Μπορεί η τουρκική λίρα να καταρρέει και η τουρκική οικονομία να βρίσκεται τραγική κατάσταση, αυτό όμως δεν εμποδίζει την Άγκυρα να παριστάνει τον προστάτη σε τριτοκοσμικές χώρες που ελέγχει μέσα από τον ισλαμικό εξτρεμισμό, όπως η Σομαλία που εξελίσσεται σε νεο-οθωμανικό προτεκτοράτο.
Η Τουρκία με την παρουσία της στη Σομαλία αλλά και στη Λιβύη προσπαθεί να αναγορευτεί σε περιφερειακή δύναμη και να διεισδύσει στην αφρικανική ήπειρο, όπου το έδαφος είναι πρόσφορο λόγο της μεγάλης φτώχειας και του αναλφαβητισμού. Παράλληλα δημιουργεί αναχώματα απέναντι στον Αραβικό κόσμο που έχει εναντιωθεί στα επεκτατικά της σχέδια, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία.
Η είδηση ότι η Τουρκία εξόφλησε περίπου 2,4 εκατομμύρια δολάρια σε χρέη που οφείλει η Σομαλία στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μετά από προεδρικό διάταγμα(σουλτανικό φιρμάνι) και οι δηλώσεις υποταγής των Σομαλών αξιωματούχων στην Άγκυρα, δίνουν μια άλλη διάσταση στο δήθεν ανθρωπιστικό έργο του Ερντογάν στην αφρικανική ήπειρο. Η παρουσία χιλιάδων Σομαλών «προσφύγων» σε Ελλάδα και ευρωπαϊκές χώρες μπορεί να υποκρύπτει κάποιο σχέδιο ισλαμικής εγκαθίδρυσης μέσω της συγκρότησης μιας εξτρεμιστικής δράσης ,που ήδη διαφαίνεται από τα αλλεπάλληλα τυφλά χτυπήματα βίας.
Αλήθεια κύριε Μηταράκη πόσοι Σομαλοί , υποτελείς της Πύλης βρίσκονται σε ελληνικό έδαφος;
Η «ανθρωπιστική» παρουσία Ερντογάν στη Σομαλία
Η απόφαση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να βοηθήσει την οικονομία της χώρας του Κέρας της Αφρικής μπορεί να οδήγησε την Τουρκία να βυθιστεί στα αποθέματά της, αλλά προφανώς είναι το τελευταίο που απασχολεί το καθεστώς της Άγκυρας.
Με την παρέμβαση της, το χρέος της Σομαλίας θα μειωθεί από 5,2 δισεκατομμύρια δολάρια στο τέλος του 2018 σε 3,7 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η Τουρκία συγκαταλέγεται μεταξύ 116 χωρών που υποστηρίζουν τη συμβολή στην ελάφρυνση του χρέους στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Βαριάς Χρεωμένων Φτωχών Χωρών (HIPC) – ενός συστήματος που καθιερώθηκε από την Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ για την ανακούφιση του χρέους από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Σομαλίας Abdul Qadir Muhammad Nur εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στην Τουρκία για τη βοήθεια.
«Η καρδιά μου ένιωσε ευγνωμοσύνη στο @RTErdogan για τη συνεχή υποστήριξή του στη Σομαλία, ειδικά στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που οδήγησαν στην Τουρκία να εκκαθαρίσει τα χρήματα του χρέους του ΔΝΤ της Σομαλίας, αφαιρώντας από τα χρήματα που οφείλονται στην Τουρκία από το ΔΝΤ», ανέφερε σε ένα tweet.
«Η Τουρκία παραμένει ισχυρός σύμμαχος στην πρόοδο της Σομαλίας», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, σχεδόν το 70% των Σομαλών ζουν με λιγότερο από 2 $ την ημέρα και η οικονομική ανάπτυξη της χώρας μόλις συμβαδίζει με την αύξηση του πληθυσμού της.
Η Τουρκία έχει επίσης δημιουργήσει σταθερή συμμαχία με τη Σομαλία με την πάροδο των ετών και έχει επενδύσει σημαντικά στην αφρικανική χώρα. Η Σομαλία έλαβε τόνους σε βοήθεια από τον Τούρκο σύμμαχό της, ενώ η Άγκυρα παρείχε επίσης ιατρική περίθαλψη στα θύματα τρομοκρατικών επιθέσεων στη χώρα της Ανατολικής Αφρικής.
Νωρίτερα φέτος, σύμφωνα με πληροφορίες, η Σομαλία κάλεσε τη σύμμαχο Τουρκία να εξερευνήσει το πετρέλαιο στις θάλασσές της, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό οργανισμό NTV. Ο Τούρκος πρόεδρος επιβεβαίωσε ότι η Άγκυρα θα λάβει μέτρα σύμφωνα με την πρόσκληση της Σομαλίας, ωστόσο, δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες.
«Υπάρχει μια προσφορά από τη Σομαλία. Λένε:« Υπάρχει πετρέλαιο στις θάλασσές μας. Εκτελείτε αυτές τις επιχειρήσεις με τη Λιβύη, αλλά μπορείτε επίσης να τις κάνετε εδώ ». Αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς », ανέφερε ο Ερντογάν από το NTV. «Επομένως, θα υπάρξουν μέτρα που θα λάβουμε στις επιχειρήσεις μας εκεί.»
Η Τουρκία έχει επίσης σημαντική παρουσία στη Σομαλία και εκμεταλλεύεται μία από τις διάφορες επιχειρήσεις στρατιωτικής εκπαίδευσης στο εξωτερικό του έθνους του Κέρας της Αφρικής που αποσταθεροποιήθηκε εδώ και καιρό.
Πηγή: OTAVOICE
Discussion about this post