Μια μεγάλη μορφή της πολιτικής, της διανόησης, των εθνικών και κοινωνικών αγώνων δεν υπάρχει πια κοντά μας.
Ο Δαμιανός Βασιλειάδης, χθες το βράδυ αποχαιρέτισε τον κόσμο μας και ανέβηκε ψηλά πάνω από τον Όλυμπο, που υπεραγαπούσε. Υπήρξε μια ιστορική μορφή της μεταπολίτευσης, γραμματέας των Οργανώσεων του ΠΑΚ Δυτ. Γερμανίας, ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ και ένας εκ των συντακτών της ιδρυτικής διακήρυξης της 3ης Σεπτέμβρη.
Ιδεολόγος, αγωνιστής και πατριώτης αντελήφθη γρήγορα την πορεία που έπαιρνε το ΠΑΣΟΚ, συγκρούστηκε με τον Ανδρέα Παπανδρέου και αποχώρησε το 1977 συνεχίζοντας να αγωνίζεται με πίστη και δύναμη για τα ιδεώδη και τις αξίες του. Στενός συνεργάτης, συναγωνιστής και φίλος με το Μανώλη Γλέζο, προσπαθούσε να ενώσει τις πατριωτικές δυνάμεις και όρθωσε ανάστημα απέναντι στο σύστημα της υποτέλειας και της εθνικής αμνησίας. Έδωσε μεγάλο αγώνα για τις Γερμανικές αποζημιώσεις , κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, στου Παπάγου σε στενό κύκλο λόγων των περιοριστικών μέτρων.
Δυο λόγια καρδιάς αποχαιρετώντας ένα φίλο-συμμαχητή
«Δαμιανέ, είχα την μεγάλη τιμή να σε γνωρίσω το 2014,δυστυχώς κάπως αργά, αλλά για μένα υπήρξες ένα μεγάλος δάσκαλος, συναγωνιστής , συνεργάτης και στενός φίλος. Μπορεί να είχαμε διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες , μα συναντηθήκαμε μέσα από την καθαρή πατριωτική μας πίστη, που ξεπερνούσε ιδεολογικά στερεότυπα. Σε σένα είδα τον δικό μου εαυτό, μας χαρακτήριζαν κοινές αξίες , ιδανικά και συμπεριφορές. Κάναμε πολλά, θέλαμε να κάνουμε πολλά περισσότερα. Μια βδομάδα πριν φύγεις αυτό μου έλεγες, η αγωνία σου για την πατρίδα και η έλλειψη καθαρής πατριωτικής φωνής. Έχω συγκλονιστεί, γιατί ήσουν ζωντανός, ενεργός δίπλα μου. Καθημερινά με τα email , τα άρθρα που δημοσιεύαμε στο otavoice, δεν τα παρατούσες γιατί η ψυχή σου ήταν φλόγα πατριωτική, αστείρευτη. Εγώ έχασα ένα φίλο και σύμμαχο, όπως και όσοι σε γνώρισαν σε είχαν πολύ ψηλά, σήμερα νιώθουμε ένα μεγάλο κενό. Η Ελλάδα αν είχε ανθρώπους σαν σένα θα ήταν διαφορετική. Ξέρω ότι εκεί ψηλά πάνω από τα σύννεφα θα είσαι καλά, γιατί φεύγεις με ψηλά το κεφάλι έχοντας υπηρετήσει στο ακέραιο τις αρχές και τις αξίες σου, χωρίς ποτέ να συμβιβαστείς και να συνδιαλλαγείς. Δαμιανέ μου, είμαι τυχερός που στάθηκες δίπλα μου, που με εκτίμησες και με στήριξες με ανιδιοτέλεια. Θα μου λείψεις αλλά σου υπόσχομαι ότι θα συνεχίσω το δρόμο που ανοίξαμε. Καλό Ταξίδι Πατριώτη!»…. Μπέλτσος Αθανάσιος.
Ποιος ήταν ο Δαμιανός Βασιλειάδης
Ο Δαμιανός Βασιλειάδης, (1937-2020) εκπαιδευτικός, καθηγητής Γερμανικών, συγγραφέας, φοίτησε στην Παιδαγωγική Ακαδημία της γενέτειράς του, Φλώρινα και συνέχισε τις σπουδές του στη Γερμανία, όπου σπούδασε Παιδαγωγικά, Ψυχολογία και Γερμανική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου. Πήρε ενεργό μέρος στο ελληνικό και γερμανικό φοιτητικό κίνημα και στην ίδρυση της Ποντιακής Λέσχης Μονάχου, ως ιδρυτικό στέλεχος.
Η δικτατορία τον βρήκε στο Μόναχο. Εντάχτηκε στον αντιδικτατορικό αγώνα και με τη δημιουργία από τον Ανδρέα Παπανδρέου του ΠΑΚ (Πανελλήνιου Απελευθερωτικού Κινήματος) υπήρξε από τα ιδρυτικά του στελέχη.
