Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν δέχθηκε τον Αιγύπτιο ομόλογό του Abdel Fattah al-Sisi, στρατηγικό εταίρο της Γαλλίας, τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου, για να συζητήσει τις μεγάλες περιφερειακές κρίσεις αλλά και την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αίγυπτο.
« Εκστρατεία μίσους » αντι-γαλλικά
Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου, ο Γάλλος πρόεδρος ευχαρίστησε τον Αιγύπτιο αρχηγό κράτους, » πρόεδρο μιας πολύ μεγάλης αραβικής και μουσουλμανικής χώρας « για την επίσκεψή του στο Παρίσι, μετά από μια αντι-γαλλική » εκστρατεία μίσους » στον μουσουλμανικό κόσμο. Η Γαλλία και η Αίγυπτος είναι « ενωμένοι » για να οικοδομήσουν έναν « χώρο πολιτισμού » στον οποίο « δεν υπάρχει χώρος για θανατικές ποινές και ρητορική μίσους όταν οι ελευθερίες εκφράζονται απλά », επιβεβαίωσε ο Εμμανουήλ Μακρόν. Η Γαλλία αποτέλεσε πρόσφατα αντικείμενο εκκλήσεις μποϊκοτάζ και διαμαρτυρίες στον μουσουλμανικό κόσμο αφότου ο Εμμανουέλ Μακρόν υπερασπίστηκε την ελευθερία της καρικατούρας μετά τη δολοφονία του Οκτωβρίου ενός Γάλλου δασκάλου επειδή έδειξε καρικατούρες του Μωάμεθ σε μια διδασκαλεία για την ελευθερία της έκφρασης.
Απαντώντας σε ερώτηση Αιγύπτιου δημοσιογράφου, οι δύο αρχηγοί κρατών ξεκίνησαν λεπτομερείς εξηγήσεις, ο Εμμανουήλ Μακρόν υπερασπίστηκε τις ελευθερίες, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος να επικρίνει μια θρησκεία, ενώ ο Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι υπογράμμισε τον χαρακτήρα « Ιερή » θρησκείας που έχει, σύμφωνα με τον ίδιο, « υπεροχή έναντι των ανθρώπινων αξιών ». Ο Αιγύπτιος πρόεδρος υπενθύμισε ότι η Αίγυπτος καταδίκασε τη δολοφονία του Καθηγητή Σαμουήλ Πάτι από έναν ριζοσπαστικοποιημένο πρόσφυγα της Τσετσενίας, καθώς το Κάϊρο « καταδικάζει κάθε τρομοκρατική επίθεση ». Αναγνώρισε ότι «οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να έχουν τη θρησκεία που θέλουν και να αρνούνται αυτό που θέλουν ».
Αλλά είπε ότι ανησυχεί για τον κίνδυνο, « εξισώνοντας τις ανθρώπινες αξίες που αποδεχόμαστε και σεβόμαστε και τις αξίες της θρησκείας », « βλάπτοντας εκατομμύρια ανθρώπους ». Στη συνέχεια, ο Εμμανουήλ Μακρόν απάντησε υπενθυμίζοντας ότι στη Γαλλία, « θεωρούμε ότι τίποτα δεν μπορεί να είναι πάνω από τον άνθρωπο και να σέβεται την αξιοπρέπεια του ανθρώπου », τονίζοντας ότι « είναι η συμβολή της φιλοσοφίας του Διαφωτισμού ». Αναγνώρισε ότι μπορεί να υπάρξει « συζήτηση για την αξιοπρέπεια » και για το « τι μπορεί να σοκάρει ο ένας τον άλλο στη σχέση μεταξύ των ανθρώπων ». Όμως, » καμία θρησκεία, δεν έχει το δικαίωμα να κηρύξει πόλεμο», Συνέχισε ο Emmanuel Macron, υπενθυμίζοντας τον αυστηρό διαχωρισμό στη Γαλλία μεταξύ του θρησκευτικού και του πολιτικού. Θεωρώντας « πολύ σημαντική τη συζήτηση που έχουμε εκεί », υπογράμμισε επίσης ότι το όραμα των δυτικών χωρών είναι ότι οι θρησκευτικοί δεν « αντικαθιστούν την πολιτική », « είναι μια βάση, είναι μια δημοκρατική αρχή, διαφορετικά είναι είναι κάτι άλλο, είναι θεοκρατίες ».
» Αξιόπιστοι φίλοι «
Ο Εμμανουέλ Μακρόν ισχυρίστηκε επίσης ως « διαρκή υποστηρικτή του δημοκρατικού ανοίγματος » και « δυναμική και ενεργή κοινωνία των πολιτών », καλωσορίζοντας την πρόσφατη απελευθέρωση από το Κάιρο « τριών μελών των ΜΚΟ ». « Είχα την ευκαιρία να προκαλέσω, όπως κάνουμε με τους φίλους μας με εμπιστοσύνη και με κάθε ειλικρίνεια, το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων » και « παραμένω ο διαρκής υπέρμαχος ενός δημοκρατικού, της αναγνώρισης μιας δυναμικής και ενεργού κοινωνίας των πολιτών », υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος.
Ωστόσο, » δεν θα εξαρτούσα τη συνεργασία μας σε θέματα άμυνας, όπως και σε οικονομικά θέματα, σε αυτές τις διαφωνίες «, διευκρίνισε ο Γάλλος αρχηγός κράτους, διεκδικώντας την » κυριαρχία των λαών » και θεωρώντας » πιο αποτελεσματική «Να έχετε μια απαιτητική πολιτική διαλόγου και όχι μια πολιτική μποϊκοτάζ που θα μείωνε την αποτελεσματικότητα ενός από τους εταίρους μας στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και στην περιφερειακή σταθερότητα ».
Πηγή: OTAVOICE
Discussion about this post