Για να συνεχίσουν να καλύπτουν αυτούς τους κινδύνους, οι ασφαλιστές κινητοποιούνται για να αποτρέψουν την υπερθέρμανση του πλανήτη.
Καταστροφικές πλημμύρες, καταιγίδες θανατηφόρα, καταστροφικές δασικές πυρκαγιές … Σχεδόν πέντε χρόνια μετά τη συμφωνία για το κλίμα του Παρισιού, ακραία περιστατικά δείχνουν πως η κλιματική αλλαγή είναι σε άνοδο: « Ακραία καιρικά φαινόμενα συνδέονται με την κλιματική αλλαγή είναι η βασική κινητήρια δύναμη του διπλασιασμού των φυσικών καταστροφών στην ο κόσμος σε είκοσι χρόνια, » ο ΟΗΕ πρόσφατα ανέφερε . Πέρα από τις ανθρώπινες τραγωδίες και αυτές που προκλήθηκαν στη φύση και τη βιοποικιλότητα, η κλιματική αλλαγή έχει επίσης ένα οικονομικό κόστος που συνεχίζει να αυξάνεται. Οι ασφαλιστές βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για να αξιολογήσουν τις συγκεκριμένες συνέπειες αυτής της κλιματικής αλλαγής. Σύμφωνα με αυτούς, ο λογαριασμός αποζημίωσης για τις κλιματικές καταστροφές έχει ήδη υπερδιπλασιαστεί σε 25 χρόνια.
Το κόστος αυτών των φυσικών φαινομένων, που χαρακτηρίζεται από την υψηλή ένταση, μειώθηκε από 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ κατά μέσο όρο μεταξύ 1984 και 1989 σε 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ μεταξύ 2015 και 2018. Λόγω της αύξησης των μελλοντικών συμβάντων, το κόστος των απαιτήσεων αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται. Σύμφωνα με τους ασφαλιστές, η κατάσταση θα επιδεινωθεί, προβλέπουν πρόσθετο κόστος 13 δισεκατομμυρίων ευρώ ως αποζημίωση επιπλέον των ασφαλιστών έως το 2040, εκτιμά η γαλλική ασφαλιστική ομοσπονδία.
Αυτοί οι κίνδυνοι καλύπτονται από ασφαλιστήρια συμβόλαια και αντασφαλιστικά συμβόλαια – που επιτρέπουν στους ασφαλιστές να ασφαλίζονται – αλλά αυτό το συνεχώς αυξανόμενο κόστος προκαλεί την αντίδραση του κλάδου. Πρώτον, η αγορά αναθεώρησε τους όρους ορισμένων συμβάσεων αντιστάθμισης. Αυτό συμβαίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου οι εταιρείες είναι απρόθυμες να ασφαλίσουν ορισμένες απειλές, ιδίως τον κίνδυνο πυρκαγιάς σε περιοχές όπου αυξάνεται, όπως για παράδειγμα η Καλιφόρνια ή το Κολοράντο. Ίδια κίνηση στην Αυστραλία όπου γίνεται δύσκολο να καλυφθεί ενάντια στον κίνδυνο αύξησης της στάθμης της θάλασσας. Στη Γαλλία, από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, οι ασφαλιστές δασών δεν καλύπτουν πλέον την περιοχή της Μεσογείου, όπως και οι « κόκκινες ζώνες ».»Θεωρείται ανασφαλίσιμο επειδή η πιθανότητα της απώλειας είναι πολύ υψηλή. Στη συνέχεια, η κοινότητα πρέπει να φέρει αυτόν τον κίνδυνο. Στην πραγματικότητα, οι δασικές πυρκαγιές αυξήθηκαν κατά 18% μεταξύ 1960 και 2008, σύμφωνα με το Météo France και ο κίνδυνος πυρκαγιάς θα πρέπει να αυξηθεί κατά 30% έως το 2040.
