Συνεχίζοντας την προκλητική πολιτική των αποστάσεων από την πραγματικότητα, ενός κράτους που απειλεί , προκαλεί και παραβιάζει η Άνγκελα Μέρκελ επιχειρεί ενόψει της κρίσιμης και καθοριστικής Συνόδου Κορυφής να περάσει το μήνυμα για συμβιβασμό, ώστε να μην θιγούν οι σχέσεις με το τουρκικό καθεστώς Ερντογγάν. Η Γερμανίδα καγκελάριος σε κάθε ευκαιρία δεν κρύβει την προσήλωση της στην καλλιέργεια καλών σχέσεων με την Άγκυρα, ακόμη και όταν παραβιάζονται ευρωπαϊκά και εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα και καταστρατηγείται το διεθνές δίκαιο.
Δεν είναι τυχαία η τελευταία «επίθεση» Δένδια στο Βερολίνο καταλογίζοντας φιλοτουρκισμό που πηγάζει από ιδιοτελή συμφέροντα.
Η Άνγκελα Μέρκελ μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη με μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μέλη των εθνικών κοινοβουλίων μελών-κρατών της ΕΕ, χαρακτήρισε αρχικά «καλό σημάδι» το γεγονός ότι το ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis» επέστρεψε σε τουρκικό λιμάνι, σημειώνοντας παράλληλα «αλλά εξακολουθούμε να έχουμε μπροστά από την Κύπρο γεωτρητικές δραστηριότητες».
Η Γερμανίδα καγκελάριος επισήμανε ότι «δυστυχώς η πρόοδος» σε ό,τι αφορά τις σχέσεις ΕΕ- Τουρκίας «δεν είναι τόσο άξια αναφοράς» όσο η ίδια θα επιθυμούσε. «Διοχετεύσαμε πολλή προσπάθεια στις σχέσεις ΕΕ- Τουρκίας. Υπάρχει μια σειρά εμποδίων και δυσκολιών που επανέρχονται συνεχώς, ώστε θα πρέπει να αναμένουμε πώς θα εξελιχθεί η συζήτηση τον Δεκέμβριο, αλλά δεν έχει προχωρήσει όσο ήλπιζα».
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις βουλευτών από την Ελλάδα και την Κύπρο, η καγκελάριος Μέρκελ ανέφερε ότι «η Τουρκία τα τελευταία χρόνια πήρε έναν δρόμο ο οποίος προκαλεί πολύ κριτική από την άποψη των αξιών μας, των πεποιθήσεών μας» και συνέχισε «Αυτά που συμβαίνουν στη Μεσόγειο, τόσο απέναντι στην Κύπρο -και στο θέμα της επανένωσης της Κύπρου- όσο και στο θέμα εξόρυξης ορυκτών υλών, αυτά έχουν έναν πολύ επιθετικό χαρακτήρα ή, θα έλεγα, έναν προκλητικό χαρακτήρα και είναι καλό σημάδι το ότι αυτό το πλοίο, το Oruc Reis επέστρεψε σε τουρκικό λιμάνι.
Αλλά εξακολουθούμε να έχουμε μπροστά από την Κύπρο γεωτρητικές δραστηριότητες. Και είπαμε ότι θα ασχοληθούμε πάλι με το θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο και θα σκεφτούμε πώς θα αντιδράσουμε στην κατάσταση. Αυτό θα γίνει στις 10 και 11 Δεκεμβρίου, όπως έχουμε προγραμματίσει», προσέθεσε.
Με επιμέλεια απέφυγε να μιλήσει για επιβολή κυρώσεων, που στην γερμανική ατζέντα δεν περιέχονται ως μέσο πίεσης και περιορίστηκε σε διαπιστωτικές αναφορές σαν να συμπλήρωνε κάποια έκθεση – πραγματογνωμοσύνη. Ο όρος Ευρωπαϊκή Αλληλεγγύη είναι άγνωστος στην γερμανική πολιτική.
Φιλοτουρκικό παραλήρημα της Μέρκελ- Αξίζει τον σεβασμό μας και την στήριξη μας… έχουμε υποχρέωση.
Αφού αναγκαστικά τοποθετήθηκε στις υπαρκτές τουρκικές προκλήσεις που καταδίκασε με απόφαση του το Ευρωκοινοβούλιο και ζήτησε άμεσα κυρώσεις κατά της Τουρκίας η Άνγκελα Μέρκελ ξεδίπλωσε τη γερμανική πολιτική που θεωρεί στρατηγικό σύμμαχο την Άγκυρα, που πρέπει να στηριχθεί.
Αφήνοντας λοιπόν το επικοινωνιακό «μαστίγιο», έπιασε την πολιτική του βελούδινου ειδυλλίου, επιχειρηματολογώντας για τον σημαντικό ρόλο της Τουρκίας σε θέματα όπως το μεταναστευτικό, ξεχνώντας ότι ευθέως ο Ερντογάν έχει απειλήσει την Ευρώπη με αυτό. «Η Τουρκία είναι η χώρα που έχει δεχτεί μάλλον τους περισσότερους πρόσφυγες παγκοσμίως, λόγω της διένεξης στην Συρία, στην οποία συμμετείχαν και δυτικές χώρες». Πάνω από τρία εκατομμύρια Σύριοι πρόσφυγες και σίγουρα και ένα εκατομμύριο άλλοι πρόσφυγες ζουν στην Τουρκία, ανέφερε και εξέφρασε τον σεβασμό της για τις προσπάθειες της Τουρκίας σε αυτόν τον τομέα.
Συνεχίζοντας το φιλοτουρκικό της παραλήρημα ανέφερε πως «Αν κοιτάξουμε πόσο δυσκολευόμαστε εμείς στην ΕΕ με τα ζητήματα της μετανάστευσης, τότε αξίζει στην Τουρκία μεγάλος σεβασμός για αυτά που κάνει σε αυτόν τον τομέα. Για αυτό είμαι υπέρ του να συνεχίσουμε να στηρίζουμε σε αυτό την Τουρκία, διότι σίγουρα είναι καλύτερα για τους πρόσφυγες να ζουν κοντά στην πατρίδα τους από ό,τι να ζουν σε διάφορα κράτη της ΕΕ. Εδώ έχουμε, όπως θεωρώ εγώ, μια υποχρέωση. Και ξέρουμε πόσο δυσκολευτήκαμε ήδη και στην Γερμανία στο να δεχτούμε έναν μεγάλο αριθμό προσφύγων, τι συζητήσεις υπήρξαν για αυτό και για αυτό καταλαβαίνω καλύτερα το τι προσπάθεια καταβάλλει η Τουρκία. Αλλά, όπως είπα, θα είναι θέμα και πάλι τον Δεκέμβριο».
Πηγή: OTAVOICE
Discussion about this post