Σε αμηχανία και οργή βρίσκεται η Τουρκία που απέρριψε σήμερα το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας μετά την πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στο κατεχόμενο βόρειο τμήμα της Κύπρου, χαρακτηρίζοντάς το «αποκομμένο από τις πραγματικότητες» και κάνοντας λόγο για «εκβιασμό».
Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι δήλωσε πως «απορρίπτουμε πλήρως τη μη δεσμευτική σύσταση που ενέκρινε η Γενική Συνέλευση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη χώρα μας και την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) και υποστηρίζουμε πλήρως τη δήλωση που έκανε η Προεδρία της ΤΔΒΚ για αυτό το ζήτημα».
Χθες, Πέμπτη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε μη δεσμευτικό ψήφισμα το οποίο καλεί τους ηγέτες της ΕΕ να «αναλάβουν δράση και να επιβάλουν αυστηρές κυρώσεις» σε βάρος της Τουρκίας, μια κίνηση που είναι πιθανό να ενισχύσει την υποστήριξη στην προσπάθεια της Γαλλίας να επιβληθούν κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον ερχόμενο μήνα.
Ο Ερντογάν επισκέφθηκε στις 15 Νοεμβρίου τα Βαρώσια μια περιφραγμένη περιοχή που παρέμενε ουδέτερη ζώνη μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974. Η Άγκυρα υποστήριξε το μερικό άνοιγμα των Βαρωσίων τον περασμένο μήνα προκαλώντας τις επικρίσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ελλάδας και της Κύπρου.
«Η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει με αποφασιστικότητα τόσο τα δικά της δικαιώματα όσο και εκείνα των Τουρκοκυπρίων χωρίς να υποκύπτει σε οποιεσδήποτε απειλές και εκβιασμούς», αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.
Το ψήφισμα είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα των προσπαθειών οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ «να τεθούν υπό ομηρία» από το κυπριακό ζήτημα, προστίθεται.
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών απορρίπτει το ψήφισμα και κατηγορεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι είναι «προκατειλημμένο και αποκομμένο από τις πραγματικότητες» στην Κύπρο.
«Αν αυτή η προσέγγιση και νοοτροπία διατηρηθούν, δεν θα είναι δυνατό για τους θεσμούς της ΕΕ να συμβάλουν εποικοδομητικά στη διευθέτηση του κυπριακού ζητήματος», αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.
Το επίμαχο ψήφισμα
Με 631 ψήφους υπέρ εγκρίθηκε το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την κατάσταση στα Βαρώσια και τη μη συμμόρφωση της Τουρκίας με τα ψηφίσματα 500 και 2483 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Καταψήφισαν τρεις ευρωβουλευτές: ο Τσέχος Ιβάν Νταβίντ και ο Ολλανδός Μαρσέλ ντε Γκράαφ από την ακροδεξιά πολιτική ομάδα «Ταυτότητα και Δημοκρατία» και ο υπόδικος χρυσαυγίτης Ιωάννης Λαγός.
Παράλληλα, το ΕΚ παροτρύνει την κυβέρνηση της Τουρκίας να ανακαλέσει την απόφαση αυτή και να αποφύγει οποιαδήποτε μονομερή ενέργεια θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω εντάσεις στο νησί, σύμφωνα με την πρόσφατη έκκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, καλεί την Τουρκία να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κύπρο, να μεταβιβάσει την περιοχή των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους της υπό την προσωρινή διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών σύμφωνα με το ψήφισμα 550 (1984) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, και να απόσχει από κάθε ενέργεια που αλλοιώνει τη δημογραφική ισορροπία του νησιού μέσω της εφαρμογής πολιτικής παράνομων εποικισμών.
Νωρίτερα, με ευρεία πλειοψηφία (440 ψήφοι υπέρ, 193 κατά) είχε περάσει τροπολογία που κατέθεσε η ελληνική και η κυπριακή αντιπροσωπεία του ΕΛΚ, με πρωτοβουλία των Βαγγέλη Μεϊμαράκη, Λευτέρη Χριστοφόρου και Λουκά Φουρλά (και περιλαμβάνεται στο συγκεκριμένο ψήφισμα) η οποία καλεί «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να επιβάλει αυστηρές κυρώσεις στην Τουρκία ως απάντηση στις παράνομες δραστηριότητές της».
Πηγή: OTAVOICE
Discussion about this post