Μακροπρόθεσμα, ο τομέας αγωνίζεται για την καλύτερη πρόληψη αυτών των κλιματικών κινδύνων. Στη Γαλλία, το σχέδιο πρόληψης φυσικών κινδύνων (PPRn) ορίζει ευάλωτες περιοχές που είναι επομένως μη οικοδομικές περιοχές. Σύμφωνα με το νόμο, ο ασφαλιστής δεν υποχρεούται να παρέχει κάλυψη για φυσικές καταστροφές σε αυτά τα μέρη. » Προκειμένου να μην αφήσουμε τον πληθυσμό και τις επιχειρήσεις χωρίς προστασία σε περίπτωση καταστροφών, είναι επείγον να δράσουμε περισσότερο ενάντια στην υπερθέρμανση του πλανήτη και να επενδύσουμε στην πρόληψη των κινδύνων που σχετίζονται με αυτό για να εγγυηθούμε την ασφάλειά τους «, προειδοποίησε ο Ντένις Κέσλερ. πρόεδρος της Scor, σε μια στήλη που δημοσιεύθηκε στο Les Échos . Σε διαφορετική περίπτωση,ώστε να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, υπό την ποινή της απώλειας της ασφαλιστικής τους κάλυψης μακροπρόθεσμα, αλλά και με την εκποίηση εταιρειών που συμβάλλουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη .
Παρατηρητήριο βιώσιμης χρηματοδότησης για την ενθάρρυνση των δεσμεύσεων του κλάδου
Η ασφαλιστική ομοσπονδία δημιούργησε πρόσφατα ένα Παρατηρητήριο Αειφόρου Χρηματοδότησης για να ενθαρρύνει και να παρακολουθήσει τις δεσμεύσεις του κλάδου. Συγκεκριμένα, ενθαρρύνει τα μέλη του να συμβάλουν στον στόχο της ουδετερότητας του άνθρακα έως το 2050 μέσω της εξόδου από τον άνθρακα ή της μετάβασης σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα. « Ο στόχος του Παρατηρητηρίου είναι να συμβάλει στην κατανόηση, την παρακολούθηση και την αξιολόγηση της σταδιακής μετατροπής του χρηματοπιστωτικού τομέα προς τη βιώσιμη χρηματοδότηση », δείχνει η ομοσπονδία.
Ο τομέας παρουσιάζει επιτυχία στη βιομηχανία άνθρακα. Έτσι, η απόσυρση πολλών ασφαλιστών από αυτή τη ρυπογόνα ενέργεια περιπλέκει σαφώς το γεγονός της ασφάλισης έργων που συνδέονται με τον άνθρακα. « Τουλάχιστον 23 ασφαλιστές έχουν τερματίσει ή περιορίσει την κάλυψή τους σε έργα άνθρακα, τα οποία αντιπροσωπεύουν το 12,9% της αγοράς πρωτογενούς ασφάλισης και το 48,3% της αγοράς αντασφάλισης », λέει ο όμιλος ΜΚΟ « Ασφαλίστε » Το Μέλλον μας »που εκστρατεύεται για έναν κόσμο χωρίς άνθρακα Τουλάχιστον 65 ασφαλιστές « είτε έχουν υιοθετήσει πολιτική αποεπένδυσης, είτε έχουν δεσμευτεί να μην κάνουν νέες επενδύσεις σε άνθρακα », δηλώνει η συλλογική.
Οι ΜΚΟ επομένως καλούν τις εταιρείες να ανανεώσουν τις ενέργειές τους με πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Μεταξύ των ευρωπαϊκών ομίλων, η Γαλλική Axa και η Scor, αλλά και οι Γερμανοί Allianz, Munich Re ή ακόμη και η Ελβετική Ζυρίχη » πρέπει τουλάχιστον να σταματήσουν να ασφαλίζουν και να επενδύουν σε εταιρείες που σχεδιάζουν να ανοίξουν νέα αποθέματα πετρελαίου. και φυσικό αέριο », σημειώνει η Lucie Pinson, Διευθύνων Σύμβουλος της Reclaim Finance, μέλος της συλλογικής. Ο δρόμος για « βιώσιμη χρηματοδότηση » που υποστηρίζει ο τομέας για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη είναι ακόμα μακρύς.
Πηγή: OTAVOICE
Discussion about this post