Επί σειρά ετών σε υπεύθυνες θέσεις του Κινήματος διετέλεσε το 1973 – 74 Γενικός Γραμματέας των οργανώσεων Δυτικής Γερμανίας, Δυτικού Βερολίνου των Φίλων του ΠΑΚ Ήταν μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΚ, υπεύθυνος του ΚΕΜΕΔΙΑ (Κέντρου Μελετών και Διαφώτισης), του ανώτατου καθοδηγητικού οργάνου του Κινήματος, επί ΠΑΚ και ΠΑΣΟΚ και μέλος της πρώτης Κεντρικής Επιτροπής του. Ως υπεύθυνος του ΚΕΜΕΔΙΑ διεύθυνε τις εργασίες και έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στη συγγραφή της 3ης του Σεπτέμβρη.
Συνέβαλε ενεργά και καθοριστικά τόσο στις θεωρητικές διεργασίες του ΠΑΚ και ΠΑΣΟΚ (ιδεολογικές, πολιτικές, οργανωτικές), όσο και στη δράση τους.
Ήταν παντρεμένος με την Αγάπη Αναστασάκου και έχει δύο κόρες που υπεραγαπούσε.
Παραιτήθηκε το 1977, διαπιστώνοντας οριστική απόκλιση της διακηρυγμένης θεωρίας από την πολιτική πρακτική του Κινήματος.
Υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος της πολιτικής κίνησης «Άμεση Δημοκρατία» με πρόεδρο τον Μανώλη Γλέζο και υπεύθυνος της ομάδας του ΠΑΚ που μετείχε, ως μία από τις τρεις συνιστώσες, στην πρωτοβουλία αυτή. Για ένα διάστημα υπήρξε μέλος της ΚΕ του ΔΗΚΚΙ.
Διετέλεσε επί δύο δεκαετίες πρόεδρος της μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Ελληνοκουρδική Ένωση Φιλίας».
Χρημάτισε επί σειρά ετών Γενικός Γραμματέας του «Κέντρου Πολιτικού Προβληματισμού» και του «Κέντρου Έρευνας και Πολιτικού Προβληματισμού». και της Πανελλήνιας Ένωσης Ποντίων Αξιωματικών «Αλέξανδρος Υψηλάντης».
Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, από την ίδρυσή του το 1996, υπεύθυνος για τη Γερμανία,. μέλος της Επιτροπής Ενημερώσεως επί των Εθνικών Θεμάτων και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Διεθνούς Δικτύου των Φίλων της Φύσης.
Ως εκπαιδευτής ορεινής πεζοπορίας και οδηγός βουνού καθιέρωσε πρώτος τις ήπιες μορφές τουρισμού στην Ελλάδα, (ορειβασία, ορεινή ποδηλασία κλπ.), δρώντας στον τομέα της προστασίας και σωστής αξιοποίησης της ορεινής φύσης.
Από το συγγραφικό του έργο ξεχωρίζουν:
Το βιβλίο: ΠΑΚ ΠΑΣΟΚ, Μύθος και πραγματικότητα, εκδ. «Διάλογος», Αθήνα 1977. Η μελέτη: Δημοκρατικός Σοσιαλισμός ή το όραμα του ΠΑΚ και του ΠΑΣΟΚ και η εφαρμογή του στην πράξη, εκδ. «Εναλλακτικές εκδόσεις», Αθήνα 2006.
Το βιβλίο: Ο μύθος του Ανδρέα ή οι θεωρητικές βάσεις της Ένωσης Κέντρου, του ΠΑΚ και του ΠΑΣΟΚ και η πρακτική τους κατάληξη, εκδ. «Εναλλακτικές εκδόσεις», Αθήνα 2007.
Η μελέτη: Ο Μαρξ, ο Λένιν, ο Γκράμσι και η πολιτισμική ηγεμονία της Αριστεράς. εκδ. «ΚΨΜ», Αθήνα 2011.
Το βιβλίο: Παγκοσμιοποίηση, Νέα Τάξη και Ελληνισμός, εκδ. «Στοχαστής», Αθήνα 2012.
Η μελέτη: Δημοκρατικός Συγκεντρωτισμός ή Αποκεντρωτισμός ή Αυταρχική συγκεντρωτική ή δημοκρατική αποκεντρωτική εξουσία, εκδ. Γόρδιος, Αθήνα 2014.
Tο εγχειρίδιο: Πανεθνικό – Παλλαϊκό Κίνημα, εκδ. «Γόρδιος», Αθήνα 2014.
Επιμελήθηκε τη βιογραφία του πατέρα του, που ήταν πέντε φορές πρόσφυγας με τίτλο: Ο Λάμπον α σο Καρς ή Η Οδύσσεια ενός Ποντίου από τον Καύκασο, εκδόσεις «Στοχαστής», Αθήνα 2013.
Συνέγραψε μελέτες και δημοσιεύει άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά.
Πηγή: OTAVOICE
Discussion about this post