Τη στήριξη στον απεργιακό αγώνα και τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων στα ΜΜΕ ενάντια στον Νόμο Πέτσα, εξέφρασε η αν. Τομεάρχης Ενημέρωσης κι Επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Νατάσα Γκαρά, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με εκπροσώπους της ΠΟΕΣΥ – ΠΟΣΠΕΡΤ – ΠΟΕΠΤΥΜ, στην οποία συμμετείχε, επίσης, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, ο Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Μάριος Κάτσης και ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Νάσος Ηλιόπουλος.
Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, καθώς ο «Νόμος Πέτσα» είναι ένας οδοστρωτήρας για τους εργαζόμενους, ακυρώνοντας εργασιακά δικαιώματα 25 ετών. Φέρνει δραματική μείωση θέσεων εργασίας, μαζικές απολύσεις, αλλαγή στις σχέσεις εργασίας, ενώ εισάγει και τους «δανεικούς» ή ενοικιαζόμενους εργαζόμενους. Την ίδια στιγμή, προβλέπονται δώρα και φωτογραφικές ρυθμίσεις για τους καναλάρχες και τα «γαλάζια παιδιά» της ΕΡΤ.
Από την άλλη, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη ή ενίσχυση για τα Περιφερειακά ΜΜΕ, καθώς παραμένει αρρύθμιστο το πεδίο στους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, ενώ έχουν παγώσει τα προγράμματα ενίσχυσης του Περιφερειακού Τύπου.
Τις επόμενες μέρες ως ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θα παρουσιάσουμε ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων για την οικονομική ενίσχυση των ΜΜΕ, αλλά και τη θεσμική θωράκιση του πεδίου, με γνώμονα τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, τον πλουραλισμό και την ανάκτηση της αξιοπιστίας των ΜΜΕ, σε συνεργασία και διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συζήτηση με τους εργαζόμενους τόνισε:
«Θεωρώ ότι το νομοσχέδιο δεν απαντάει στις ανάγκες των εργαζομένων, αλλά ούτε των επιχειρήσεων. Διαβλέπω πολιτική σκοπιμότητα. Το νομοσχέδιο είναι απαράδεκτο γιατί αφορά τις ανάγκες κάποιων επιχειρηματικών συμφερόντων και είναι σύμφωνο με την ιδεολογία της κυβέρνησης, η οποία επιθυμεί την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Δημιουργεί εργαζόμενους τριών ταχυτήτων: Τους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης, τους εργαζόμενους με σύμβαση έργου, και τους εργαζόμενους σε συνδεδεμένες εταιρείες, δηλαδή μεταφερόμενους εργαζόμενους. Έτσι, με αυτόν τον τρόπο, επιφέρει πλήγμα στη δυνατότητα υπογραφής συλλογικής σύμβασης εργασίας, ενώ δυσκολεύει και την πρόσβαση στον ΟΜΕΔ. Στο νομοσχέδιο υπάρχουν φωτογραφικές διατάξεις, που αποσκοπούν στον έλεγχο της Ενημέρωσης και για τον λόγο αυτό είμαστε κάθετα αντίθετοι σε αυτή την προσπάθεια. Δεν είμαστε αντίθετοι με την ενίσχυση του Τύπου, αλλά όχι με αυτόν τον τρόπο. Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, όταν αναλάβαμε την κυβέρνηση, ήταν 1800. Όταν φύγαμε ήταν 3000. Η στήριξη της εργασίας αποτελούσε και αποτελεί βασικό μας στόχο.
Ο Τύπος και τα ΜΜΕ είναι σε οικονομική κρίση, αλλά, επιτρέψτε μου, βρίσκονται και σε κρίση αξιοπιστίας. Η ενίσχυση των ΜΜΕ πρέπει να έχει κριτήριο την προστασία της εργασίας, αλλά και τη διαφάνεια. Δεν δεχόμαστε τις κρυφές διατάξεις και τις ενισχύσεις με τον τρόπο της «λίστας Πέτσα». Πρέπει, επιπλέον, να στηριχθούν και οι περιφερειακοί σταθμοί, γιατί εκεί υπάρχει πλήρης αδιαφορία. Ίσως, γιατί στόχος δεν είναι η ενίσχυση του πλουραλισμού, αλλά ο έλεγχος της Ενημέρωσης. Εμείς στη Βουλή, με βασικό κριτήριο τη στήριξη της εργασίας, θα καταθέσουμε δέσμη προτάσεων, αλλά περιμένουμε και από εσάς πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της αξιοπιστίας και του πλουραλισμού των ΜΜΕ. Ο αγώνας σας είναι δίκαιος και αξίζει να στηριχθεί. Θέλουμε να πετύχετε, γιατί πρόκειται για το βάθεμα της δημοκρατίας και θα στηρίξουμε όλες αυτές τις πρωτοβουλίες».
Discussion about this post