Πεκίνο. «Ο στόχος είναι να πάμε εκεί όπου εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα σε ανθρώπους», επανέλαβε ο Ράιαν.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο αρχικός φορέας του ιού ήταν κάποιο είδος νυχτερίδας, όμως μέχρι τώρα δεν γνωρίζουν ποιο ήταν το ζώο-ξενιστής που οδήγησε στη μόλυνση των ανθρώπων.
Η αποστολή αποτελείται από δέκα επιστήμονες από τη Δανία, τη Βρετανία, την Ολλανδία, την Αυστραλία, τη Ρωσία, το Βιετνάμ, τη Γερμανία, τις ΗΠΑ, το Κατάρ και την Ιαπωνία. «Θα συνεργαστούμε με τους Κινέζους συναδέλφους μας. (Οι επιστήμονες του ΠΟΥ) δεν θα επιβλέπονται, όπως το λέτε, από Κινέζους αξιωματούχους», πρόσθεσε ο Ράιαν απαντώντας στην ερώτηση μιας δημοσιογράφου.
Πηγή: OTAVOICE
Discussion about this post