Συνεδριάζει αύριο, Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου, η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία να είναι πιο ορατό από ποτέ. Ήδη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με συντριπτική πλειοψηφία έχει ζητήσει άμεσες κυρώσεις κατά της Τουρκίας, ενώ κορυφαία στελέχη της ΕΕ έχουν τοποθετηθεί σκληρά απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις. Η στάση της Τουρκίας δεν αφήνει άλλα περιθώρια στους «27» παρόλο που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ελπίζει στην παράταση της περιόδου χάριτος, με γερμανική παρέμβαση.
Από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής του Σεπτεμβρίου που έδωσε χρονικό τελεσίγραφο στον Ερντογάν να εγκαταλείψει την πολιτική των προκλήσεων και των παραβιάσεων του Διεθνούς Δικαίου, δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτα. Απεναντίας συνεχίστηκε η τουρκική προκλητικότητα κατά Ελλάδας και Κύπρου, με αναβαθμισμένες απειλές, ενώ στοχοποιήθηκε από την Άγκυρα, η Γαλλία και ο Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν.
Επιπλέον ο ρόλος που διαδραμάτισε η Τουρκία στην εισβολή του Αζερμπαϊτζάν στο Αρτσάχ, στέλνοντας χιλιάδες μισθοφόρους , τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξαν κατά των Αρμενίων, η συνεχιζόμενη εμπλοκή της στη Λιβύη που αποσταθεροποιεί την περιοχή και η ισλαμική φονταμενταλιστική ρητορική που αποτελεί μανδύα της τρομοκρατικής δράσης ακραίων κύκλων στην Ευρώπη, έχουν εξοργίσει τους ευρωπαίους ηγέτες , που βλέπουν ένα κίνδυνο να γιγαντώνεται στις αυλές τους και να πιέζονται από τους ευρωπαίους πολίτες.
Μπορεί ο Ερντογάν και αυτή την φορά να ξεφύγει από την ευρωπαϊκή μέγγενη και πως μέσα σε όλο αυτό το αρνητικό κλίμα θα σιωπήσει η Ευρώπη; Πως θα κρατήσει την αξιοπρέπεια και το κύρος της όταν θα κλείσει τα μάτια απέναντι σε ένα παρανοϊκό τρομοκράτη που απειλεί συστηματικά, που συμπεριφέρεται σαν νέος Πορθητής Μωάμεθ και οδηγεί σε αποσταθεροποίηση μια ευρύτερη περιοχή;
Το μέτωπο κρατών κατά της Τουρκίας είναι ισχυρό και απαρτίζεται από χώρες όπως Γαλλία, Ελλάδα, Κύπρος, Αυστρία, Ολλανδία, Σλοβενία, Σλοβακία και Λουξεμβούργο είναι υπέρ των «σκληρών» κυρώσεων στην Τουρκία, ενώ αντίθετη προσέγγιση με επικεφαλής τη Γερμανία έχουν χώρες όπως η Ισπανία, Μάλτα, Ουγγαρία, Ιταλία και Πολωνία. Όμως η συμπεριφορά του Ερντογάν το τρίμηνο του τελεσιγράφου έχει στείλει στις μετριοπαθείς χώρες ( κάποιες εξ αυτών λόγω οικονομικών συμφερόντων) το λάθος μήνυμα και θα είναι πολύ δύσκολο στην Άνγκελα Μέρκελ να επιτύχει μια ακόμη περίοδο ατιμωρησίας στον τουρκικό εξτρεμισμό.
Είναι χαρακτηριστικές οι θέσεις που έχει αναπτύξει τα τελευταία εικοσιτετράωρα ακόμη και ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας που έκανε αναφορά για επιβολή κυρώσεων δείγμα του ότι η Γερμανία αντιλαμβάνεται πως η επιμονή στήριξης του παραβατικού Ερντογάν θα την απομονώσει και θα της κλονίσει τον ηγετικό ρόλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ανάπτυξη ενός αντιγερμανικού ρεύματος, που ήδη καλλιεργείτε έντονα, τρομάζει το Βερολίνο που συνυπολογίζει τις συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο.
Η ελληνική πλευρά έχει ζητήσει την υιοθέτηση σκληρών κυρώσεων κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην επιβολή εμπάργκο πώλησης όπλων, θέτοντας στο τραπέζι έντονα την δυσαρέσκεια της, ειδικά προς το Βερολίνο, πως δε μπορεί ευρωπαϊκά κράτη να εξοπλίζουν τρίτη χώρα που απειλεί τα ευρωπαϊκά σύνορα και κράτη μέλη. Δεν μπορεί η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη να είναι σε δεύτερη μοίρα από τα οικονομικά συμφέροντα κάθε χώρας- μέλους, διότι καταλύεται η ευρωπαϊκή συνοχή.
Πηγή: OTAVOICE
Discussion about this post