«Οι Βούλγαροι δεν είναι φασίστες, αλλά φίλοι μας» είπε, μεταξύ άλλων, ο Ζόραν Ζάεφ προκαλώντας την οργή των συμπατριωτών του.
Στα μαχαίρια βρίσκονται Σκόπια και Βουλγαρία μετά το βέτο που άσκησε η Σόφια στην έναρξη των διαπραγματεύσεων των Σκοπίων για την ένταξη τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Προσπαθώντας να κατευνάσει τα πνεύματα ο σκοπιανός πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάεφ, προχώρησε σε δηλώσεις κάνοντας αναφορά σε γεγονότα που διαδραματίστηκαν κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και συγκεκριμένα το διάστημα 1941-1944, τότε που η περιοχή τελούσε υπό βουλγαρική κατοχή.
Οι δηλώσεις του αυτές όπως αποδείχτηκαν ήταν άστοχες προκαλώντας μάλιστα θύελλα αντιδράσεων στη χώρα του.
«Οι Βούλγαροι δεν είναι φασίστες, αλλά φίλοι μας. Στην αρχή εκείνης της περιόδου η Βουλγαρία ασκούσε τη διοίκηση της περιοχής, αλλά μετά συντάχθηκε με τους αντιφασίστες, αγωνίστηκε για την ελευθερία και τη δημοκρατία, έγινε μέρος του αντιφασιστικού μετώπου. Ο βουλγαρικός και «μακεδονικός στρατός» απελευθέρωσαν το Κουμάνοβο, τα Σκόπια κι όλη την περιοχή μας», είπε χαρακτηριστικά ο Ζάεφ σε συνέντευξή του στο βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων Bgnes.
Η δήλωση αυτή προκάλεσε την οργή των συμπατριωτών του, αφού εμμέσως πλην σαφώς, υποστήριξε ότι η πάλαι ποτέ Γιουγκοσλαβία «διαίρεσε» τους λαούς της Βουλγαρίας και της χώρας του. «Το καθήκον των πολιτικών είναι να φέρουμε κοντά τους λαούς μας, διότι για πολλά χρόνια, επί δεκαετίες, κάποιοι μας κράτησαν μακριά. Διάφορες ηγεσίες το διέπραξαν, όπως η πρώην Γιουγκοσλαβία για μεγάλο χρονικό διάστημα. Πρέπει να είμαστε μαζί γιατί είμαστε γείτονες», σημείωσε.
Οι δηλώσεις του ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων στα Σκόπια, σχεδόν απ’ όλες τις πλευρές.
Το δεξιό αντιπολιτευόμενο κόμμα VMRO-DPMNE χαρακτήρισε «σκανδαλώδεις» τις τοποθετήσεις του Ζόραν Ζάεφ και τον προειδοποίησε «να μην διανοηθεί να θέσει σε κίνδυνο την «μακεδονική» εθνική ταυτότητα». Έντονες ήταν επίσης οι αντιδράσεις ανθρώπων των γραμμάτων στα Σκόπια, «Ο Ζάεφ διαστρεβλώνει την ιστορία και προσβάλλει τη χώρα» τονίζουν.
Ακόμα και δημοσιογράφοι, διανοούμενοι και καθηγητές ιστορίας σχολίασαν τη δήλωση, όπως ο ιστορικός Αλεξάνταρ Στόιτσεφ, ο οποίος τόνισε ότι τα ιστορικά γεγονότα δεν μπορεί να τα αλλάξει κανείς. «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι την περίοδο 1941-1944 τα βουλγαρικά στρατεύματα ήταν φασιστικές, κατοχικές δυνάμεις, σε καμία περίπτωση δεν συνέβαλαν στην απελευθέρωση της χώρας» ξεκαθάρισε.
Το σκηνικό δείχνει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ένα καρκίνωμα που παραχώρησε ταυτότητα και γλώσσα σε μια αποκλειστικά σλαβόφωνη περιοχή και αποτελεί μύθο ότι δεν δίνει το δικαίωμα στους Σκοπιανούς να σφετερίζονται την μακεδονική ιστορία. Η αντίδραση τους και η φρασεολογία τους καταδεικνύει πως η συμφωνία ήταν ένα τρυκ για να μπορέσουν να γίνουν αποδεκτοί στην διεθνή κοινότητα και σε οργανισμούς όπως ο ΟΗΕ , το ΝΑΤΟ και να ανοίξει η πόρτα της ΕΕ.
Πηγή: OTAVOICE
Discussion about this post