Με στόχο τον καλύτερο συντονισμό δράσεων για την αποτελεσματικότερη διαχείριση της πανδημίας και κατόπιν σχετικής πρωτοβουλίας του Προέδρου της Επιτροπής Υγείας της ΕΝΠΕ και Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη, πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή Περιφερειαρχών της χώρας, Αντιπεριφερειαρχών Υγείας αλλά και εκπροσώπων των αρμόδιων υπηρεσιών Υγείας των 13 Περιφερειών.
Κατά την τηλεδιάσκεψη καταγράφηκαν απόψεις, προτάσεις αλλά και προβλήματα που έχουν εντοπιστεί στις Περιφέρειες της χώρας και τα οποία σχετίζονται με τον τρόπο διαχείρισης και αντιμετώπισης της πανδημίας. Έμφαση δόθηκε απ΄όλους τους συμμετέχοντες, μεταξύ άλλων, στην ανάγκη ενίσχυσης των πρωτοβάθμιων δομών υγείας και με στελέχωση προσωπικού, αναβάθμισης του επιπέδου διαβούλευσης και συνεργασίας των περιφερειακών αρχών με τους αρμόδιους φορείς της κεντρικής διοίκησης με στόχο την καλύτερη ενημέρωση, συντονισμένης χαρτογράφησης των ελλείψεων, συνθηκών και δομών υγείας που υπάρχουν σε κάθε Περιφέρεια συμπεριλαμβανομένης και της πυκνότητας του πληθυσμού, αλλά και στη σημασία αποκέντρωσης των σχετικών αρμοδιοτήτων.
Πατούλης: «Θέλουμε ως Περιφέρειες να συμμετέχουμε στην εθνική προσπάθεια με συγκεκριμένους ρόλους και ευθύνες»
Κατά την εισήγηση του ο κ. Πατούλης και αφού προηγήθηκαν οι τοποθετήσεις του Αντιπεριφερειάρχη Υγείας Αθ. Βαθιώτη και της Γ. Διευθύντριας Υγείας της Περιφέρειας Αττικής Α. Μεγάλου, οι οποίοι παρουσίασαν αναλυτικά τις δράσεις της Περιφέρειας για την καλύτερη υγειονομική θωράκιση της Αττικής και την προστασία των πολιτών, υπογράμμισε πως οι Περιφέρειες θέλουν να συμμετέχουν στην εθνική προσπάθεια, με συγκεκριμένους ρόλους και ευθύνες.
Με δεδομένο πως, όπως ανέφερε, κάθε Περιφέρεια έχει διαφορετική υγειονομική συμπεριφορά, επισήμανε την ανάγκη να γίνει πλήρης χαρτογράφηση όλων των υγειονομικών συνθηκών και αναγκών σε κάθε Περιφέρεια της χώρας, προκειμένου οι Περιφέρειες να έχουν ουσιαστικό ρόλο στη διαχείριση της πανδημίας. Προς αυτή την κατεύθυνση διατύπωσε την πρόταση να συσταθεί μία ομάδα εργασίας με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των περιφερειαρχών της χώρας η οποία με τη συνδρομή των αρμόδιων περιφερειακών διευθύνσεων υγείας και των κατά τόπους ιατρικών συλλόγων και άλλων φορέων θα καταγράφει δεδομένα, ελλείψεις και ακολούθως θα επεξεργάζεται προτάσεις για την επίλυση τους. Όπως σημείωσε η Επιτροπή θα συνεδριάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα, με στόχο να υπάρχει επαρκής συντονισμός των δράσεων, χωρίς χρονοτριβές.
Στη συνέχεια ο κ. Πατούλης τόνισε πως στο πλαίσιο της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης πρέπει η συνεργασία Κεντρικής Κυβέρνησης, Επιστημόνων και Αυτοδιοικητικών Αρχών να είναι ακόμη πιο στενή το επόμενο διάστημα, «ώστε να μην βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα τρίτο κύμα πανδημίας, ακόμη πιο βαρύ σε σχέση με αυτό που διανύουμε» και υπογράμμισε πως η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση πρέπει να έχει ρόλο στο ζήτημα του εμβολιασμού, τόσο όσον αφορά το γενικό σχεδιασμό για τον τρόπο και το χρόνο που θα υλοποιηθεί, επισημαίνοντας την ανάγκη να γίνει έγκαιρα χαρτογράφηση των εμβολιαστικών κέντρων στη χώρα.
