«Tώρα κοιτάξτε πόσο οδυνηρά γίνεται αποδεκτό από όλους μας ότι πρέπει να επιστραφούν 3 περιοχές». Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Nikol Pashinyan μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση, απάντησε στο ερώτημα γιατί η συμφωνία δεν εφαρμόστηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου και είπε ότι αυτή η απόφαση ελήφθη σε μια εποχή που ήταν προφανές ότι ο αγώνας δεν είχε πλέον νόημα. Δεν υπήρξε ποτέ μια κατάσταση πριν από αυτήν που ο αγώνας δεν είχε νόημα. «Ο στρατός μας αγωνίστηκε πραγματικά μέχρι το τέλος, στο τελευταίο δευτερόλεπτο», είπε ο Πασινιάν.
Είπαν εκείνη την ημέρα ότι δεν έχει νόημα; Απάντησε στην ερώτηση. «Μου είπαν εκείνες τις ημέρες ότι έπρεπε να σταματήσω. Φυσικά, υπήρξαν προβλήματα με τις δυνατότητες πριν από αυτό, αλλά προσπαθήσαμε να λύσουμε αυτά τα προβλήματα – προμήθειες, αεροπορική άμυνα κ.λπ. – κατά κάποιο τρόπο. Πρέπει να καταλάβετε σωστά το πολιτικό μας πρόβλημα. Όταν ξεκίνησαν οι αποτυχίες στο μέτωπο, το πολιτικό πρόβλημα που διατυπώσαμε, κάναμε μια σημαντική ανακάλυψη στη λογική και για αυτό κάναμε ό, τι ήταν δυνατό. Αυτή η απόφαση ελήφθη όταν συνειδητοποιήσαμε ότι ήταν άσκοπο να διατυπώσουμε ένα τέτοιο έργο.
Ποιο είναι το σημείο όπου το καταγράψαμε, εκείνο το σημείο είναι η πτώση του Σούσι. Σε όλα τα πιθανά σενάρια για να σταματήσει ο πόλεμος πριν από το Σούσι, το Σούσι θα έπρεπε να είχε παραδοθεί χωρίς μάχη. Τώρα το λέω αυτό και καταλαβαίνω ότι η συνωμοσία … Είπα για παράδειγμα, δεν μπορώ να παραδώσω τον Σούσι. Δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό επειδή το Σούσι έχει ιδιαίτερη σημασία. »
Ο Pashinyan σημείωσε ότι υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες στα κείμενα διαπραγμάτευσης του ζητήματος Karabakh, όπου πρέπει να ερμηνευθεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, αλλά υπάρχει ένα πράγμα που ήταν σίγουρο, είναι η επιστροφή 7 περιοχών. Στην πραγματικότητα, εδώ και 25 χρόνια, αυτή η διατύπωση βρίσκεται στο τραπέζι και δεν έχουμε πει όχι αυτά τα 25 χρόνια. Το 2015, οι συμπρόεδροι κατέληξαν σε συναίνεση ότι, δεδομένου ότι υπάρχει ένα συγκεκριμένο ζήτημα όπου δεν υπάρχει συζήτηση, ας συμφωνήσουμε να επιλύσουμε το ζήτημα των εδαφών με 5 + 2. Συνδέεται με αυτήν την κατάσταση ότι η πιθανότητα ενός πολέμου με ένα σενάριο έχει συζητηθεί πολύ συχνά. Αλλά η λογική αυτού του πολέμου είναι ότι σε αυτόν τον πόλεμο η αρμενική πλευρά στόχευε να αντισταθεί σε αυτό το σενάριο. »
Πηγή news.am OTAVOICE
Discussion about this post