Παράλληλα σχολιάζοντας τις δυσμενείς επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία, υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξουν πρόσθετα μέτρα στήριξης των κλάδων της οικονομίας που δέχονται ισχυρό πλήγμα από τους περιορισμούς στην κυκλοφορία και λειτουργία, με έμφαση στην εστίαση και τον τουρισμό.
Ολοκληρώνοντας διατύπωσε την πεποίθηση πως αυτή η μεγάλη υγειονομική κρίση θα ξεπεραστεί μόνο με ενότητα και συνεργασία.
Ποιοι συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη
Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν οι ακόλουθοι: Από την Περιφέρεια Αττικής εκτός από τον κ. Πατούλη, ο κος Βαθιώτης Αθανάσιος, Αντ/χης Υγείας, η κα Μεγάλου Άννα, Γενική Διευθύντρια Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας και ο κος Σελίμης Ιωάννης, Εκτελεστικός Γραμματέας.
Από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο Περιφερειάρχης και Πρόεδρος της ΕΝ.ΠΕ., κος Απόστολος Τζιτζικώστας, ο κος Χρήστος Μήττας, Αντ/χης Υγείας, ο κος Γιάννης Γιώργος, Αντ/χης Χαλκιδικής-Γενικός Γραμματέας της ΕΝ.ΠΕ. και ο κος Σοφοκλής Κουρτίδης, Γενικός Διευθυντής Δημόσιας Υγείας.
Από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, ο Περιφερειάρχης κος Χρήστος Μέτιος, και ο Αντ/χης Δημόσιας Υγείας, κος Κων/νος Βενετίδης.
Από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ο κος Ηλίας Τοπαλίδης, Αντ/χης Κοινωνικής Μέριμνας.
Από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο Περιφερειάρχης, κος Κων/νος Αγοραστός, ο κος Βασίλης Πινακάς, Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου και ο κος Γιώργος Ζήγρας, Προϊστάμενος Διεύθυνσης Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας.
Από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο Περιφερειάρχης κος Νεκτάριος Φαρμάκης, και ο Αντ/χης για θέματα Υγείας, κος Χαράλαμπος Μπονάνος.
Από την Περιφέρεια Ηπείρου, η Αντιπεριφερειάρχης Πρόνοιας και Δημόσιας Υγείας, κα Αγνή Νάκου.
Από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ο κος Τοούλιας Ανδρέας, Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος σε θέματα υγείας.
Από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο κος Άγγελος Χρονάς,εντεταλμένος σύμβουλος για τα θέματα υγείας, η κα Μαργαρίτα Σπυριδάκου, Περιφερειακή Σύμβουλος και μέλος της Επιτροπής Υγείας της ΕΝ.ΠΕ. και ο κος Βασίλειος Διαμαντόπουλος, Γενικός Διευθυντής Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας.
Από την Περιφέρεια Κρήτης, ο Περιφερειάρχης, κος Σταύρος Αρναουτάκης, ο Αντ/χης Υγείας κος Λάμπρος Βαμβακάς και ο κος Μανώλης Λουμπούνης, Γενικός Διευθυντής Δημόσιας Υγείας.
Από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, η περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, κα Ρόδη Κράτσα, ο κος Κώστας Ζορμπάς, Αντ/χης Κοινωνικής Συνοχής και ο κος Σπύρος Σπύρου, Περιφερειακός Σύμβουλος και μέλος της Επιτροπής Υγείας της ΕΝ.ΠΕ.
Από το Βόρειο Αιγαίο, ο κος Παντελής Βουρλής, Αντ/χης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας και ο κος Καμπούρης Στέλιος, Περιφερειακός Σύμβουλος και μέλος της Επιτροπής Υγείας της ΕΝ.ΠΕ.
Πηγή: OTAVOICE
Discussion about this post